Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mladi dizajneri pokazali svu raskoš svog talenta

Autor: Petra Mičić

25.04.2009. 22:00
Mladi dizajneri pokazali svu raskoš svog talenta

Foto: Filip BRALA



U hotelu “Kolovare” u subotu je održana završna večer i modna revija državnog natjecanja “Dani odjeće” koje je održano od 24. do 26. travnja 2009. godine u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Agencije za strukovno obrazovanje.
Na natjecanju je sudjelovala ukupno 21 škola koja obrazuje učenike na području primjenjenih umjetnosti, tekstila i dizajna, a Zadar je po prvi put domaćin ovog tradicionalnog natjecanja. Tema modne revije je bio mornarski stil, a mladi dizajneri su pokazali svoje sposobnosti i talent na reviji na kojoj su sami smislili koreografije.
– Drago nam je da je posjećenost bila velika te smo veoma zadovoljni natjecanjem. Trudili smo se da sve protekne u najboljem redu, a ovim natjecanjem smo dokazali kako je naša škola spremna za organizaciju ovakvih projekata. U sklopu ovog natjecanja ugostili smo 180 sudionika, a nadamo se da će im ovo natjecanje i grad Zadar ostati u dobrom sjećanju, kazala je Marjana Bakmaz, ravnateljica zadarske Škole primjenjene umjetnosti i dizajna .
Učenici su se natjecali u pet disciplina; krojač, odjevni tehničar – konstrukcija odjeće i tehnologija izrade odjeće, dizajner odjeće, modna kolekcija krojača, modna kolekcija dizajna odjeće.
U kategoriji modne kolekcije krojača 3. mjesto osvojila je Maja Horvat, 2. mjesto Ana Martinović, a 1. je bila Ana Stepanov iz Zadra. Prvo mjesto u kategoriji modne kolekcije dizajna odjeće osvojio je Tomislav Kliškinić iz Šlole likovnih umjetnosti iz Splita, 2. mjesto je pripalo Josipi Ščapec, dok je treće mjesto osvojila Monika Šangulin iz Zadra.
U kategoriji dizajna odjeće prvo mjesto je pripalo Marini Mucko iz Srednje strukovne škole iz Varaždina, druga je bila Nikolija Baretić, a treća Ines Mazan. Najboljim odjevnim tehničarom je proglašena Marina Malvić iz Trgovačko tekstilne škole iz Rijeke, 2. mjesto je pripalo Romani Volarević, a 3. Barbari Skomrak. Prvo mjesto u kategoriji krojača osvojila je Mihaela Knok, drugo mjesto pripalo je Ivani Zorinić, a treće Martini Jakovljević.
– Čestitke svim natjecateljima koji su osvojili nagrade, a i svima koji su sudjelovali i pokazali svoju iznimnu kreativnost. Posebno bih se zahvalila Državnom povjerenstvu koje nam je pomoglo u realizaciji ovog projekta, učenicima koji su podržavali svoje kolege, fotosekciji naše škole te svim profesorima i mentorima. Nadam se da ćemo se opet viditi na budućim natjecanjima i da će Zadar još jednom biti domaćin ovakve manifestacije – istaknula je ravnateljica Bakmaz.
Uz zanimljive odjevne predmete na modnoj reviji su se mogle vidjeti i svojevrsne dramske i plesne koreografije u sklopu prezentacije modnih kolekcija. Modele su nosili manekeni iz školskih manekenskih sekcija, kao i sami dizajneri odjeće.
 Pistom je vladala plavo-bijela boja koju su dizajneri upotpunili crvenim, narančastim i zelenim detaljima, satenskim ružama, kapama i torbama.
Zadarske učenice su osvojile visoke plasmane na ovogodišnjem natjecanju, što je plod kreativnosti i truda učenica te profesora i mentora iz zadarske Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn.
– Između ostalog, ostvarili smo suradnju s organizatorima “Dana cvijeća” u Sv. Filip i Jakovu, a naši najuspješniji natjecatelji sudjelovali su na modnoj reviji koja se održala u nedjelju u Sv. Filip i Jakovu u sklopu “Dana cvijeća”, naglasila je Bakmaz.