Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sveučilište će pratiti potrebe Grada

Autor: Ante Rogić

25.03.2010. 23:00
Sveučilište će pratiti potrebe Grada

Foto: Zvonko KUCELIN



Sva iskustva u posljednjih nekoliko godina pokazuju da naše sveučilište i naš grad imaju golemu privlačnost i da je pitanje samo naše vizije i naših organizacijskih i materijalnih kapaciteta, koliko će se ono brzo razvijati, istaknuo je rektor Uglešić


Svečanom sjednicom pod nazivom “Sveučilište na raskrižju”, uz nekoliko popratnih događanja, jučer je proslavljen Dan Sveučilišta u Zadru, Dies academicus 2010. Uz rektora i prorektore Sveučilišta sjednici su prisustvovali članovi Senata, pročelnici odjela, profesori, kao i brojni gosti. Zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Darko Kasap istaknuo je dobru s suradnju Grada i Sveučilišta te je zahvalio profesorima što generacijama odgajaju studente. Župan Zadarske županije Stipe Zrilić istaknuo je kako naslov sjednice sugerira kako smo se našli na putu kad treba odabrati smjer. Kad je riječ o samom Sveučilištu u Zadru istaknuo je pojačanje nastavnog kadra, kao i osnivanje novih odjela.
– Raskrižje nije nešto čega bi se naše Sveučilište trebalo bojati te mislim da će odabrati pravi smjer, kazao je Zrilić. Istaknuo je suradnju Sveučilišta sa sveučilištima u Brnu i Pečuhu, ostvarenu skupa sa Zadarskom županijom.
– Pružiti potporu obrazovanju svakako je jedna od naših primarnih obveza, kazao je Zrilić.
Prolazak kroz reformu
U ime Rektorskog zbora okupljenima se obratila Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta u Osijeku. Napomenula je kako hrvatska sveučilišta, pa tako i zadarsko, prolaze veliku reformu obrazovanja.
– Svi mi učinili smo velik iskorak u harmonizaciji obrazovnog procesa s onim u europskim zemljama. Uključivanjem u Erasmus otvorena su vrata našim studentima. Hrvatski student postaje student Europe, kazala je, među ostalim Kralik te čestitala zadarskom rektoru i Sveučilištu na postignutim uspjesima.
– Gospodine rektore, zadarsko sveučilište je u vrlo kratkom roku postiglo veliku razinu kompetitivnosti, kazala je Kralik.
Pismene čestitke u povodu Dana Sveučilišta u Zadu uputili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić te velik broj rektora stranih sveučilišta, kao i portugalski veleposlanik u Hrvatskoj.
Dolaze studenti Zapadnog Balkana
Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić podsjetio je na ostvarene projekte u prošloj godini poput arhitektonsko-urbanističkog rješenja Novoga kampusa i idejnog rješenja za novu Sveučilišnu knjižnicu, preuređenja studentskog restorana u Citadeli, dovršenja projekta preuređenja nekadašnje Tehničke škole za potrebe odjela društvenih znanosti. U svom govoru dotaknuo se i recesije te istaknuo kako se Sveučilište u ovim teškim trenucima svim snagama okreće prema sebi i međunarodnoj suradnji, odnosno mogućnostima koje ona pruža.
– Nije tu riječ samo o daljnjoj uspostavi dobrih odnosa s mnogim svjetskim sveučilištima i potpisivanju ugovora o suradnji. Razumije se, i to! No, važnijim se čini što je zadarskom sveučilištu dodijeljen Erasmus University Charter koji nam omogućava sudjelovanje u europskim programima pokretljivosti studenata, nastavnika i administrativnog osoblja. Istodobno, Sveučilište je primljeno u konzorcij 20 europskih sveučilišta takozvanog Zapadnog Balkana. Iako nam ime broda nije po volji, morat ćemo još neko vrijeme ploviti s njegovom posadom. Već se tridesetak stranih studenata prijavilo za studiranje na našem Sveučilištu u idućoj akademskoj godini. Taj će broj vjerojatno iz godine u godinu rasti uz ostalo i zbog toga što Sveučilište (i materijalno) stimulira pokretanje studija na engleskom jeziku, kako bi nam se mogli priključiti strani studenti zainteresirani i za nefilološke programe.
Sva iskustva u posljednjih nekoliko godina pokazuju da naše sveučilište i naš grad imaju golemu privlačnost i da je pitanje samo naše vizije i naših organizacijskih i materijalnih kapaciteta, koliko će se ono brzo razvijati, kazao je Uglešić  napomenuvši kako je potpuno jasan smjer u kojemu zadarsko sveučilište želi ići.
Potaknut razvoj novih studija
– Naša strategija razvitka znanosti, koju smo prihvatili na kraju prošle akademske godine, inzistira na dva temeljna postulata današnjice: izvrsnosti i različitosti. U našem slučaju izvrsnost želimo graditi na očuvanju i afirmaciji onih vrijednosti koje nam je ostavio stari Filozofski fakultet, a različitost u skladu s našim prirodnim i kulturnim okruženjem, u skladu s realnim potrebama Grada, Županije, regije i društva općenito. A, kada budemo najbolji ili preciznije, u onome u čemu budemo najbolji, i s čitavim svijetom, poručio je rektor Uglešić. Podsjetio je na odluku Vlade o upisu u prvu godinu bez plaćanja ikakvih participacija, a istaknuo je nastojanje Sveučilišta u Zadru na unaprjeđenju rada sa studentima.
– Možda će zvučati kao fraza nastojanje da se unaprijedi rad sa studentima, da se stimuliraju i podupiru inovativni postupci u nastavi i istraživanju, da se potiče kreativnost u učenju i djelovanju, da se uspostave interdisciplinarni modeli istraživanja, da se osigura tolerancija u svakom pogledu i na svakom mjestu, da se razvija osjetljivost za slabe i one kojima je pomoć potrebna…, ali ta fraza ili fraze zaista postaju najočitijim istinama i tko nije spreman te istine prihvatiti, ostat će neprepoznatljiv, a na dugi rok vjerojatno i nepotreban. Time se naravno ne iscrpljuje lepeza pitanja na kojima radimo i na koje želimo dati odgovore. Osobito bih želio istaknuti već sada izvrsnu suradnju s privrednom i nadam se da će se ona i dalje uspješno razvijati, kazao je Rektor zadarskog sveučilišta te se potom djelomično osvrnuo na Bolonjski sustav obrazovanja i njegove nedostatke. Istaknuo je potrebu brige za studente te osnivanja novih studija.
– Moramo pokretati nove studije koji su u suglasju s potrebama i željama naših građana. Od iduće akademske godine konačno kreće studij Primijenjene ekologije u poljoprivredi. Danas ćete na domjenku piti vina s našom etiketom, s naših nasada. Zadar ima, osim kulturne i povijesne, golemu sportsku tradiciju i veliki broj uglednih i u svijetu poznatih sportskih imena. Upravo u suradnji s njima i s Gradom, pripremamo već dogodine, diplomski studij pod nazivom Sport i zdravlje. Isto tako, iskazuje se, kako u Gradu, tako i kod mladih, već duže vrijeme, velika potreba za informatičkim studijem. Mi ga želimo provesti pod imenom Poslovna informatika. Njegov je program na recenziji. Neki odjeli pripremaju nove programe u okviru već postojećih studija, a u skladu s iskazanim interesom (Brodska elektronika, Arhivistika, Mehatronika i robotika) ili specifičnim odabirom (Podvodna arheologija). Na koncu, pripremamo i nove poslijediplomske studije iz humanističkih znanosti, sociologije te (zajednički) iz povijesti i geografije.
– U ovom trenutku u izradi su dvije nove strategije Sveučilišta. Strategija tehnološkoga razvoja i Opća strategija. Prva je upravo zgotovljena i krenut će u proceduru prihvaćanja, a druga se očekuje do kraja akademske godine. I jednu i drugu opterećuje postojeće stanje u društvu i teško predvidivo planiranje. No, bez obzira na sve, one i ne samo one, nužne su i Sveučilištu, i lokalnoj zajednici, bez koje bi sam smisao Sveučilišta bio doveden u pitanje. U tom smislu želim osobito naglasiti da sam vrlo zadovoljan suradnjom i pomoći koju nam pružaju naš Grad i naša Županija, i još više od toga, kada pomislim da je konačno došao dan da se Sveučilište ne doživljava kao netko drugi, zatvorena cjelina za sebe, već kao integralni dio gradskoga tkiva.
Želim se nadati da će se ovakva, daj Bože i bolja, suradnja konačno uspostaviti između svih hrvatskih sveučilišta, da se ne dogodi ono što je gotovo postalo praksom hrvatskog akademskog prostora – a to je – da često bolje i lakše surađujemo sa strancima nego između sebe, kazao je rektor Uglešić u svom govoru.


