Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gavran: Kad me pisanje prestane veseliti, prestat ću pisati

25.03.2011. 23:00
Gavran: Kad me pisanje prestane veseliti, prestat ću pisati


Miro Gavran još jednom je osvojio Zadar. Iako je u Zadar stigao predstaviti knjigu “Kafkin prijatelj” njegov susret s čitateljima, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, pretvorio se u pravi susret s piscem tijekom kojeg je bilo govora o čitavom njegovom opusu, životu pisanju i slično.
Iako se predstavljanje knjige pretvorilo u zanimljiv dijalog pisca i čitatelja glavni razlog dolaska Mire Gavrana u Zadar bio je ipak “Kafkin prijatelj”. Uz njega knjigu je predstavio urednik Zoran Maljković koji je rekao nešto o samom neobičnom formatu knjige, koja je izdana kao prva od knjiga u biblioteci “Priča na dar”.
Roman “Kafkin prijatelj” donosi snažnu priču o dvojici prijatelja književnika, Franzu Kafki i Maxu Brodu, te o ženama koje su ih sudbinski odredile. Radnja je smještena u Prag u razdoblju 1903. do 1924., a zatim tijekom 1953. u Tel Aviv. Roman je neobična kombinacija stvarnih faktografskih podataka i piščeve bogate mašte. Gavran je na predstavljanju istaknuo kako ljudi ovaj roman doživljavaju na različite načine, što je i htio postići, jer ovo nije samo priča o piscima nego i o jednom neobičnom i vrijednom prijateljstvu.
– Njihove životne priče i biografiju iskoristio sam kako bih ispričao priču o ljudima koji su izrazito emotivni, o jednom neobičnom prijateljstvu. I doista je neobično da dva čovjeka koja se bave istim poslom imaju takav odnos. Iako je Max objavio mnogo više od Kafke on je ipak svo vrijeme više vjerovao u svog prijatelja Franza Kafku nego u samog sebe i više je svoje energije koristio da bi njega afirmirao nego sebe, objasnio je Gavran ono što ga je privuklo ovoj priči. A, uz profesionalnu, u priču je upleo i muško-žensku dimenziju. Gavran je još otkrio kako je prije nego je konačno napisao “Kafkinog prijatelja” ovaj roman počinjao pisati čak tri puta i svaki put bi odustao.
Osim ovog romana Gavran je na predstavljanju predstavio još neke svoje knjige, od kojih su neke izišle dosta davno, ali čitanje ulomaka iz tih djela naišlo je na potpuno oduševljenje u publici popraćeno smijehom.
Nakon predstavljanja knjiga slijedio je razgovor s čitateljima koji su spremili veliki broj pitanja za najpoznatijeg hrvatskog pisca. Na samom kraju susreta odgovarajući na jedno pitanje Gavran je priznao da je sad trenutno u fazi kad nema ideje za slijedeće djelo, ni književno ni dramsko, ali može reći da je sretan. U svakom slučaju pisat će dokle god ga to bude činilo sretnim. Kad ga pisanje više ne bude veselilo Gavran je rekao kako će tad prestati pisati. A s obzirom na navalu na kupnju i potpisivanje knjiga nakon susreta mi se nadamo da će Gavrana pisanje usrećivati još dugi niz godina.