Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kosor od sindikalaca traži razumijevanje za teške poteze koje će povući

Autor: Hina (H)

25.02.2010. 23:00
Kosor od sindikalaca traži razumijevanje za teške poteze koje će povući

Foto: FaH



Vlada je od čelnika sindikalnih središnjica tražila razumijevanje za teške poteze koje će povući tijekom ove godine, izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon jučerašnjeg višesatnog sastanka s predsjednicima pet sindikalnih središnjica.
– Očekujemo razumijevanje za određene teške poteze koji će doći u 2010. godini”, rekla je Kosor novinarima u Banskim dvorima.
Ići ćemo s mjerama za potporu tvrtkama koje jako loše stoje, a to nema veze s krizom, ali ćemo morati i otvoreno reći da to više tako ne može, pogotovo onima koje država neprekidno pomaže, kazala je Kosor.
To se ne odnosi na brodogradnju, Vlada vjeruje da će veći dio drugoga kruga privatizacije uspjeti, ali ako taj model ne bi uspio, morat ćemo u dogovoru sa sindikatima podvući crtu, rekla je premijerka dodavši da Vlada radi i na modelu za “dan poslije”.
Kada Vladi dođe zahtjev za poskupljenjem struje, prvo ćemo razgovarati sa sindikatima na koji način podnijeti taj teret, kazala je.
Dodala je i kako će Hrvatska zbog ulaska u Europsku uniju i shengenskog sustava morati zaposliti još pet tisuća policajaca, a to je zbog troškova također teška odluka.
Kosor je prokomentirala i izjavu Ljube Jurčića o “slobodnom padu” hrvatskog gospodarstva zbog toga što Vlada nema nikakvu ekonomsku politiku, rekavši da Jurčić dosad nije predložio nikakve konkretne mjere.
Koordinatorica sindikalnih središnjica Ana Knežević naglasila je kako je u provedbi reformi najvažnije gledati na opći hrvatski interes.
– Ako se želi isušiti močvaru, onda se ne pita žabe za mišljenje, rekla je Knežević dodavši kako Hrvatska nema puno vremena jer ekonomska kriza prelazi u socijalnu krizu, a ona može postati političkom krizom.
Na sastanku je dogovoreno da se sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća ubuduće, po mogućnosti, održavaju svakoga ponedjeljka te da na njima sudjeluju resorni ministri.
Također je zaključeno da se do Uskrsa pokuša postići dogovor o sporazumu o socijalnom partnerstvu u vrijeme krize, ili da se socijalni partneri barem dogovore o glavnim temama o kojima se može postići sporazum.