Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Muflonu s Dugog otoka uspješno operirana slomljena noga

25.02.2017. 23:00
Muflonu s Dugog otoka uspješno operirana slomljena noga


Vrlo neobičan pacijent, muflon težak oko 50 kilograma, star između šest i osam godina, našao se u petak na kirurškom stolu veterinarske ambulante Jazine. Ova divlja životinja, koja živi na Dugom otoku, slomila je prednju lijevu nogu, a sudeći po okolnom upaljenom tkivu, to se dogodilo vjerojatno još prije mjesec dana.
Ozljedu je bilo moguće sanirati jedino operativnim zahvatom, koji je izveo zadarski veterinar Edi Maričić, uz asistenciju sestre Marije Klarice. Sve je trajalo oko sat i 15 minuta, nakon čega je životinja vraćena na Dugi otok, u zatvoreni dio, gdje će biti pod nadzorom Milutina Žampere, koncesionara lokalnog lovišta, koji je ozlijeđenu životinju i zamijetio, a potom se obratio veterinaru Maričiću, s kojim je od ranije imao dobru suradnju u liječenju lovačkih pasa.
Kompleksan prijelom
– Ne događa se svaki dan da u ambulanti imamo divlju životinju. Trebalo je razmotriti situaciju, vidjeti koju anesteziju upotrijebiti, koje lijekove dati. Stoga sam se prije zahvata konzultirao s kolegama na katedri lovstva. Same pripreme uzele su nešto više vremena nego sam predvidio, jer je trebalo tu tvrdu kožu sterilizirati i pripremiti, a onda je sam zahvat prošao bez problema, iako je prijelom bio kompleksan, kaže Maričić koji u svojoj karijeri nikada ranije nije liječio muflona.
Stoga mu je ovo bila i svojevrsna avantura koja je završila uspješno, a muflon je dobio i ime Rogonja.
– Jutros sam se čuo s gospodinom Žamperom, koji mi je rekao da se životinja dobro oporavlja, kreće, jede i pije. Na dijeti je i antibiotskoj terapiji, a za mjesec dana dovest će ga na kontrolu, kaže Maričić, koji se prisjećaja kako mu je nedavno u ambulantu ušetao i jedan ruski vuk.
Riječ je o vrlo opasnoj i snažnoj životinji, kad se nalazi u prirodi, no ovaj ovaj primjerak toga grabežljivca je pitom, a vlasnik ga je doveo na redovno cijepljenje. Osim spomenutih iskustava, Maričić ističe kako su, za razliku od ranijih godina, kad su mu pacijenti bili uobičajeni kućni ljubimci, u posljednje vrijeme sve češći i oni egzotični.
Egzotični kućni ljubimci
– Ljudi sve češće za kućne ljubimce uzimaju egzotične životinje. Popularni su terariji, pa tu ima paukova, guštera, zmija i sličnih životinja, a čini se kako su sada hit afrički tvorovi, ističe Maričić.
Milutin Žampera, koji je ozlijeđenu životinju pronašao na dijelu lovišta koje ima u koncesiji na Dugom otoku, ističe kako je predrasuda da lovci samo ubijaju životinje.
– Možda više nego drugi mi brinemo o životinjama. Iako ih lovimo, bitno nam je da su životinje zdrave. Kad sam ugledao ovog muflona, primjetio sam da nešto nije u redu i da šepa. Malo sam ga promatrao i onda pokušao uloviti. Bilo je teško, ali sam uspio. Automobil mi je bilo oko kilometar udaljen od tog mjesta, pa sam pozvao prijatelja i onda smo ga zajedno odnijeli. Mislio sam da ću mu sam moći pomoći s nekom longetom, ali sam vidio da je tkivo modro i inficirano, pa sam pozvao veterinara Maričića i dogovorio da ga dovezem k njemu u ambulantu. Sad je tu u ograđenom dijelu i uspješno se oporavlja. Kad se oporavi, pustit ću ga natrag u prirodu. Hoće li se Rogonja naći nekom lovcu kasnije na nišanu, to ne znam. Bitno je da ne pati, zaključuje ovaj lovac.