Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novih 15 milijuna kuna za zaštitu okoliša

Autor:

25.03.2009. 23:00
Novih 15 milijuna kuna za zaštitu okoliša

Foto: Filip BRALA



Ne uključujući nova trideset i dva, Fond na području Zadarske županije realizira 152 projekta. Za 152 projekta odobreno je 400 milijuna kuna, a pridodaju li se tome sredstva isplaćena za gospodarenje posebnim kategorijama otpada, Fond je sveukupno odobrio 600 milijuna kuna. Do sada je već isplaćeno 397 milijuna kuna
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo potpisao je jučer u Maloj vijećnici Doma županije trideset i dva ugovora iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti sa zadarskim županom Stipom Zrilićem, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i dvije tvrtke. Dvadeset i tri ugovora odnose se na zaštitu okoliša, devet na energetsku učinkovitost i za njihovu realizaciju Fond je odobrio petnaest milijuna kuna. Zadarska županija i JLS dobivaju bespovratna sredstva, a tvrtke beskamatne zajmove s počekom otplate od dvije godine.
Zadarska županija dobit će najviše, 2,355 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Radi se o dodatku osnovnom ugovoru koji se odnosi na projekt osnivanja i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, kako je rekao zadarski župan Stipe Zrilić:
– Suradnja između Fonda i Zadarske županije je iznimno dobra. Zajedno realiziramo kapitalne projekte poput sanacije divljih i legalnih odlagališta otpada. Posebno bih naglasio sanaciju bazena lužine tvornice Glinice kod Obrovca, što je izuzetno značajno za naše područje, jer se radilo o jednom od najvećih zagađenja okoliša u Hrvatskoj.
Ne uključujući nova trideset i dva, Fond na području Zadarske županije realizira 152 projekta.
– Za 152 projekta odobreno je 400 milijuna kuna. Pridodaju li se tome sredstva isplaćena za gospodarenje posebnim kategorijama otpada, Fond je sveukupno odobrio 600 milijuna kuna, od kojih je već isplaćeno 397 milijuna kuna. Isto tako smo očistili sve otoke na području Grada Zadra i Dugi otok u sklopu čega smo na kopno deponirali 60.000 metara kubičnih otpada, rekao je Mladineo.
Fond za zaštitu okoliša na području Hrvatske je prihvatio ukupno 2.942 projekta i za tu namjeru je odobrio više od 5,1 milijardu kuna. Od ukupnog broja projekata 2.421 njih se odnosi na zaštitu okoliša, a 521 na energetsku učinkovitost. Aktivnostima Fonda količina stakleničkih plinova koja se izbacuje u atmosferu smanjena je za 800.000 tona. Isto tako Hrvatska je postala regionalni lider u energetskoj učinkovitosti te bi i sve zemlje Jugoistočne Europe, uključujući i članice EU, trebale slijediti naš primjer.


NIŠTA OD UGOVORA IZMEĐU FONDA I GRADA ZADRA


Prema prvotnim najavama, jučer je trebao biti potpisan ugovor između Fonda i Grada Zadra za projekt sanacije divljih odlagališta za koji je Fond odobrio 800.000 kuna. Ugovor nije potpisan, jer Grad Zadar nije predvidio sredstva za sanaciju u svom proračunu, rekao je Mladineo.




 ZA REKONSTRUKCIJU JAVNE RASVJETE 3,1 MILIJUN KUNA


Nakon jučerašnjeg potpisivanja, osam jedinica lokalne samouprave dobit će ukupno 3,1 milijuna kuna od strane Fonda.
– Rekonstrukcijom javne rasvjete mogu se postići uštede energije do 70 posto. Time se ne štedi samo energija, već i proračunska sredstva, rekao je Mladineo i pozvao općinske načelnike da iskoriste ovu mogućnost.
Sufinanciranje se nudi i fizičkim i pravnim osobama na otocima i to za ugradnju solarnih ploča i opreme za upotrebu ukapljivog plina.


 VJETROELEKTRANE


Hrvatska danas svoje potrebe za energijom zadovoljava sa samo 43 posto iz vlastitih izvora, a ostatak se uvozi. Negativnu energetsku bilancu u budućnosti će popraviti alternativni izvori energije.
– U idućih nekoliko godina izgradit ćemo u Dalmaciji vjetroelektrane koje će proizvoditi 300 do 400 MW energije, što je u rangu manje nuklearke, najavio je Mladineo.