Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar spreman za Susret hrvatske katoličke mladeži

Autor: Marija Ćurko

25.04.2010. 22:00
Zadar spreman za Susret hrvatske katoličke mladeži

Foto: Josip PEDIŠIĆ



U dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku u Zadru, od 23. do 25. travnja, održavao se duhovni seminar za mlade i volontere u povodu pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru pod geslom “Da vaša radost bude potpuna”. Seminar je duhovna i tehnička priprema za SHKM, a volonteri su dobili majice, kape i ruksake po kojima će biti prepoznatljivi na susretu mladeži.
Program ispunjen molitvom, pjesmom i slavljenjem Boga pratio je Nadbiskupijski zbor “Sv. Krševan” pod ravnanjem Tomislava Pehara.
Seminar je završio jučer na Nedjelju Dobrog Pastira, misnim slavljem koje je u zajedništvu desetak svećenika predvodio zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić. On je u svojim riječima potaknuo na razmišljanje o Božjoj prisutnosti te na razvijanje svijesti da smo djeca nebeskog Oca.
– I zato s razlogom možemo mu pjevati, moliti, klicati i zahvaljivati, rekao je mons. Puljić.
Susretu je prisustovao i mons. Ivan Mustać, predsjednik Organizacijskog odbora za pripremu SHKM-a koji je izrazio zadovoljstvo brojem mladih prijavljenih za susret katoličke mladeži.
Borba protiv depresije
Voditelj seminara, fra Zvjezdan Linić govorio je o važnosti euharistije, potrebi praštanja, ljubavi, oslobođenja od negativnih misli i osjećaja, o potrebi praštanja, zajedništva i ljubavi te sakramentalnog života po kojem se ulazi u prostore intenzivnog i potpunog života s Bogom. Posebno je naglašena važnost sakramenta svete ispovijedi po kojem se čovjek oslobađa od grijeha kako bi onda mogao sudjelovati za stolom Kruha po svetoj pričesti. “Od ovog susreta važno je ponijeti poruku euharistije i pričesti. Gladujte za pričešću”, izdvojio je voditelj seminara. Tijekom programa molilo se za oslobođenje od strahova, depresije, mržnje, psovke te kocke, hazardnih igara, magije i svih oblika praznovjerja.
– Jedna od najraširenijih bolesti današnjice je depresija. To je osjećaj tuposti pred životom, pomanjkanje svake radosti. Gdje je Isus, tu je i radost. To je neizrecivi dar koji samo Duh Sveti može u nama osiguravati, a očito je da je Isus došao da imamo radost i da nam te radosti nitko ne oduzme. I želi da naša radost bude potpuna. Uz Isusa nestaje depresije i straha. Isus preobražava našu depresiju i očaj u radost i snagu za novi život, neke su od poruka susreta.
– Uskrsli Krist je rekao svojim učenicima: “Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.” Oni postaju nositelji poslanja. Isus i nama danas kaže ove riječi. Otvorite svoje srce Duhu Svetomu, naveo je fra Zvjezan Linić istaknuvši kako oproštenjem grijeha po sakramentu svete ispovijedi dobivamo sve milosti i Božje darove koji su nam potrebni.
Voditelj seminara, između ostalog, govorio je o grijehu bludnosti, preljuba, nečistoće, raskalašenosti, alkoholizmu i drugim oblicima ovisnosti koji ugrožavaju čovjekov život i čine ga nesretnim.
– Bog je sklopio s nama savez. Stoga ste pozvani biti vjerni Njemu, ne klanjajte se drugim bogovima i idolima. Kad Bog nije na prvom mjestu u čovjekovom životu, i to je preljub. Onda tražiš neke druge učitelje, sve ti je drugo ispred njega. To je duhovni preljub, upozorio je Linić.
– Svaki dan je potrebno biti bolji i svetiji. Tako se događa obraćenje kao veliki Božji zahvat u čovjekovu životu. Kad doživiš Božju blizinu, mijenjaš se, ohrabren za životne odluke. Bogati mladić je upitao Isusa: “Što mi je činiti da baštinim život vječni?” Ako doživiš pravi susret s Isusom, onda je to pitanje na mjestu. Krist želi djelovati preko ljudi, preko tebe da budeš “instrument” u zajedništvu s Njime. Pavao postaje najveći učitelj naroda, jer je Isus ušao u njegov život i promijenio ga. To može učiniti s nama i poziva nas na obraćenje koje se događa po sakramentima, svetoj misi i čitanjem Božje Riječi.
