Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Propitivanje prijateljstva i izrugivanje suvremenim problemima

25.04.2011. 22:00
Propitivanje prijateljstva i izrugivanje  suvremenim problemima


Nakon povratka s produženog vikenda u “nove radne pobjede” Hrvatsko narodno kazalište Zadar pripremilo je za sve ljubitelje kazališta pravu poslasticu. Točnije, dvije poslastice. Naime već sutra, 27. travnja, u Zadru će gostovati “Aplauz Teatar” s predstavom Yasnime Reze “Art”.  Samo nekoliko dana iza toga, 3. svibnja, Zadar će posjetiti i glumci Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba koji će nas pokušati nasmijati do suza izvedbom predstave “Čudo u Poskokovoj Dragi” nastaloj prema još jednoj književnoj uspješnici Ante Tomića. U namjeri da što bolje predočimo gledateljima zašto se isplati potrošiti novac za kazališnu kartu (umjesto za kavu i cigarete) i doći u kazalište zamolili smo Zijada Gračića koji nastupa u predstavi “Art” te Vedrana Mlikotu koji nastupa u predstavi “Čudo u Pokokovoj Dragi” da za naše čitatelje predstave kazališne komade u kojima igraju.
Realna situacija
Predstava “Art” koja je prva na repetoaru HNK Zadar djelo je nagrađivane francuske spisateljice i glumice Yasmine Reze, u režiji Marka Jaruge. Osim spisateljsko-redateljskog tima dovoljan poziv za dolazak trebala bi biti i glumačka imena koja nastupaju: Zijad Gračić, Ivan Jončić i Slavko Juraga. O čemu se u predstavi zapravo radi? Serge, pedesetogodišnji dermatolog kupi, za 200.000 franaka, “bijelu sliku” poznatog francuskog slikara Antriosa. No nešto tako banalno poput kupnje slike ispriječi se u prijateljstvu između njega i njegova prijatelja Marca, pedesetogodišnjeg avio-inžinjera. Te napete odnose pokušava popraviti njihov treći prijatelj Yvan, koji i sam ima problema oko skorašnje ženidbe. Jedno prijateljstvo nađe se na kocki i vrijeme je da se postave neka pitanja.
– Poanta cijele predstave jest da se prijateljstva uvijek moraju propitivati. U samoj predstavi, dugogodišnje prijateljstvo biva uzdrmano banalnim događajem te se propituju prava prijateljstva. Radi se zapravo o jednoj vrlo realnoj situaciji koju je lako primijeniti na stvarni život jer svi smo se mi zasigurno barem jednom našli u sličnoj situaciji. Cilj je da nas ovo djelo izbaci iz letargije te da nas natjera da se zapitamo, pojasnio je Zijad Gračić koji u predstavi glumi upravo lik doktora koji kupnjom slike izazove čitavu pomutnju. No, iako se možda čini da je tema predstave teška i mučna, djelo zapravo obiluje humorom koji izbija iz duhovitih opservacija, brzih i toplih dijaloga, žučnih rasprava o umjetnosti, a na sceni se izmjenjuju smiješne i tužne scene koje nas u oba slučaja tjeraju na suze.
– Nedoumica koja se javlja kod moga, dakle liječnikova, prijatelja Marca je jesu li se njegovom prijatelju poremetile vrijednosti i je li postao snob kupnjom ove slike. Ipak vidjet ćemo da to nije tako, otkriva pokoju sitnicu Gračić koji nema previše zajedničkih karakternih crta s likom kojeg glumi, ali upravo iz tog razloga izazov da odigra ovu ulogu kvalitetno još je veći.
Tko će na kraju popustiti za dobrobit prijateljstva i hoće li prijateljstvo uopće biti spašeno pitanje je koje će svoj odgovor dobiti sutra u kazalištu. A zaključit ćemo Gračićevim riječima:
– Ljudi će se ugodno iznenaditi.
Pravo čudo
Nakon nekoliko dana pauze jedna prava komedija, a dovoljno je reći Ante Tomić. Krešimir Dolenčić koji je režirao predstavu prepoznao je u Tomićevu romanu “Čudo u Poskokovoj Dragi” potencijal za vrhunsko kazališno uprizorenje. Radnja ukratko teče ovako: Jozo Poskok je udovac koji sa svoja četiri sina živi izolirano od svijeta u dragi nazvanoj po njegovima. Sinove Krešimira, Branimira, Zvonimira i Domagoja odgaja na svoju sliku i priliku i situacija je i više nego mirna sve dok njegov najstariji sin Krešimir ne odluči pronaći ženu pa se sjeti svoje davne “ratne ljubavi. Po ženu Krešimir odlazi u Split, a tada počinju problemi i u priču se odjednom upliću mediji željni skandala, branitelji, policija, korupcija, zlouporaba položaja, otimanje žena…Sve u svemu pravo čudo.
Prikazati, ali i odigrati jednu ovako živu i kaotičnu priču na pozornici, u kojoj se izmjenjuje i nekoliko žanrova, zasigurno nije bilo jednostavno za glumce.
– Najveći problem zapravo uopće nije bio kako prikazati radnju, veći problem imali smo jer smo predstavu prije prve premijere trebali prikazati nakon samo dvadesetak dana poba. Ipak moram reći da smo uživali u tom zadatku, Dolenčić je napravio odličan koncept predstave, znao je što hoće, a mi smo mu s druge strane pomogli kao glumci da to što lakše izvede te smo tako zajednički uspjeli zaokružiti sve te žanrove koji se isprepliću kroz predstavu, otkriva Mlikota. A nakon premijere u Zagrebu, koja je potpuno oduševila, predstava oduševljava i u ostalim hrvatskim gradovima. Dio uspjeha leži u Tomićevu hit romanu, ali najveći uspjeh pripada glumcima koji su se uspjeli u potpunosti uživjeti u likove koje igraju. Naravno, i činjenica da se predstava izruguje nekim suvremenim problemima, poput korupcije, doprinosi interesu za ovu priču.
– Tomić je pisac koji korespondira s vremenom u kojem stvara i na duhovit način analizira slabosti i teme kojih se stidimo. Ima tu sposobnost da na duhovit i sarkastičan način zna secirati događaje koji su zapravo tužni i tragični. To je zapravo jedna kazališna avantura koja je u potpunosti moj milje. Ovo je predstava u kojoj jednostavno guštaš glumiti, zaključuje Mlikota.
Ako ništa drugo “Čudo u poskokovoj Dragi” obećava da će vas barem nasmijati do suza, a kako je smijeh lijek – svi u kazalište.