Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Htjeli bi naplatu u eurima, ali se boje dodatnih troškova

25.03.2017. 23:00
Htjeli bi naplatu u eurima, ali se boje dodatnih troškova


Mostova ideja o nužnosti uvođenja plaćanja u eurima do granice od 200 eura dnevno koju je u Saboru izložio Maro Kristić, kandidat za gradonačelnika grada Dubrovnika, zadarskim trgovcima, obrtnicima i ugostiteljima dobra je ideja, no mišljenja su kako nije jednostavno i “ad hok” provediva.
Kristić je obrazložio kako bi uvođenje plaćanja u eurima tijekom turističke sezone utjecalo na povećanje prihoda i konkurentnosti u turističkom i ugostiteljskom sektoru. Naveo je i kako tijekom sezone mnogi gosti odustaju od konzumacije i kupnje suvenira, čime se gube milijuni eura pa je predložio izmjenu članka 15. Zakona o deviznom poslovanju i izmjenu propisa u nadležnosti Hrvatske narodne banke kako bi se predložena mjera mogla provesti.
Nije tako jednostavno
– Čuo sam za taj prijedlog, ali nisam detaljno pratio izlaganje gospodina Kristića. Temeljem ovoga što znam, mogu reći da zasigurno nema gubitaka u milijardama eura. Zbog nemogućnosti plaćanja u eurima pri kupnji suvenira ne može ga ni biti jer je postotak obrtnika – vlasnika suvenirnica mali. S druge strane, uvođenjem te mjere nametnuli bi se dodatni troškovi svim obrtnicima. Trebali bi nabavljati novu opremu, softvere za izdavanje računa u eurima i slično, istaknuo je Denis Ikić, direktor Županijske gospodarske komore podsjećajući kako smo mi država u kojoj je platna valuta kuna, te da bi to trebalo poštovati. Kao primjer naveo je Češku i Poljsku koje koriste krune i zlote, a napomenuo je i kako na aerodromima, u lukama, na kolodvorima i na raznim drugim frekventnim lokacijama postoje mjenjačnice gdje turisti mogu zamijeniti novac.
Sličnog je mišljenja i Davor Hofman, predsjednik Udruženja obrtnika.
– Mišljenja sam da to nije dobra ideja. Zašto? Imamo primjer zlatara i filigrana koji su zbog izmjene zakona od prije tri godine svrstani u novčarske institucije. Ljudi imaju svoje zlato s kojim rade i sad ih taj zakon obavezuje da moraju imati sefove s vremenskom odgodom koji koštaju 80-ak tisuća kuna. Dakle, ukoliko bi uvođenje ove mjere obrtnicima i olakšao rad te možda malo i povećalo zaradu, s druge strane nekim novim nametom i obavezom nabacila bi im se omča oko vrata. Nije to tako jednostavno provesti, kaže Hofman te najavljuje skoro iznošenje stava o nepovoljnoj situaciji u kojoj su se našli zlatari i filigrani.
– Trenutno se okupljamo i povezujemo na državnoj razini kako bismo mogli svi zajedno, ili barem što veći broj cehova, iznijeti svoj stav i tražiti da se taj zakon izmijeni, kaže Hofman.
Ugostiteljima gotovo bez promjene
Nešto “mekšeg” stava o najavi ove mjere je Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovaca Hrvatske obrtničke komore.
– Trgovcima bi to puno pomoglo, a pogotovo tijekom turističke sezone. Držimo da je to dobra ideja, ali treba vidjeti na koji način se može “bezbolno” realizirati. U Cehu trgovaca Hrvatske obrtničke komore izložit ćemo naše prijedloge i mišljenja pa ćemo vidjeti do kakvog rješenja i zaključka ćemo doći, kaže Malta dodajući kako bi naplata u eurima oslabila mjenjačnice, a problem vidi i u polaganju novca po završetku radnog dana te troškovima za opremu.
Što se ugostitelja tiče, gotovo da nema restorana u Zadru koji nema kartičnu naplatu, a tu mogućnost ima i značajan broj kafića na Poluotoku. Stoga njima, jednako kao i iznajmljivačima, uvođenje takve mjere ne bi ništa značajno promijenilo.