Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kad gost nije gost

Autor: Šime Ćurko

25.04.2009. 22:00
Kad gost nije gost

Foto: Filip BRALA



Hajduk je lako stigao do novih bodova u utrci za naslov prvaka, svladavši na Stanovima Zadar koji je igrao kao da je na pucačkom treningu. Sve što je Zebićeva momčad pokušavala bili su udarci iz daljine, uglavnom nedovoljno snažni i uz promašaj Terkeša iz 49. minute, bilo je to sve što je domaća momčad ponudila gledateljima koji su prethodno platili nemalih 50 kuna za ulazak na tribine.
Splićani su poveli već u šestoj minuti preko Senijada Ibričića. Najprije je Marijan Buljat izveo slobodan udarac, ali sudac Marić tražio je ponavljanje istoga, jer je Hajdukov igrač prije njegovog znaka poslao loptu u kazneni prostor. Svi su očekivali da će kod Buljata ponovno centrirati, ali on je na vrhu kaznenog prostora pronašao slobodnog Ibričića koji je pogodio desni donji kut vratara Vukovića. Prethodno je Ćurjurić išao presporo u blok prema Ibričiću koji je tako imao dovoljno i vremena i prostora za udarac.
Stanovi kao Riva
Nakon ranog vodstva Splićana, Zadrani su pokušavali izjednačiti. Prema prikazanoj igri činilo se da bi svi u Stanovima, od igrača do navijača jedne i druge momčadi, najviše voljeli da je susret tada završio.
Zadrani su u 14. minuti priprijetili nakon što je iz slobodnog udarca Mitrovuić dodao Ljubičiću čiji je udarac po sredini gola s oko 20 metara ukrotio Subašić. U 20. minuti Gabrić šeta lijevom stranom, kao po splitskoj Rivi, vraća u sredini, ali nitko od drugih “prolaznika” nije pratio Draginu akciju pa je Puljić uspio izbaciti loptu u korner.
Nakon toga u 24. minuti cijeli stadion skandirao je ime Hrvoja Ćustića, prisjećajući se tragično preminulog zadarskog nogometaša. Blizu pogotku bio je i Linić, opet je aktivna bila lijeva strana, a udarac splitskog veznjaka završio je malo ispred lijeve vratnice u reklamama ispod sjeverne tribine. Do kraja prvog dijela domaćin je bio opasniji, Mitrović i Ćurjurić pokušali su iznenaditi Subašića, što im nije pošlo za rukom tako da su Splićani na odmor otišli s minimalnom prednošću.
Na početku drugog dijela Zadar je konačno ozbiljno priprijetio, u 49. minuti Mitrović je namjestio stopostotnu priliku Terkešu čiji je mlaki udarac po sredini gola sa sedam metara Subašić obranio.
Ljubičić isključen
Susret je razriješen u 57. minuti kada je zbog grubog prekršaja nad Andrićem crveni karton zaradio Marin Ljubičić. Bio je to konačni pad domaćina, jer Splićani su vrlo brzo postigli drugi pogodak. U 63. minuti Skočibušić je kratko izbio loptu, Andrić je primirio loptu na rubu kaznenog prostora. činilo se da će Surać uspjeti neutralizirati pokušaj kapetana gostiju, ali uslijedio je prizemni udarac s kojim je Andrić matirao zadarskog vratara. Udaljenost slična kao i kod prvog gola i ponovno zakašnjela reakcija domaćeg igrača.
Samo šest minuta kasnije “bijeli” su postigli treći pogodak. Bila je to akcija u tri poteza. Ibričić je pronašao Šerića koji je ubacio u kazneni prostor do Tičinovića. Mladi Hajdukov nogometaš sa 14 metara matira nemoćnog Vukovića. U drugom poluvremu u domaćoj momčadi ušli su Rašo, Jerbić i Gregov koji ove jeseni teško da su zajedno sakupili 90 minuta. Jasno je da se od tako neiskusnih igrača ne može očekivati preokret, posebno ne protiv Hajduka.
Nakon posrtanja za prošlog gostovanja u Zadru kada je momčad sa Stanova 26. listopada 2008. slavila 1:0, Hajduk se tako vratio starim navikama na utakmicama za Zadrom. Splitska je momčad upisala devetu pobjedu, kao gost Zadra koji je slavio samo dvaput (za sada Zadar pobjeđuje jednom u deset godina), a šest je utakmica završilo bez pobjednika. Gol razlika je 32:16 za Hajduk…


