Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pobjeda dobra nad zlom, pobjeda života nad smrću, pobjeda ljubavi nad mržnjom

25.04.2011. 22:00
Pobjeda dobra nad zlom, pobjeda života  nad smrću, pobjeda ljubavi nad mržnjom


Današnji blagdan poziva nas na uskrsnu radost i poručuje nam da zbilju uskrslog Krista širimo oko sebe pobjeđujući smrt i unoseći u svijet pouzdanje, vjeru i nadu, u nadahnutoj propovijedi rekao je sukošanski župnik don Tomislav Sikirić


Najveći i najvažniji kršćanski  blagdan Uskrs, blagdan Kristova uskrsnuća, svečanim  euharistijskim slavljem na poseban je način proslavljen u  svim župama Zadarske nadbiskupije. Ove godine Uskrs  su istog dana slavili i katolici i  pravoslavci.
Uskrs je u Kristu ostvarena  i svim ljudima darovana mogućnost pobjede, pobjede dobra nad zlom, pobjede života  nad smrću, pobjede ljubavi  nad mržnjom.
– Kristovo uskrsnuće  početak je novoga svijeta i  zalog je našeg uskrsnuća koje  se već sada ostvaruje dok se s  mukom i naporom opiremo  zlu i grijehu. Današnji blagdan poziva nas na uskrsnu  radost i poručuje nam da zbilju uskrslog Krista širimo oko  sebe pobjeđujući smrt i unoseći u svijet pouzdanje, vjeru i  nadu, u nadahnutoj propovijedi rekao je sukošanski župnik don Tomislav Sikirić podsjetivši da je Crkva utemeljena na praznom grobu – na vjeri  uskrsnuća, na kojoj živi i danas.
Dodao je kako živjeti Uskrs  nije samo slavlje Uskrsa, odnosno slavlje koje se povezuje  s jednim danom u godini, već  usmjeravanje života prema  Bogu i braći ljudima.
– Uskrs je svetkovina novog  života. Pravi život je u ostvarenju ljubavi, a nema ljubavi bez davanja, poručio je  don Tomislav istaknuvši kako  je obitelj zdravi temelj društva  te se u njoj događa zajedništvo  u ljudima, ona pomaže stabilnost osoba, unutarnji mir,  odgovornost.
Istaknuo je kako je Uskrs  poruka neba protiv besmisla i  pesimizma, od Boga darovana  alternativa života i radosti za  čovjeka.
– Želimo da uskrsna radost i  mir koji dolazi od Isusa živog i  Isusa uskrslog ispune naša  srca, da to možemo osjetiti i u  svojim obiteljima, u župi, na  radnome mjestu i gdje god  bili, poručio je don Sikirić  vjernicima u prepunoj župnoj  crkvi Sv. Kasijana.
Stara je crkvena i pučka  tradicija da se na Veliku subotu ili na sam Uskrs jelo nosi  na uskrsni blagoslov. Stoga se  prvo slavi okupljanjima u crkvama, a potom u domovima  u krugu obitelji, uz bogate  stolove.
Domaće delicije poput janjetine, kuhane šunke, uskrsne pogače i uskrsnih jaja te  mlade kapulice i crnog vina,  tek su dio onoga što žitelji  ovog kraja znaju pripremiti.
A usprkos recesiji i štednji  diljem Ravnih kotara i Bukovice na prste ruke bi se  mogla nabrojiti obiteljska domaćinstva gdje se nije već tradicionalno zavrtjelo janje na  ražnju.
 


BIBINJSKA PROCESIJE: Dvije tisuće malih koleda




Jedna od najdojmljivijih i najmnogoljudnijih procesija  na Veliki petak u Zadarskoj nadbiskupiji i šire  zasigurno  je procesija s križem u Bibinjama. Uz pjevanje prijekora  “Puče moj, što učinih tebi…” nepregledna procesijska  povorka predvođena župnikom don Radom Pinčićem  nakon liturgije Velikog petka, klanjanja križu i pričesti  krenula je od crkve Velike Gospe te se spustila do  Starog sela i stare crkve Sv. Roka, gdje je uz plamen  vatre, završila zadnja postaja procesije, drevnog  običaja, kojeg u Bibinjama štuje i staro i mlado.
U potpunom mraku s ugašenom vanjskom rasvjetom zapaljeno je oko 2.000 malih koleda, hrpica ili  buća, odnosno mješavine pepela, piljevine i dizela.  Postavljene od crkve Velike Gospe, uokolo uvale Taline  i Starog sela, te obalom do povijesti, srca i duše Bibinja,  crkve Sv. Roka iz 17. stoljeća, stvarale su put svjetla,  put do Isusa. Na sredini uvale bio je veliki osvijetljeni  križ. Prizor je to koji je izmamio i pokoju suzu u očima  nazočnih.
Bibinjska procesija je jedna od onih tradicija koju  mještani stoljećima prenose s koljena na koljeno, i to  vodeći se za onom: bolje da izumre selo nego običaji.  Slično je i s pripremom užine nakon blagoslova “turte”  ili blagoslovnice.