Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Troje mladih poginulo, jedan ozlijeđen

Autor: Suzana Bandić

25.04.2010. 22:00
Troje mladih poginulo, jedan ozlijeđen

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Život su izgubili 19-godišnja Martina Škoda, dvije godine stariji Ante Pogorilić i 24-godišnji Marin Orlić, a njihov prijatelj Dario Škoda, također 19-godišnjak, zadobio je teške tjelesne ozljede
Vozač škode xantie, 22-godišnji Tonči Stupičić, prošao je bez fizičkih ozljeda, no shrvan teretom krivnje, jer je pod utjecajem 0,86 promila alkohola skrivio prometnu nesreću, svega pola sata nakon nesreće pokušao je suicid
Stravična prometna nesreća u kojoj je u nedjelju oko 2.30 sati smrtno stradalo troje mladih iz mjesta Povljana na otoku Pagu, zavila je jučer to malo, otočno mjesto u crno. Život su izgubili 19-godišnja Martina Škoda, dvije godine stariji Ante Pogorilić i 24-godišnji Marin Orlić, a njihov prijatelj Dario Škoda, također 19-godišnjak, zadobio je teške tjelesne ozljede te je kolima Hitne medicinske pomoći prevezen u Opću bolnicu Zadar, gdje je tijekom dana podvrgnut operativnom zahvatu. Vozač škode xantie zadarskih registracija, 22-godišnji Tonči Stupičić, prošao je bez fizičkih ozljeda, no shrvan teretom krivnje jer je pod utjecajem 0,86 promila alkohola skrivio prometnu nesreću, svega pola sata nakon nesreće pokušao je suicid.
Neiskustvo, brzina i alkohol
Tragedija koja je šokirala cijeli zadarski kraj i podsjetila na sličnu nesreću koja se dogodila na otoku Ižu prije dvije i pol godine, a u kojoj je također život izgubilo troje mladih, dogodila se na Državnoj cesti DC108 kada su petoro prijatelja, sumještana i rođaka nakon zatvaranja kafića u njihovom mjestu krenuli u noćni provod u Pag. Dolaskom na dionicu ceste između mjesta Povljana i Gorica, Stupičić koji je prije svega mjesec dana položio vozački ispit, zbog neprilagođene je brzine, neiskustva i utjecaja alkohola izgubio kontrolu nad vozilom i sletio s kolnika. Vozilo se nakon prevrtanja, koje je uništeno do neprepoznatljivosti, zaustavilo desetak metara od prometnice u niskom raslinju. Devetnaestogodišnja Martina i njezin pet godina stariji prijatelj Marin na mjestu su poginuli, a svega nekoliko minuta kasnije na rukama njihovog sumještanina, koji je prvi naišao na mjesto nesreće, preminuo je i 21-godišnji Ante. Teško ozlijeđenog Darija (19) Hitna je pomoć, koja je na mjesto nesreće došla na poziv vozača, Tončija Stupičića, prevezla u zadarsku bolnicu. Mladić je izvan životne opasnosti, a tijekom jutra kratko je razgovarao s ocem.
– Pitao sam ga kako je, a on mi je odgovorio koliko je mogao. U šoku je i još uvijek ne zna što se dogodilo s njegovim prijateljima, kratko je komentirao njegov otac kojeg smo s grupicom mještana jučer zatekli na mjestu stradavanja, gdje su nijemo promatrali tragove kočenja i prevrtanja vozila na travnatom dijelu uz prometnicu.
Osim mjesta stradavanja mještani koji su za petero mladih imali samo riječi hvale, jučer su obilazili i kuće troje smrtno stradalih kako bi njihovim neutješnim roditeljima izrazili sućut.
– Nisam sposoban davati izjave. Ja sam vam sada ni na nebu ni na zemlji. Da sam barem ja pošao umjesto sina – shrvan bolom zajecao je otac poginulog Marina Orlića koji je iza sebe osim roditelja i brata ostavio i zaručnicu.
Mještani u šoku, obitelji neutješne
I u kući obitelji poginulog Ante jučer su vladali tuga, suze i nevjerica. Njegov otac Milivoj kazao je kako je za sinovu pogibiju saznao oko tri sata ujutro, a nakon što su njegovom starijem sinu o tragediji dojavili prijatelji. Policija mu je na kućnu adresu došla tek pred jutro, a s njima i liječnici čiju je pomoć ponajviše trebala njegova supruga.
– To je strašna tragedija. Što reći?! Njih više nema, a jadan ovaj što je ostao. Nitko nikoga tu ne krivi – jecajući je rekla Antina teta dodavši kako su sve to bili dobri dečki i cure koji se poznaju cijeli život i koji su se i inače družili i zajedno izlazili.
U kući najmlađe žrtve, 19-godišnje Martine, zavijeni u crno ostali su njezini roditelji te dvojica braće. Ona je, kako su nam ispričali njezini prijatelji, bila učenica četvrtog razreda Turističko-hotelijerske škole u Zadru, a upravo je danas planirala kupiti haljinu za maturalni ples na koji je trebala sa svojim razrednim kolegama otići polovinom svibnja.
Posljednji ispraćaj troje mladih Povljanaca na njihov vječni počinak planiran je u utorak, a Općinska uprava, kako saznajemo od Dubravka Pogorilića, predsjednika Općinskog vijeća, u tom će mjestu proglasiti trodnevnu žalost.
– Prijedlog je da se za svaki mladi život proglasi jedan dan žalosti te da Općina financira i organizira sahranu po našim tradicionalnim običajima. To je najmanje što možemo učiniti za tu našu djecu – rekao nam je Pogorilić u telefonskom razgovoru.
 


Vozač na 48 sati zadržan u pritvoru


– Na mjestu događaja istražni sudac Županijskog suda u Zadru i policijski službenici poduzeli su očevid kojim je utvrđeno da je 22-godišnji vozač, upravljajući osobnim vozilom marke “citroen xantia”, pod utjecajem alkohola od 0,85 promila, kretajući se iz pravca Povljane prema Gorici, uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio kontrolu nad upravljačem te je vozilom sletio izvan kolnika i više puta se prevrnuo – izvijestila je jučer zadarska policija, a dežurni istražni sudac Ante Anić rekao nam je kako će tijekom tog vremena on biti saslušan te će ujedno i protiv njega biti podignut optužni prijedlog.




 


Vozač nakon nesreće planirao suicid


Shrvan teškim bremenom krivnje zbog pogibije svojih prijatelja, Tonči Stupičić, je iskoristio nepažnju policijskog djelatnika koji je nakon dojave došao na mjesto nesreće i unesrećenima pružao medicinsku pomoć te je sjeo u policijsko vozilo i odvezao se do svoje obiteljske kuće. Otamo je uzeo očevu lovačku pušku, a potom se odvezao na plažu u Povljani gdje si je planirao oduzeti život. Srećom, policajci su ga ubrzo pronašli te su ga, nakon što je ispalio jedan metak u zrak, uz pomoć njegova oca odgovorili od nauma. Mladić je potom policajcima predao pušku te s njima otišao u prostorije Policijske postaje u Pagu gdje je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje. Slijedi mu kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće i oduzimanja tuđe pokretne stvari.