IZBORI U PAGU: Nikad više nejedinstva i zazivanja zajedništva

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U Gradu Pagu, u kojem je na posljednjim predsjedničkim izborima u biračke popise bilo upisano 3.168 birača s pravom glasa, prijevremeni izbori za načelnika i Gradsko vijeće održat će se 8. ožujka. Za gradonačelničku fotelju suprostavit će se četiri kandidata: predstavnici HDZ-a Tino Herenda (50), HSP-a Ante Čemeljić (33), koalicije PSG-SDP-HSS-DC Željko Maržić (66) i kandidat grupe građana Davor Fabijanić (49).

Za Gradsko vijeće Paga je znatno veća gužva, natječe se čak 10 kandidacijskih lista, šest stranačkih, tri grupe građana ili nezavisnih i tek jedna koalicijska lista. Zbog malog broja stanovništva i onih koji se žele službeno, a ne u kafićima baviti lokalnom problematikom, ima i rodbinskih i kumskih suprostavljenih lista, ali i onih na kojima su suprotstavljeni donedavni stranački i koalicijski istomišljenici.

Nositelj liste HDZ-a je Tino Herenda, HSP-a Ante Čemeljić, HSP AS-a Edo Komadina, Narodne stranke Reformista Borko Oguić, ORAH-a Elvis Šmit i Živog zida Anđelo Pernar, koalicije PSG-SDP-HSS-DC Željko Maržić, a grupe građana Davor Fabijanić, Branimir Paro Vidolin i Domagoj Vičević.

- Najvažnije je da se konačno odredi što je cilj Paga, jer to nisu politička prepucavanja, vrijeđanja, omalovažavanja, čemu su skloni u Pagu, a neki jedino i to znaju raditi, rekao je Paulo Portada, predsjednik Mladeži HDZ-a Grada Paga, koja se posebno angažirala kako bi s vlasti "skinula" najpopularnijeg kandidata s prošlih izbora Željka Maržića.

- Pag ima velikih potencijala i može biti bogat i dobro uređen grad, ali se na žalost politički i osobni interesi često stavljaju iznad interesa Paga, tvrdi Paulo, sin poznatog paškog novinara, književnika i fotografa Josipa Portade, kojem bi jedan od prioriteta bilo prekidanje s podjelama u paškoj sredini.

Mladih lica ima i na drugim listama. Ni grupa mladih, nezavisnih građana koje predvodi umirovljeni bojnik HV-a Domagoj Vičević ne želi statirati na političkoj sceni Paga, već aktivno raditi na poboljšanju života svih Pažana.

Veliki broj kandidacijskih lista u politički turbulentnom Pagu sasvim nagovještava neizvjesnu borbu i postizborne koalicije za Gradsko vijeće koje broji 13 vijećnika, dok će novi paški gradonačelnik najvjerojatnije biti izabran u drugom krugu izbora.

Maržić: Izbori su prekinuli paški razvoj

Kratko sam u politici, došao sam u Pašku stranku na poziv prijatelja da sve svoje snage zajednički usmjerimo na razvoj grada i boljeg življenja. Grad je doživio katarzu, to se vidi u činjenici kako se u 20-ak godina prodalo dva milijuna četvornih zemljišta a ništa se nije dogodilo, nestali su novci a ostali sudski procesi, kaže dosadašnji gradonačelnik Željko Maržić, kandidat za gradonačelnika koalicije Paške stranke PSG i SDP-a.

- Gradi se zaobilaznica, gradi se trgovački centar. Međutim, neusvajanje gradskog proračuna zaustavilo je gospodarski razvoj i stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. Zaustavljeni su i višemiljunski projekti poput aglomeracija, rješavanje odvodnje i problema vodoopskrbe izgradnjom vodospreme Vlašići. Prekinut je i projekt izgradnje novog dječjeg vrtića, sanacije deponija i niz drugih velikih i malih životnih projekata kao što su studentske stipendije, povećavanje naknade za novorođenu djecu.

Pritom je naveo kako će koalicija PSG i SDP pokretati i nastaviti podupirati nove održive investicije i davati potporu investitorima u svim fazama realizacije putem stručnih timova, te će usmjeravati novac iz EU fondova u paške projekte.

Herenda: Nije bilo vizije vođenja grada

U Pagu se godinu i pol dana ništa nije radilo, grad je bez ikakvih aktivnosti i preuzimanja odgovornosti. Sve se svodilo na "vidjet ćemo", "dogovorit ćemo", "koordinirat ćemo". Nije uopće bilo vizije razvoja grada, ovi izbori su od presudne važnosti za bolji život građana, zajedništvom i stručnom strategijom razvoja možemo pokrenuti, oživiti Pag, kaže Tino Herenda, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

- Grad vapi za privatnim investicijama. Želimo stvoriti takvu poslovnu klimu u kojoj će privatni investitori prepoznati prigodu za zaradom i otvaranje novih radnih mjesta. Grad bez gospodarske strategije je nažalost osuđen na daljnje stagniranje i iseljavanje mladih ljudi, kaže herenda, dodajući kako Pag ne iskorištava dovoljno potencijale svoje bogate kulturno-povijesne baštine, kulturnih manifestacija u turističkoj ponudi i svoje jedinstvene gastronomije.

- Program smo napravili po tematskim cjelinama, usmjeren je na sve kategorije stanovništva, demografski razvoj i populacijsku politiku, gospodarski razvitak i turizam, zaštitu okoliša i kapitalne projekte, ističe Herenda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Mali mate
Zna se HDZ pobjeduje I u Pagu narod daje povjerenje HDZu