Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Oživljena tradicija pletenja listića masline

Autor: Velimir Brkić

25.03.2013. 23:00
Oživljena tradicija pletenja listića masline

Foto: Velimir BRKIĆ



Uskrsna pala je još jedna posebnost Pakoštana i pakoških žena jer su imale poseban odnos prema Cvitnici, kazala je Dijana Vukoja iz Etno udruge DAN, udruge koja njeguje tradicijsku kulturu i običaje ovog mjesta


Etno udruga DAN iz Pakoštana šestu godinu za redom je organizirala tradicijsku radionicu opletanja “uskrsnih pala” s ciljem očuvanja posebnosti u baštini ovog kraja u vrijeme uskrsnih običaja.
– Uskrsna pala je još jedna posebnost Pakoštana i pakoških žena jer su imale poseban odnos prema Cvitnici, kazala je Dijana Vukoja iz Etno udruge DAN, udruge koja njeguje tradicijsku kulturu i običaje ovog mjesta.
Desetljećima su, dan prije Cvjetnice, njegovale ovaj običaj pa bi umjesto obične maslinove grančice Pakoške svoju grančicu oplele gusto nižući maslinove listiće.
Uz članice Etno udruge DAN, koju su osnovale Dijana Vukoja, Ankica Kovačević i Nives Morić, radionicu su vodile i starije mještanke Pakoštana, vrijedne čuvarice etnobaštine pod vodstvom i gostoprimstvom Stoše Meštrov (83), koje su ovom zaboravljenom tehnikom pletenja grančica masline za Cvjetnicu ovladale u svom ranom djetinjstvu.