Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hrvatsko plemstvo danas broji 62 obitelji

Autor: Ivan Stagličić

25.04.2009. 22:00
Hrvatsko plemstvo danas broji 62 obitelji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ivan pl. Celio Cega je također govorio o trenutačnim aktivnostima Zbora i projektima u budućnosti, među kojima se svakako ističe plan o izdavanju “Zbornika plemićkih obitelji Hrvatskog plemićkoga zbora”. Uspostavljeni su i odnosi plodonosne suradnje Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskim povijesnim muzejom


Intoniranjem hrvatske himne u subotu je u Gradskoj vijećnici započela 11. Sjednica Velikog plemićkog vijeća Hrvatskog plemićkog zbora. Uvodnu riječ je potom održao predsjednik HPZ-a, Ivo pl. Durbešić koji je posebno istaknuo radost i zadovoljstvo što se ova sjednica Velikog plemićkog vijeća održava u povijesnom gradu Zadru. Posebno je, također, pohvalio članove koji su na ovo godišnje okupljanje hrvatskog plemstva došli u Zadar iz drugih država, prevalivši u nekim slučajevima i više od tisuću kilometara. U ime domaćina, zadarskog ogranka HPZ-a, skup je pozdravio Stanislav pl. Maroja koji je okupljenima iznio niz podataka o važnosti grada kroz povijest od prvih zapisanih nota u Hrvata pa sve do nedavne prošlosti kada su se u Zadru, kao među prvim gradovima na ovim prostorima, obavljale prve operacije pod narkozom, pokretala novinska i stručna glasila i zasjale električne žarulje.
Kancelar Hrvatskog plemićkog zbora Ivan pl. Celio Cega podnio je potom izvješće o radu HPZ u proteklih godinu dana. Nakon prošle sjednice Zbor je imao 177 članova iz 56 obitelji uz još četiri pridružena člana. Celio Cega je također govorio o trenutačnim aktivnostima Zbora i projektima u budućnosti među kojima se svakako ističe plan o izdavanju “Zbornika plemićkih obitelji Hrvatskog plemićkog zbora”. Uspotavljeni su i odnosi plodonosne suradnje Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskim povijesnim muzejom.
Na Sjednici u Zadru su, kao što je i inače običaj, u članstvo zbora primljeni novi članovi o čemu je vijeće odlučivalo usklađeno sa svojim pravilima, a o svemu je skup izvijestio protonotar i herold HPZ-a Zlatko pl. Barabaš. U članstvo su tako primljeni: Petar Baturić i Tatjana Vuković Baturić (Zadar), Goran Borelli (Zagreb), Rastko Davila (Kraljevica),Štefanija, Zrinka i Hrvoje Ivanišević (Stuttgart), Antun Jurjević (Jastrebarsko), Davor Kale (Zagreb), Karmnela, Silvana, Ivana i Jerko Kušić (Zagreb), Marijan Marijašević (Ivanić Grad), Dubravka Maroja Manojlović (Zagreb), Katarina Portada (Zagreb), Davor, Katarina, Đurđa, Anamarija, Jelica i Nikola Pozojević (Zrenjanin i Zagreb), Petar Rakamarić (Zagreb), Tonko Tabain (Dubrovnik) Dunja. Goranka, Vera i Sanja Vučetić (Zagreb) te Candide, Helena i Damir Zudenigo (Zadar).
U ime novoprimljenih, s kojima je članstvo Hrvatskog plemićkog zbora naraslo na 202 člana iz 62 obitelji, riječi zahvale kazivao je Davor pl. Pozojević. Nakon toga podijeljena su i prigodna priznanja koja su dobili Mato pl. Pažić, Branko pl. Cindro i kolektivni ogranak Zadar pa je i uime nagrađenih zahvalio Ivo pl. Arneri.
U sklopu zasjedanja održana je također tradicija ovih okupljanja, znanstveni kolokvij u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest pod nazivom “Uloga hrvatskog plemstva u očuvanju i održavanju hrvatske nacionalnosti i državnosti”. To su prigodom stručne radove održali dr. sc. Zrinka Nikolić: “Prva stoljeća zadarskog plemstva (11. do 14.st.)” i dr. sc. Miroslav Granić: “Izvori za proučavanje plemstva zadarskog područja”.