Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gračac: Osnaživanje žena kroz suradnju i prijateljstvo

Autor:

25.04.2008. 22:00
Gračac: Osnaživanje žena kroz suradnju i prijateljstvo


Pokretanje Centra doprinijet će jačanju uloge žene u društvu, stvoriti nova zaposlenja i nove prihode, kao i mogućnost za daljnje obrazovanje
Udruga “Prospero” otvorila je jučer Centar za žensko poduzetništvo u Gračacu, u novim prostorijama udruge koje su obnovljene sredstvima UNPD-a kroz program Lokalni razvoj. Udruga “Prospero” kroz obnovu tradicionalnih vještina, izradu rukotvorina u tkanju i keramici te pomoć u plasmanu i prodaji suvenira pomaže samozapošljavanju žena i podizanju njihove ekonomske sposobnosti od osnutka 2003. godine, a u projekt Centra krenulo se lani ujesen. – Na području Gračaca ima jako malo zaposlenih žena. One koje su zaposlene rade teške i slabo plaćene sezonske poslove u pogonu za preradu ribe. Centar za poduzetništvo potaknut će žene na aktivnost, želimo da se one osamostale i osnaže. Mnoge žene zainteresirane su da otvore neki obrt, pridruže se nekoj zadruzi, da proizvode koje znaju raditi izlože, prezentiraju i prodaju. Radi se uglavnom o kućnoj radinosti. Članice naše udruge su do sada radile na tkanju, lončarstvu, keramici, izradi suvenira, a ima i onih koji rade na zemlji, kaže predsjednica udruge “Prospero” Slavica Miličić.Zamjenik stalnog predstavnika UNPD-a u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti istaknuo je kako će pokretanje Centra doprinijeti jačanju uloge žene u društvu, stvoriti nova zaposlenja i nove prihode, kao i mogućnost za daljnje obrazovanje. Otpravnik poslova u Veleposlanstvu Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, koja je najveći donator programa Lokalni razvoj, Jens Erik Grondahl, obraćajući se prisutnim ženama kazao je:– Pokrećući ovaj centar u Gračacu, koji je multietnička sredina, stvarate mostove i snažne veze među ljudima različitih nacionalnosti koji su uključeni u ovaj pothvat i na taj način gradite solidne društvene odnose za budućnost.Otvaranju Centra prisustvovala je i veleposlanica Australije, njezina ekscelencija Tracy Reid, čije će veleposlanstvo financirati nabavu informatičke opreme za rad Centra.
Priznanje za Ličku keramičku ovčicu Na ovogodišnjoj dodjeli priznanja Hrvatske gospodarske komore za uspješnost u poslovanju “Zlatna kuna”, Zaklada “Izvorno hrvatsko” dodijelila je priznanje udruzi “Prospero” za Ličku keramičku ovčicu. Nju su u udruzi osmislili i plasirali kao suvenir i simbol ruralne tradicije ovčarstva u Lici.– Trebala nam je godina dana da dođemo do njenog današnjeg izgleda. Svi su nam govorili kako je odlična, “smišna”, lipa, zbog čega smo je i kandidirali za dodjelu priznanja, kaže Slavica Miličić.