Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nekako s proljeća ja se sjetim ostanka

Autor: Šime Ćurko

25.02.2010. 23:00
Nekako s proljeća ja se sjetim ostanka

Foto: Zvonko KUCELIN



Ako je vjerovati najavama da će iz Prve HNL nakon aktualne sezone ispasti tri kluba, onda su Zadrani taman na granici – od 14. Zagreba dijele ih nevelika četiri boda
Nakon jesenske polusezone nogometaši Zadra u “dotu” su donijeli 18 bodova, koji su im bili dovoljni za trenutačno 12. mjesto. Nije sjajno, ali kad je Zadar u pitanju, znalo je biti i (mnogo) lošije. Ako je vjerovati najavama da će iz Prve HNL nakon aktualne sezone ispasti tri kluba, onda su Zadrani taman na granici – od 14. Zagreba dijele ih nevelika četiri boda. No, kad je riječ o tome koliko će klubova igrati u Prvoj HNL, to se ionako nikad ne zna tako da su hrvatski prvoligaši i drugoligaši stavljeni u poziciju “kupnje na neviđeno”. Dakle, igrate što najbolje znate, a da pritom ne znate što vam koja pozicija na ljestvici donosi.
Pripremne utakmice, kojih je Zadar odigrao čak 11, kulminirale su utakmicom s Hajdukom u Polači, dvobojem koji je poslužio kao generalna proba za sutrašnje gostovanje u Šibeniku. Nije izgledalo loše ili, točnije bi bilo reći, bilo je bolje od onoga što je momčad Dalibora Zebića pokazala na većini ostalih trening utakmica. Odlika zadarske igre ove zime bila je čvrsta obrana i tek povremeno učinkovit napad.
Vratari
Na Stanovima su čvrsto stali iza Antonija Ježine još prošle sezone. Ipak, loš Ježinin ulaz u sezonu otvorio je prostor Andriji Vukoviću, koji je ostavio dobar dojam. Prošlo ljeto Ježina je ponovno gurnut u prvi plan i jesenas je solidno branio. Na pripremama, također, sve do Polače i utakmice s Hajdukom. Ježina trenutačno ima sigurnu poziciju, Vuković je otišao, Subašić još ranije, a Tomo Gluić proteklih pola godine upisao je samo jedan nastup. Za svaki slučaj, Tomislav Rogić spreman je kao treći vratar. Od Ježine se očekuje da priliku, koja se vratarima ne otvara tako često, dobro iskoristi.
Obrana
Dalibor Zebić u zadnjoj liniji igra u istom sastavu još od dolaska Tomislava Glumca na posudbu. To znači Stjepan Skočibušić kao libero, a Glumac i Ante Puljić stoperi. Dakle, i dalje trojica u liniji, premda je Zebić na kraju jeseni govorio da će ponovno pokušati s četvoricom. Alternative su Bruno Šiklić, koji je u proteklih godinu i pol dana, koliko je u Zadru, dobivao priliku “na kapaljku”, te Ferdo Milin. Shodno običajima Milin je malo igrao na pripremama, ali tako je bilo i prijašnjih sezona pa bi se Milin kasnije nekako ustalio u momčadi ili u zadnjoj liniji ili na mjestu zadnjeg veznog. Zadar je na pripremama primio vrlo malo golova, no treba reći i to da većina protivnika nije bila iz prvog razreda.
Vezna linija
Izgleda da je Zebić na gostovanjima odlučio igrati s dva zadnja vezna, a kod kuće s jednim. Tko god bio na zadnjem veznom (Milin, Banović, Jerbić, Surać) od takvog Zadra ne treba očekivati preveliku napadačku aktivnost. Zebić je očito siguran da s dva osigurača ispred zadnje linije može štogod donijeti s gostovanja. Možda će tako i biti, ali taj Zadar će teško zabijati golove. Očekivalo se da bi uloga središnjeg veznog igrača mogla pripasti Ivanu Ćurjuriću, ali on se na pripremama nije ustalio u prvih 11. Štoviše, doveden je Davor Piškor čija se pozicija može preklapati s Ćurjurićevom. Dakako, to ne znači da Piškor i Ćurjurić ne mogu zajedno. Ta se opcija za sada čini vjerojatnom možda na domaćim utakmicama ili na gostujućima kada bude trebalo stizati rezultat. Za lijevi bok Zadar je angažirao Tomislava Čuljka, koji može biti bezbrižan. Lijevi bok u Zadru je najsigurnije mjesto jer prave konkurencije nema već dugo. Zebić nije sklon igrati s Antonijem Mršićem ne lijevoj strani jer “Mršić nije dovoljno aktivan u igri prema natrag”. A kad igrate s trojicom u zadnjoj liniji, onda bokovi moraju itekako paziti na obrani. Mršić se može koristiti kao povučeni napadač, no to je vjerojatno najnezahvalnija uloga u formaciji kakvu forsira Zebić.
Promjena nema na desnoj strani. Tamo je zahvaljujući iskustvu Josip Bilaver u maloj prednosti pred Šimom Marunom. Zebić ne krije da od bočnih igrača ne očekuje previše napadačkih izleta, glavni im je posao onemogućiti protivnika u takvim pokušajima. Tako Zadar igra već godinama, a to je nogomet koji baš i ne privlači publiku na tribine. U nekim varijantama u veznoj liniji može zaigrati i Ante Mitrović kojeg Zebić više ne koristi kao napadača.
Napad
Zadranima je 17 proljetnih kola trebalo da bi postigli 14 golova. Nije teško izračunati da je to manje od pogotka po utakmici. Stoga je i pravo čudo da su Zadrani i uzeli tih 18 bodova. Odlazak Edina Šaranovića oslabit će konkurenciju u napadu, ali i rasteretiti briga Ivana Santinija koji ima čvrstu poziciju u prvoj jedanaestorici. Santini i Terkeš sve bolje surađuju što je nagovještaj da bi proljeće moglo biti efikasnije. Zapravo, morat će biti, jer teško je očekivati da će jedan gol uvijek biti dovoljan za tri ili makar jedan bod. U napadu se očekuje i pomoć Davora Piškora, iako je on u posljednje vrijeme u Zagrebu bio treća ili četvrta napadačka opcija. I to je sve kad je riječ o napadačima. Nema ih mnogo, ali nekako se čini da bi ovo mogla biti njihova polusezona. Posebno kad je riječ o Terkešu koji je nakon titule prvog strijelca Prve HNL prolazio kroz razne poteškoće u kojima je potpuno izgubio nekadašnju formu. Ne bude li Terkeš makar približno na razini nekadašnjih izvedaba, Zadar će imati velikih problema s realizacijom, a to znači i s bodovnim učinkom.


