Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Još ima mjesta za pregovore?

Autor: Ivan Stagličić

25.02.2010. 23:00
Još ima mjesta za pregovore?

Foto: Adam VIDAS



Daleko od toga da mi mislimo da je situacija idealna, naprotiv, ali još uvijek mislimo da probleme kojih ima moramo rješavati za stolom, iznijeti pred ministra i razgovorima doći do izlaza iz ove situacije, ističe Elvira Sterle
U ponedjeljak, prvog ožujka spremaju se veliki prosvjedi proizvođača mlijeka ispred Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu. Proizvođači, posebice oni iz sjevernih hrvatskih županija, ogorčeni su trenutačnom situacijom i činjenicom da je ministar Petar Čobanković odbio sva četiri zahtjeva mljekarske Udruge.
– Mljekari u Hrvatskoj propali smo! Neće nam preostati ništa drugo nego poubijati krave ili zapaliti farme kako ni bankama, kada se dođu naplatiti, ništa ne bi ostalo, kazao je medijima Mladen Solčić, dopredsjednik Saveza udruga hrvatskih proizvođača mlijeka, najavljujući masovni prosvjed oko kojega su već dogovoreni detalji na sastanku u Gudovcu prije dva dana.
Zahtjevi proizvođača mlijeka s kojima su pred ministra izišli početkom veljače bili su da cijena mlijeka s premijama bude 3,91 kn, jer ispod nje, kažu, ne smiju ići. Zatražili su i ubrzanje procesa prodaje državne zemlje i zakupa te redovitu isplatu poticaja i premija, kao i kapitalnih ulaganja, reprogram, odnosno sanaciju kredita te legalizaciju svih farmi. Ministar je, međutim, odbio sve njihove zahtjeve i k tome rekao kako će prošlogodišnji poticaji biti umanjeni za četrdeset posto. Podršku su prosvjednici dobili i od Osječko- baranjskog dožupana, Željka Kraljičaka koji je kazao:
– Valja podsjetiti kako Ministarstvo tim istim seljacima duguje gotovo dvije milijarde kuna, a seljaci već dvije godine čekaju na povrat kapitalnih ulaganja. Ministar poljoprivrede ovakvim ponašanjem potvrđuje kako već duže vrijeme nema podršku Vlade.
Nezadovoljstvo je veliko i na području Karlovačke županije, a predsjednik Udruge KIM-ovih proizvođača Željko Močnik, ističe:
– Mi smo danas dužnici mi smo danas robovi na svojim gospodarstvima i vrlo nas malo ima koji imamo pozitivnu nulu. Razočarani smo i dolaskom “Dukata” jer dosad su uvodili samo restriktivne mjere prema mljekarima. Kooperanata je sve manje i ne mogu utjecati na cijenu. Mljekara kao kuća nema više interesa za tu litru mlijeka. Ja ne vidim da ima interesa pa je očito da pijemo uvozno mlijeko, kaže Močnik.
Mljekari Zadarske županije neće sudjelovati u najavljenom prosvjedu, kazala nam je direktorica “Vigensa” i predsjednica udruge “Mliko”, Elvira Sterle:
– Daleko od toga da mi mislimo da je situacija idealna, naprotiv, ali još uvijek mislimo da probleme kojih ima moramo rješavati za stolom, iznijeti pred ministra i razgovorima doći do izlaza iz ove situacije jer se nisu još iscrpile mogućnosti za pregovore, tako da ni mi ni Vrana nećemo sudjelovati, kaže Sterle napominjući i da je Zadarska županija previše udaljena od Zagreba da bi se išlo na prosvjede traktorima.