Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar gradili i doseljenici i autohtono stanovništvo

Autor:

25.04.2009. 22:00
Zadar gradili i doseljenici i autohtono stanovništvo

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadar je stjecajem povijesnih okolnosti često mijenjao stanovništvo. Mi doseljenici, kažem mi, jer sam i ja vaš zemljak s druge strane Svilaje iz Vrlike, zajedno s autohtonim stanovništvom gradili smo ovaj grad. Zadar doživljavamo kao svoj, ali ne zaboravljamo ni svoj rodni kraj, rekao je Vrančić


Nakon osam godina stanke zadarski Prominjani organizirali su prošlog petka Prominsku noć na kojoj se okupilo dvjestotinjak gostiju – Zadrana koji su rodom iz Promine, stanovnika Promine, simpatizera ovog dijela Šibensko-kninske županije i članova Zavičajnog kluba Promina iz Zagreba. Večer je organizirala Udruga Zavičajni kluba Promina Zadar na čelu s predsjednicom i nekadašnjom saborskom zastupnicom Mirjanom Brnadić.
– Osnovni cilj Zavičajnog kluba Promina Zadar je sačuvati kulturnu baštinu Promine i pomagati u programima Općine Promina u svim segmentima kako bi se Promina ponovno izgradila i naselila, rekla je Mirjana Brnadić.
Prominskoj večeri prisustvovali su ravnatelj Opće bolnice Zadar Zvonimir Vrančić i zadarski župan Stipe Zrilić.
– Zadar je stjecajem povijesnih okolnosti često mijenjao stanovništvo. Mi doseljenici, kažem mi, jer sam i ja vaš zemljak s druge strane Svilaje, iz Vrlike, zajedno s autohtonim stanovništvom gradili smo ovaj grad. Zadar doživljavamo kao svoj, ali ne zaboravljamo ni svoj rodni kraj, rekao je Vrančić.
– Iz svog vinograda u rodnoj Bruškoj Prominu vidim kao na dlanu. Vaš i moj kraj doživio je istu sudbinu tijekom povijesti. Mi sada imamo svoju državu i ne možemo dopustiti da zaboravimo odakle smo došli, rekao je Zrilić.


 VRATITI DUG PROMINI




Na dug prema rodnom kraju sve prisutne je podsjetio prominski župnik Šime Nimac:
– Vas su vaši roditelji slali u svijet da se školujete, a oni su ostali raditi vinograde da bi vama bilo bolje. Oni su vam dali i Promina vam je dala i “vrime” je da vi date malo Promini.


 VRANČIĆ: OČEKUJEM DA ME PROMINJANI NEĆE IZNEVJERITI


Prominska noć nije mogla proći bez spominjanja nadolazećih lokalnih izbora.
– Uskoro dolaze lokalni izbori i ja sam kandidat HDZ za gradonačelnika. Reći ću samo da očekujem da me Prominjani neće iznevjeriti, rekao je Vrančić.