 ZADAR – HAJDUK 0:3


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 4.500. Sudac: Bruno Marić (Daruvar) 7. Pomoćnici: Conjar (Osijek), Pervan (Bjelovar). Strijelci: 0:1 Ibričić (6′), 0:2 Andrić, 0:3 Tičinović (70′). Strijelci: 0:1 Ibričić (6′), 0:2 Andrić (63′), 0:3 Tičinović (69′). Žuti kartoni: Bilaver, Pletikosić (Zadar), Subašić, Ibričić, Pandža, Šerić, Andrić (Hajduk). Crveni karton: Ljubičić (Zadar, 57′).
ZADAR: Vuković 5, Puljić 5, Milin 5, Skočibušić 6, Bilaver 5, Ljubičić 5, Surać 5 (od 73′ Gregov -), Ćurjurić 5 (od 72′ Jerbić -), Pletikosić 5, Mitrović 5, Terkeš 5 (od 63′ Rašo 5).
HAJDUK: Subašić 7, M. Buljat 6, J. Buljat 6, Pandža 6, Šerić 6.5, Tomasov 5 (od 46′ Tičinović 6,5, Linić 6,5, Andrić 7 (od 79 Rosso -), Gabrić 6, Ibričić 6,5, Kalinić 5,5.




 


 STANOVI I POLJUD KAO RAZMJENA STUDENATA


Od 11 igrača koji su istrčali od prve minute, njih čak sedmorica igrali su svojevremeno za Hajduk. Ćurjurić, Ljubičić, Skočibušić, Milin i Vuković bili su u fokusu prve momčadi Hajduka, dok Puljić i Pletikosić nisu dočekali priliku za seniorski nastup u “bilom” dresu.
Na drugoj strani, onoj splitskoj, bili su Marijan i Jurica Buljat te Marin Tomasov i Danijel Subašić, četvorica igrača koji su nogomet učili u prvoligašu sa Stanova. Jednu sezonu, onu 1992./’93. Giovanni Rosso igrao je za Zadar, a za Hajduk je ulaskom u drugom poluvremenu upisao drugi nastup za momčad s Poljuda.


 


 TERKEŠ I MITROVIĆ PRVI PUT


Zebić se od prve minute odlučio za Mitrovića i Terkeša u napadu. Njih dvojica su prvi put zajedno zaigrali ovog proljeća, a nakon ozljede Šaranovića ostali su jedino rješenje u napadu. Iznenađenje je bilo izostanak Ninoslava Parmakovića kojeg nije bilo ni na klupi, kao ni Nauma Batkoskog.


 TORCIDIN INCIDENT


Neposredno prije početka utakmice dogodio se incident na sjevernoj tribini gdje je bilo petstotinjak pripadnika Torcide. Budući da veliki broj navijača “bilih” nije uspio kupiti ulaznice, pokušali su na silu probiti osiguranje zaštitara i policije. Intervenirala je policija, a problema je bilo i s onim navijačima splitskog kluba koji su imali mjesto na tribini, budući da je nekolicina njih nasrnula na “plavce” očito tražeći da se na tribine pusti još navijača Hajduka. Nakon utakmice dio gledatelja je utrčao u teren tražeći od gostujućih igrača majice pa je nakratko došlo do naguravanja s redarima. Inače, Torcida se oko stadiona počela okupljati od jutra i dojam je da ih je malo kada bilo tako mnogo.


 VRIJEĐALI DINAMO I ŠIBENIK


Iako je skupina Tornada na istočnoj tibini pokušavala održati ravnotežu s daleko brojnijom Torcidom, Hajduk očito još godinama ne mora brinuti za podršku u Zadru. Neupućeni gledatelj teško bi mogao shvatiti da je došao na stadion na kojem većinsku potporu s tribina imaju – gosti. Štoviše, dojam je da je svake godine sve slabija podrška Zadru, a sve glasnija Hajduka.
Na kraju su se i gostujući i domaći navijači ujedinili u vrijeđenju – Dinama i Šibenika. Lijepa zvučna kulisa, nema što.