Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otkrivene biste Krleži i Gunjači

Autor: Ante Rogić

25.03.2010. 23:00
Otkrivene biste Krleži i Gunjači

Foto: Zvonko KUCELIN



Proslava Dana Sveučilišta uvećana je otkrivanjem bisti dvojici zaslužnih osoba, kako za Sveučilište u Zadru, tako i za sam grad.
Uprava Sveučilišta u Zadru prošle godine donijela je odluku o postavljanju bisti Stjepanu Gunjači i Miroslavu Krleži ispred zgrade Sveučilišta. Rektor Sveučilišta dr. sc. Ante Uglešić istaknuo je ulogu Miroslava Krleže prilikom pokretanja Filozofskog fakulteta u Zadru.
– Miroslav Krleža prepoznao je visoku društveno-povijesnu vrijednost Zadra te je zasigurno najzaslužniji za osnivanje Filozofskog fakulteta u Zadru koje je počelo s djelovanjem 1956. godine, kazao je Uglešić istaknuvši Krležinu neostvarenu želju za Jadranskim sveučilištem koje bi objedinilo fakultete diljem Jadrana, što je, danas, na jedan način ipak i ostvareno.
Rektor Uglešić je istaknuo kako se u isto vrijeme sjećamo i Stjepana Gunjače koji je radio na spašavanju arheološke i povijesno-dokumentarne građe. Spasio je zbirku Paravia, kao i građu Državnog arhiva u Zadru, kao i Arheološkog muzeja.
Uglešić je napomenuo kako je do ideje o postavljanju njegove biste došlo prošle godine u Kninu kada su na vidjelo izašli dotad nepoznati detalji iz njegove biografije.
– Te će biste biti ne samo ukras, već spomen za sva dobra koja su učinili za naš grad i domovinu, kazao je rektor Uglešić.
Bistu Miroslava Krleže otkrila je prorektorica Sveučilišta dr. sc. Ana Proroković, a Stjepana Gunjače njegov sin Mihovil, koji je i darovao bistu.