– U svijetu je toliko agresije, besmisla, lutanja, poroka, a Krist vas, dragi mladi, poziva na nešto drugo, da vaša srca ostanu vjerna Isusu i da vaša radost bude potpuna. Duhovno se pripremite za SHKM kako bi bili na blagoslov cijelom narodu. Molite za darove Duha Svetoga, mudrost, razum, znanje, savjet, jakost, pobožnost i strah Božji. Važno je imati duha savjeta da znamo ispravno savjetovati roditelje i mlade, riječi su fra Zvjezdana Linića koji je zatim molio za oslobođenje od strahova, napetosti i raznih životnih poteškoća.
– Duh jakosti nas potiče na pobožnost, a to znači po Bogu živjeti. Isus je Šimunu Petru dok je s ostalim učenicima ribario na Tiberijadskom jezeru, rekao: “Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.” Isus i nama danas kaže da ne idemo na “plitko”, nego u “dubinu”, a mi se često puta ne želimo time baviti ostajući na površini. Važno je ići u dubinu, “zaroniti” u sebe, ući u sebe, sabrati se kako bi doživjeli pravi susret s Bogom koji mijenja naš život. Šimunove riječi: “Na tvoju riječ bacit ću mreže” su ključ za nas. Šimun Petar je slušajući Isusa osjetio da je sve što on kaže dobro. Imamo iskustvo da smo bezuspješni u svim našim problemima, pitanjima, preprekama, slabostima i napastima, ali s Isusom se možemo boriti i pobjeđivati. Imamo puno napasti u našem duhovnom životu, ali odazivajući se Kristovom pozivu i Njegovoj Riječi imamo život vječni. Krist nam želi reći: “Ne boj se”, ne boj se sebe, svoga života, svojih slabosti, grešne prošlosti, grešnih navika, jer Isus sve to uzima na sebe i daje nam oproštenje grijeha. On nam kaže: “Ja te trebam! Ne boj se!”
– Uskrsli Gospodin nas oslobađa od strahova i daruje mir. Krist uskrsli nam želi dati radost koju nam nitko ne može dati. Susret hrvatske katoličke mladeži je poticaj na potpunu radost. Isus daje radost koju nam nitko neće oduzeti, kako bi bili svjedoci Njegove radosti. Nema druge radosti od one koju nam Isus može dati. On nam ne daje kratkoročnu radost, nego za cijeli život. Ne dajte se zavarati lažnim idolima. Isus želi tvoje srce ispuniti radošću, poručio je voditelj seminara uputivši na značenje krštenja i svete potvrde koji su poziv na naviještanje Boga.
Fra Zvjezdan Linić je još pozvao na svjedočenje radosnog kršćanstva, a također je govorio o idolopoklonstvu, posebno o idolu novca kojeg se treba oslobađati. Dodao je kako su najveći čovjekovi neprijatelji koji ugrožavaju njegov život, đavao, svijet i tijelo.
– Tvoje srce treba biti čisto i slobodno. Trebamo Isusa da nas stalno prati i oslobađa svega onog negativnog u našoj duši kako bi drugima svaki dan donosili radost i Božju ljubav. Nahranjeni Kristovim kruhom možemo se davati drugima, biti za druge. Tada Isus po nama postaje prisutniji u svijetu, kao nebeska hrana. Pozvani smo više misliti na druge, nego na sebe, dati se za druge. To je Isus činio. Ako se hranimo kruhom nebeskim, postajemo spremni činiti ljude oko sebe sretnima, svjedočeći poniznu ljubav, čulo se tijekom programa. Slavimo Gospodina
U svojoj propovijedi, fra Zvjezdan Linić je protumačio Evanđelje o bogatom mladiću istaknuvši važnost odaziva Božjem pozivu koji traži potpuno opredjeljenje za Boga kako bi dobili radost za nebo.
– Isus je rekao mladiću da krene za njim, a to može samo ako mu sve ostalo nije više važno. Ostavi sve, prodaj sve, podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A ti dođi i slijedi mene. Isus ga je pozvao da bude njegov učenik. Siguran sam da i među vama ima onih koje Bog poziva da ga slijede u svećeničkom ili redovničkom pozivu. Krenite u avanturu Isusove ljubavi. Ovaj mladić se nije usudio poći za Isusom, imao je silno bogatstvo, koje nije bio spreman žrtvovati. Isus je izvor žive vode, on je onaj koji ti može ispuniti dušu i srce smislom i puninom života. On je onaj koji može učiniti da tvoja radost bude potpuna, kazao je Linić u svojoj propovijedi.