Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Radić: Kuće nakon Oluje palili lopovi

Autor: Hina (H)

25.02.2010. 23:00
Radić: Kuće nakon Oluje palili lopovi

Foto: FAH



Hrvatske vlasti nisu imale plan progona Srba iz tzv. krajine, a njihove napuštene kuće nakon Oluje nisu uništavali hrvatski vojnici, nego lopovi koji su zlorabili hrvatske uniforme, izjavio je u petak bivši visoki dužnosnik hrvatske vlade Jure Radić na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom.
“Nikada, nikada, nikada!”, rekao je Radić trećeg i posljednjeg dana svjedočenja, odgovarajući na pitanje obrane je li postojao zločinački pothvat s ciljem progona hrvatskih Srba i je li on u njemu osobno sudjelovao.
“To je nespojivo s mojim svjetonazorom, niti sam od ikoga u tome krugu čuo išta slično”, dodao je Radić, svjedok Sudskog vijeća. Radića je haško tužiteljstvo ubrojilo u zločinački pothvat prema optužnici protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača za zločine nad lokalnim Srbima u kolovozu 1995.
Po njegovim riječima, napuštene kuće izbjeglih Srba pljačkali su i palili “lopovi i probisvjeti u vojnim uniformama”, čemu se hrvatski državni vrh oštro suprotstavljao, ali nije bilo dovoljno snaga za kontrolu cijeloga oslobođenog područja.
Na pitanje tužitelja na osnovi čega zna da kuće nisu pljačkali i palili hrvatski vojnici, jer po vlastitom priznanju to nije osobno vidio, Radić je rekao da je Hrvatska vojska bila disciplinirana i vojnici to ne bi činili organizirano, a svaki pojedinački slučaj bio bi kažnjen.
Današnji direktor Instituta IGH istaknuo je da oslobođeno područje nije bilo moguće zapečatiti, jer su stotine tisuća prognanika jedva čekale da se vrate u to područje. “Pa kakva bi mi vlast bili? Za njih je Oluja bilo drugo rođenje i jedva su čekali da vide je li im kuća čitava”, rekao je Radić.
Ratni ministar obnove i razvitka posvjedočio je da su neki hrvatski dužnosnici spominjali različita povijesna iskustva za rješavanje problema napuštene imovine, od Ivana Milasa koji je govorio o Beneševim dekretima iz 1945. o oduzimanju imovine sudetskih Nijemaca, do Hrvoja Šarinića koji je objašnjavao kako su se s tim problemom nosili Francuzi u Alžiru.
No, ustvrdio je Radić, na kraju je prihvaćen zakon o privremenom upravljanju određenom imovinom čiji je cilj bila zaštita napuštenih kuća od uništavanja i propadanja, te privremeno zbrinjavanje prognanika iz Hrvatske i iz BiH.
Za ocjenu tadašnjeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha da je zakon bio samo izgovor za oduzimanje “srpske” imovine i sprječavanje povratka Srba, Radić je rekao da to nije istina, a da je Galbraith “površan kakav je i inače bio”.