 NIKOLA JAKŠIĆ – PROFESSOR EMERITUS




U prigodi Dana Sveučilišta, zbog posebnih zasluga za razvoj Sveučilišta u Zadru, jučer je počasno znanstveno-nastavno zvanje professor emeritus iz ruku rektora dr. sc. Ante Uglešića primio dr. sc. Nikola Jakšić. Odluku Senata o dodjeli zvanja pročitao je prorektor Sveučilišta dr.sc. Vladimir Skračić, a izvještaj o dodjeli zvanja pročitao je dr. sc. Pavuša Vežić.
Jakšić je istaknuo kako je svoj radni vijek vezan uz zgradu Sveučilišta te se prisjetio svih koji su ga naučili struci. Na poseban način osvrnuo se na Stjepana Gunjaču, Matu Suića, Branimira Gabričevića i Ivu Petriciolija.


 GODIŠNJA REKTOROVA NAGRADA NAJUSPJEŠNIJIM STUDENTIMA


U povodu Dana Sveučilišta dodijeljena je Godišnja rektorova nagrada najuspješnijim studentima. Nagradu je primilo deset studenata: Zlatko Bukač, Ivana Morić Filipović, Marčela Guina, Ana Jadrešić,Ivna Juravnić, Vedran Lešić, Atila Lukić, Marija Predovan, Denis Radoš i Josipa Sokol. Ove godine iznos nagrade je povećan na pet tisuća kuna, a za razliku od prijašnjih godina uz prosjek ocjena vrednovale su se i ostale aktivnosti, kao istraživački, nastavni i stručni rad. Na prepoznavanju rezultata njihova rada rektoru je zahvalila Josipa Sokol.


 GODIŠNJA NAGRADA ZASLUŽNIM DJELATNICIMA


Jučer je dodijeljena i Godišnja rektorova nagrada zaslužnim djelatnicima. Nagradu, u iznosu od tri tisuće kuna primili su: prof. dr. sc. Vjekoslav Ćosić, doc. dr. sc. Josip Faričić, Josip Ražov, dipl. ing. agr i Darko Dell’Orco, dipl. Ing.