ZAdar za proljeće


Stadion: Stanovi
Kapacitet: 4.000 (u rekonstrukciji)
Adresa: Stadionska 2
Broj telefona: 312-792
www adresa: nkzadar.hr
Najveći uspjesi: 6. mjesto u Prvoj HNL (1997./98., 2003./04.); polufinale Kupa (1992./93., 1995./96.).
Trener: Dalibor Zebić. Pomoćni trener: Zvonimir Jurić. Trener vratara: Tomislav Rogić. Kondicijski trener: Šime Tomašević. Fizioterapeuti: Marin Crnjak, Jerko Mikulić. Liječnik: Marko Prenđa.
Predsjednik: Branko Katić. Direktor: Novica Erlić. Sportski direktor: Josip Bajlo. Vanjski stručni suradnik: Reno Sinovčić. Tajnik: Mladen Baždarić.
!,<!,<!,<!,< Ime i prezime pozicija godina rođenja visina težina
Antonio Ježina vratar 1989. 191 94
Tomo Gluić vratar 1983. 187 84
Tomislav Rogić vratar 1975. 192 83
Ante Puljić branič 1987. 179 77
Bruno Šiklić branič 1979. 198 80
Tomislav Glumac branič 1991. 190 86
Stjepan Skočibušić branič 1979. 183 79
Josip Bilaver vezni 1984. 179 75
Šime Maruna vezni 1989. 180 71
Tomislav Čuljak vezni 1987. 178 73
Ferdo Milin vezni 1977. 187 80
Jakov Surać vezni 1975. 178 75
Jure Jerbić vezni 1990. 186 79
Ivan Ćurjurić vezni 1989. 180 77
Igor Banović vezni 1987. 181 79
Antonio Mršić vezni 1987. 182 79
Marko Anić vezni 1988. 179 77
Ante Mitrović vezni 1988. 187 83
Davor Piškor napadač 1982. 172 73
Želimir Terkeš napadač 1981. 181 76
Franko Bilaver napadač 1992. 182 74
Ivan Santini napadač 1987. 183 78




 


Došli/otišli


Došli: Tomislav Čuljak, Tomislav Glumac, Davor Piškor, Marko Anić, Igor Banović.
Otišli: Marin Ljubičić, Goran Jozinović, Matej Jonjić, Sabit Alimanović, Erdžan Bećiri, Semiran Cela.


 


Zebić: Cilj je ostanak u ligi


Dalibor Zebić jedan je od rijetkih trenera u Prvoj HNL koji ne mora strahovati da će mu se pozicija zatresti nakon dva ili tri uzastopna poraza. S te strane, Zebić može raditi u miru kakav treneri na Stanovima dugo nisu imali.
– Imamo mladu momčad kojoj će za dobar rezultat trebati i malo sreće. U prijeznom roku ostali smo bez nekih igrača na koje smo ozbiljno računali. Bez obzira na to, trening utakmice su pokazale da i s ovim igračkim kadrom možemo ozbiljno računati. Pobjeda protiv Hajduka nam je podigla atmosferu pred nastavak sezone, ali to ne znači da letimo iznad zemlje. Zna se da nismo momčad za gostovanja i zato nemamo pravo na popust na domaćem terenu. Ipak, jasno je da nećemo moći živjeti samo na bodovima koje osvojimo u svom dvorištu. Glavni cilj koji je pred nas postavljen je ostanak u ligi – smatra Zebić.


 


Od mladih siguran samo Ježina


Hrvatski prvoligaši posljednjih godina sve više otvaraju prostor mladim igračima. U Zadru taj proces nije na najčvršćim nogama. Nije da mladih nema, ali rijetki su se od njih nakon Danijela Subašića i Marina Tomasova prometnuli u igrače bez kojih se ne može. Jedini koji je siguran u prvih 11 je Antonio Ježina. Ova polusezona može biti ključna za Juru Jerbića, Igora Banovića i Šimu Marunu, tri mlada igrača koji tek trebaju potvrditi da su pravi kapacitet za prvu momčad. Jerbić se do sada nije nametnuo kao standardni igrač, Maruna je bio rezerva Josipu Bilaveru, a Banović je dobio drugu priliku nakon što je prošlo ljeto vraćen u Raštane. Od ostalih ponekom nastupu može se nadati Marko Anić, možda i Franko Bilaver, koji je još uvijek junior.
Luka Batur je vraćen u Raštane, za Nikolu Žilića se nakon utakmice s Mosorom i Raštanima procijenilo da nije pravo rješenje za lijevi bok, pa nije ni putovao na pripreme u Poreč. Marko Rašo, Roko Mišlov, Mario Kruneš, Šime Gregov…, igrači koji su posuđivani trećeligašima sve su dalje od toga da se jednog dana vrate na Stanove.