Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neizvjesna odluka o (ne)opravdanosti otkaza Višeslavu Dokozi

25.03.2012. 22:00
Neizvjesna odluka o (ne)opravdanosti otkaza Višeslavu Dokozi


Nakon ovog iskustva ne želim se više nikad baviti politikom već se kao kršćanin posvetiti služenju Bogu i humanitarnom radu, kaže Dokoza


Rješenjem istražnog suca Županijskog suda u Zadru od 15. travnja 2011. godine obustavljena je istraga protiv okrivljenika Višeslava Dokoze, bivšeg direktora općinske komunalne tvrtke Argyruntum d.o.o. iz Starigrada, te odgovornih osoba u građevinskim tvrtkama Vjekoslava Sorića, Marinka Katuše i Petra Kneževića.
– U povodu istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Zadru državni odvjetnik je odustao od kaznenog progona jer provedeni dokazi tijekom istrage izričito upućuju na zaključak da ni u jednom slučaju nisu počinjena inkriminirana kaznena djela, rekao je Višeslav Dokaza koji je u redakciju Zadarskog lista došao sa sudskim rješenjem, doduše tek gotovo godinu dana nakon presude Županijskog suda u Zadru.
“Boljševičko-komunistički obračun”
– Želja mi je tek da se s imena vlasnika eminentnih zadarskih tvrtki i mene osobno skine ljaga nekakvih, ne daj Bože, kriminalaca. Dakako, i da javnost zna da smo neargumentirano i zlonamjerno optuženi od općinskog čelništva te Nadzornog odbora i Uprave društva Argyruntum d.o.o., navodi Dokoza.
Naime, prije više od tri godine najveću je smutnju između prvih ljudi Općine i komunalnog poduzeća stvorila izgradnja novoga groblja u Starigradu, spomeničko-memorijalnog platoa i centralnog križa, te izgradnja puta koji vodi prema povijesnim stanovima na Velikom Rujnu i crkvici Velike Gospe, kao i uređenje parkirališta u općinskom središtu na Bikariji. Prema navodima Nadzornog odbora, zbog izuzetno teške financijske situacije prouzročene nesavjesnim radom direktora i njegovom nesuradnjom.
– Bila je riječ o čistom boljševičko-komunističkom obračunu, politički linč s nekim tko je u interesu općinskih žitelja u dvije godine zaposlio 12 novih radnika i pet sezonaca te time povećao zaposlenost za čak 250 posto. Pritom sam isplatio sve plaće, doprinose, 2.000 kuna božićnice za zaposlene, a za iduću godinu za poduzeće sam dogovorio i milijunski vrijedne poslove, govori Dokoza.
Ne želi se više nikad baviti politikom
Općinsko čelništvo je bilo mišljenja da je situacija bila takva da je stanje u Argyruntumu bilo neizdrživo te su pokušavali uvesti red, podmiriti brojna vanjska dugovanja i dugovanja zaposlenicima tvrtke.
– Moja je izričita želja bila uspostaviti mali općinski holding u kojem bi se zaposlili svi nezaposleni žitelji Općine Starigrad, izričit je Dokoza ističući pritom kako je dokazano da nije oštetio tvrtku za tri milijuna kuna već dobrim i pravovremenim odlukama uštedio znatna financijska sredstava te, obrazlaže, opremio tvrtku suvremenom opremom.
– Izneseno je puno izmišljotina, pa tako u kaznenoj prijavi stoji da sam radni odnos povrijedio na 28 raznih načina. Vjerujem da to sad sve pada u vodu, tvrdi Dokoza.
Njihov cilj, dodao je, bilo ga je psihofizički poraziti, degradirati i ostaviti bez egzistencije.
– U ovo korizmeno vrijeme opraštam svima koji su me neopravdano optužili. Nakon ovog iskustva ne želim se više nikad baviti politikom već se kao kršćanin posvetiti služenju Bogu i humanitarnom radu.
Štoviše, u povodu 80. godišnjice svetišta Gospe Rujanske ispred crkve na Velikom Rujnu iznad Starigrada želim podići kip Majke Božje u prirodnoj veličini te u što skorije vrijeme podići svih 14 postaja križnog puta od spomeničko-memorijalnog platoa do crkvice na Velikom Rujnu, zaključio je Višeslav Dokoza zahvalivši svima koji su mu bili podrška i koji su ostali uz njega.


Sudski spor o Dokozinu otkazu




Prošlogodišnjom presudom Županijskog suda ni nakon tri godine nije u potpunosti završena starigradska priča. Na Općinskom sudu u Zadru, naime, u tijeku je sudski postupak o (ne)pravovaljanosti izvanrednog otkaza Višeslavu Dokozi na funkciji direktora starigradske komunalne tvrtke Argyruntum d.o.o. Otkaz je dan prije tri godine. Riječ je o navodima od čak 28 razloga, odnosno 28 povreda radnog odnosa. Upitali smo stoga Krstu Ramića, načelnika Starigrada, jesu li istinite kuloarske priče kako je Općina dobila sudski spor, a Dokozi potvrđen otkaz?
– Kao i uvijek do sada ni ovog puta ne želim komentirati nepravomoćnu sudsku presudu. Istovremeno ne želim se putem medija uopće upuštati u raspravu s gospodinom Dokozom. Sve je mnogo puta rečeno, rekao je Krste Ramić.