Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Susret hrvatske katoličke mladeži u Jazinama

Autor: Marija Ćurko

25.04.2009. 22:00
Susret hrvatske katoličke mladeži u Jazinama

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U dvorani Jazine u Zadru održan  je Susret mladih Zadarske nadbiskupije kao središnji događaj u Godini mladih u sklopu priprema za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži 2010. godine u Zadru. Godina mladih odvija se pod motom: “Učitelju, gdje stanuješ? Dođite i vidjet ćete”. U dvosatnom pretprogramu sudjelovalo je oko 600 mladih iz raznih udruga mladih Zadarske nadbiskupije, KUD-ovi, karitativna grupa, zborovi i plesni ansambl koji je, između ostalog, predstavio i kulturno-povijesnu baštinu Zadarske nadbiskupiije. Pretprogram je vodila glumica Tamara Šoletić. Uz brojne svećenike sudjelovao je i nadbiskupijski povjerenik za mlade don Zdenko Dundović. U pretprogramu, između ostalih, su nastupili: KUD Branimir iz Benkovca koji je izveo koreografiju na pjesmu “Geni kameni” te predstavio izvorne pjesme folklorne baštine Bukovice, KUD Sveti Mihovil iz Vrsi, udruga mladih s Paga koji su slikom i glazbom pokazali kako se mladi na Pagu bore protiv dosade, a na poseban način se bave ekologijom i folklorom, to jest starim načinom života na svom otoku koji žele njegovati i sačuvati. Nastupio je i Akademski zbor zadarskog Sveučilišta pod ravnanjem Tomislava Košte i Magdalene Miočić, a predstavila se i Karitativna udruga Sv. Josipa s Plovanije, koja pomaže potrebitima u župi i šire. Mladi iz zajednice “Cenacolo” izveli su ples “Maske” uz svjedočanstvo o svome životu i radu.
 Misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Nadbiskupijski zbor Sv. Krševan koji vodi prof. Tomislav Pehar animirao je euharistiju, a na početku susreta je otpjevao himnu Godine mladih “Učitelju, gdje stanuješ?” Sve što činimo, trebamo činiti Bogu na slavu, jedna je od brojnih poruka iz bogatog duhovnog i kulturnog programa susreta.
Susret hrvatske katoličke mladeži održat će se u Zadru, 8. i 9. svibnja 2010.


 NADBISKUP MLADIMA: BOG NA VAS RAČUNA


 Može li mladi kršćanin danas, u ovom svijetu i društvu pobijediti suprotne struje koje uporno nude mladima način života koji se želi suprotstaviti duhu Evanđelja. I sami postavljate pitanja: “Može li se danas stvoriti i imati zdravu obitelj, čvrst, stabilan brak? Mogu li katolički mladić i djevojka vjerno živjeti po vjeri i Evanđelju svoju mladost i tako ostati izvan svih poroka o kojima se govori kao redovitom načinu života koji prihvaća i hvali duh ovoga svijeta? No, mi vidimo da je to put u rušenje ljudskog i Božjeg u nama. Gospodin nam jamči da je vjernost njegovoj Riječi put u istinu života. On na vas računa. Vaša Crkva na vas računa. On je ušao u vaš život po svome Duhu. To je sigurnost da niste sami, poručio je mladima mons. Ivan Prenđa