Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jusup: Cesijom smo pokušali spasiti tvrtku i radna mjesta

25.02.2011. 23:00
Jusup: Cesijom smo pokušali  spasiti tvrtku i radna mjesta


– Ako je to grijeh, ja ga prihvaćam. Novac je isključivo uložen za potrebe posla. Umjesto da nam brodovi stoje, nabavili smo gorivo, hranu i ostale potrepštine za naše ribare kako bi mogli nastaviti raditi – pojasnio je Jusup dodavši kako se plaćanjem u cesiji zapravo pokušalo spasiti tvrtku i radna mjesta


Zadarska policija jučer je izvijestila da su službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske dovršili kriminalističko istraživanje nad 73-godišnjim direktorom i 29-godišnjom komercijalisticom trgovačkog društva iz Zadra nakon čega su protiv njih podnijeli kaznene prijave zbog pogodovanja vjerovnicima.
Riječ je o tvrtki Marituna d.o.o. koja je od studenog prošle godine u stečaju, a direktora Božu Jusupa i komercijalisticu tvrtke policija sumnjiči da su, iako znajući da im je žiro-račun u blokadi, izbjegli plaćanje preko žiro-računa i zaključili 50-ak ugovora u cesiji.
– Ukupna vrijednost tih ugovora iznosi oko 700 tisuća kuna čime su druge vjerovnike stavili u povoljniji položaj u odnosu na Ministarstvo financija – izvijestili su iz policije.
Ne krijući probleme u poslovanju tvrtke zadarski gospodarstvenik Božo Jusup rekao nam je kako svu krivnju glede provedenih cesija prihvaća bez ikakve rezerve.
– Ako je to grijeh, ja ga prihvaćam. Novac je isključivo uložen za potrebe posla. Umjesto da nam brodovi stoje, nabavili smo gorivo, hranu i ostale potrepštine za naše ribare kako bi mogli nastaviti raditi – pojasnio je Jusup dodavši kako se plaćanjem u cesiji zapravo pokušalo spasiti tvrtku i radna mjesta.
Stečajni upravitelj Maritune d.o.o. Milan Ljubičić potvrdio je da je policija od njega zatražila dokumentaciju koja se odnosi na plaćanje u cesiji, no nije želio komentirati kaznene prijave protiv Jusupa i njegove komercijalistice jer je sam stečajni postupak još u tijeku pa bi to, kazao je, bilo donošenje odluke na prečac.
– Prvo ispitno ročište održano je na Trgovačkom sudu 15. prosinca prošle godine, a s obzirom da je zakonski rok vjerovnicima za podnošenje potraživanja tri mjeseca, ona treća, posljednja skupština vjerovnika nakon koje će se točno znati kolika su dugovanja prema vjerovnicima, a kolika potraživanja Maritune, zakazana je za 15. ožujak. Stoga se u ovom trenutku ne može o tome govoriti, a kada je riječ o plaćanju u cesiji, i tu treba biti jako oprezan – istaknuo je Ljubičić naglasivši kako je stečajni postupak vrlo kompleksan te da treba razlučiti što je kazneno djelo, što prekršaj u poslovanju, a kada je riječ o plaćanju cesijom, utvrditi tko su sudionici cesije – cedent, cesus i cesionar. Tom problematikom Ljubičić će se kao stečajni upravitelj baviti tek nakon treće skupštine vjerovnika, a prvo što treba učiniti je utvrditi koliki je dug, jesu li, za koji iznos i na koji način oštećeni vjerovnici, a potom ima li pravne osnove za vraćanje novca. Ljubičić nije želio komentirati Jusupovu izjavu prije nego što utvrdi stvarno stanje, no istaknuo je kako je on ozbiljan privrednik koji je ceh platio i samim tim što je “tvrtka bila zrela za stečaj još prije godinu dana”. Istaknuo je kako mu nije prvi put da se susreće s plaćanjem u cesiji te da većina poslodavaca prije proglašenja na taj način zapravo pokušava “spasiti što se spasiti da”.


 PRIZNANJE GOSPODARSKE KOMORE JUSUPU




Za visoko županijsko priznanje 2009. godine Božu Jusupa predložila je Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Zadar, kao predsjednika Nadzornog odbora Tankerkomerca d.d., direktora Maritune d.d. Zadar te predsjednika uprave Donat boats d.o.o. i Moto-marina servis d.o.o..
O njegovoj uspješnosti govore i podaci da je obavljao funkciju dopredsjednika Udruge trgovine, Udruženja managera CROMA, član Udruge poslodavaca, član ISSA-e, bio je član Upravnog odbora NK Zadar i član Skupštine KK Zadar, član je Upravnog odbora HGLK u 4 mandata, a s Tankerkomercom osnivač-dioničar Croatia airlinesa i član NO Croatia airlinesa od osnivanja do danas.