Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Puljić: Očevi naši ostali su vjerni Kristu, Crkvi i svom narodnom imenu

25.04.2011. 22:00
Puljić: Očevi naši ostali su vjerni Kristu,  Crkvi i svom narodnom imenu


Očevi naši, Bogu hvala, nisu se dali pokolebati, ustrajali su u svim burama i olujama i ostali vjerni uskrsnulom Kristu, Crkvi i svom narodnom imenu. Uskrsnuće je zahvat samoga Boga u zemaljsku stvarnost. Zato uskrsnuće postaje kamenom temeljcem apostolskog navještanja, istaknuo je nadbiskup Puljić


Krist je uskrsnuo,  aleluja! Ovo je uskrsni pozdrav koji nam govori o velikom danu, o velikom jubileju. Sluga Božji Ivan Pavao  II. uz mnoge druge drage uspomene ostavio nam je također i uspomenu čišćenja  pamćenja. U velikom jubileju  nas je pozvao ne samo da  hodočastimo na sveta mjesta i  da iskazujemo počast mučenicima, velikanima Crkve, nego  nas je pozvao i da čistimo  memoriju, rekao je zadarski  nadbiskup mons. Želimir Puljić na početku svečane koncelebrirane uskrsne mise u katedrali Sv. Stošije u Zadru.  Potom je vodom blagoslovio  puk prošavši kroz katedralu, a  na kraju euharistijskog slavlja  podijelio je papinski blagoslov  s potpunim oprostom. Mons.  Puljić je upravo na svetkovinu  Uskrsa proslavio prvu godišnjicu svoje nadbiskupske  službe u zadarskoj Crkvi.
 Nadbiskup je započeo svoju  propovijed uskrsnom čestitkom: “Uskrsnu Gospodin kako reče, aleluja” te pozdravio  vjernike na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.
Ostati vjerni  uskrsnulom Kristu
– Toga dana, u ranu zoru  ujutro dogodilo se nešto  nečuveno i još nezabilježeno u  ljudskoj povijesti. Raspeti i  pokopani Krist uskrsnuo je.  Kristovo uskrsnuće nije samo  predmet povijesne autentičnosti o kojoj nam govori  Petar i drugi evanđelisti, nego  i predmet vjere koja nadilazi  ljudske moći. Uskrsnuće je  zahvat samoga Boga u zemaljsku stvarnost. Zato uskrsnuće postaje kamenom temeljcem apostolskog navještanja. I evo, već četrnaest  stoljeća ovim podnebljem odjekuje hrvatska uskrsna pjesma: “Kraljice neba raduj se.”  A znamo što se sve događalo  na ovim prostorima, kakve su  sve vojske prolazile ovim krajevima i kakve su sve zasjede i  ideologije bile postavljane u  ovome krševitom kamenjaru,  samo da se vjeru uskrsnu zatre, a narod i spomen izbriše.  Očevi naši, Bogu hvala, nisu  se dali pokolebati, ustrajali su  u svim burama i olujama i  ostali vjerni uskrsnulome  Kristu, Crkvi i svome narodnom imenu. Zavodnik i neprijatelj križa i Kristovog uskrsnuća, neprijatelj evanđelja,  Petar piše u svojoj poslanici,  kao ričući lav i danas i jučer i  sutra obilazit će i obilazio je  ovim prostorima Lijepe naše,  zavodio i odvodio, progonio i  plašio. No, naš čovjek ispunjen vjerom i u najtežim trenucima znao je da će minuti  bol i nestati jauci i da iza oluje  uvijek zagrije sunce. Vjera u  uskrsnuloga Gospodina ovdje  je stoljećima stvarala kulturu  ovoga grada na koju smo ponosni i od koje i danas živimo.  Na početku trećeg tisućljeća  Crkva zadarska svjedoči i propovijeda. Svjedoči onu istu  Radosnu vijest našega spasenja. Naime, uskrsnuo je kako je rekao, aleluja! I od te  uskrsne vjere i mi danas živimo, kazao je nadbiskup.
Sretan Uskrs  svim kršćanima
– Ponesena snagom Duha  Svetoga, Crkva zadarska upire svoj pogled prema nebu te  pjeva usrdno i žarko: “Znamo  da si doistine uskrsnuo Božji  Sine”, naveo je mons. Želimir  Puljić te svima poželio sretne i  blagoslovljene uskrsne blagdane. Onima koji govore drugim jezicima, a ispovijedaju  istu vjeru u Kristovo uskrsnuće izrazio je srdačnu čestitku na starom liturgijskom  latinskom jeziku.
– Sretan Uskrs najprije vjernicima katolicima ove starodrevne nadbiskupije Zadarske! Sretan Uskrs svim  kršćanima koji također slave  Kristovo uskrsnuće u našem  gradu i domovini! Sretan Uskrs predstavnicima građanske  vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, obrtnicima, ratarima i pomorcima, profesorima, učiteljima i odgojiteljima  mladih naraštaja, liječnicima i  bolničkom osoblju, ucviljenim  obiteljima naše nadbiskupije,  uznicima u domovini i inozemstvu, posebice našim generalima u Haagu, našim starcima i bolesnicima, mladićima  i djevojkama koji će u ovoj  godini primiti darove Duha  Svetoga u sakramentu Svete  potvrde, svim aktivnim djelatnicima, laicima po našim  župama, pjevačima, ministrantima, članovima župnih  ekonomskih i pastoralnih vijeća, katoličkim društvima,  djelatnicima obavijesnih sredstava, svima želim blagoslovljene uskrsne blagdane! Osobito, pak, našim obiteljima koji se u ovoj godini, u pripremi  za susret s Papom okupljaju  kako bi proučili i učvrstili se u  obiteljskim obećanjima, nadbiskupova je uskrsna čestitka.
– Otajstvom Kristovog uskrsnuća započelo je doba novoga stvaranja. Taj događaj je  toliko značajan da je apostol  Pavao uskliknuo: “Ako Krist  nije uskrsnuo uzalud je naše  propovijedanje.” Uskrsnuće je  bilo temelj njegovoga i njihovoga propovijedanja. Uskrsnuli je zato svjetlo naše, on je  put, istina i život. On je središte i smisao svega i nema  uistinu pod nebom drugoga  imena dana ljudima po kojem  se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista, zaključio je  mons. Puljić te vjernicima Zadarske nadbiskupije  poželio  sretne uskrsne blagdane uz  obilje uskrsne milosti, citirajući riječi evanđeoskog pozdrava: “Uskrsnuo je Gospodin  kako je rekao! Aleluja aleluja!” 
 


Uskrsno bdijenje




Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić je  na Veliku subotu predvodio svečano uskrsno  bdjenje s blagoslovom novog ognja u katedrali  Sv. Stošije u Zadru. Uskrsnim bdjenjem započela je proslava svetkovine Kristova uskrsnuća, kojim je pobijeđena smrt, tama i  grijeh.
– Nakon drame Velikoga petka, mala skupina Isusovih učenika proživljava tužne trenutke straha i razočaranja. No, po suboti, u  osvit prvoga dana dogodilo se nešto što ih je  ohrabrilo. Raspeti i pokopani Krist je uskrsnuo.
I mi smo dionici u tom velikom otajstvu, ne  svojom snagom i svojim zaslugama, nego  milošću Božjom jesmo ovo što jesmo. A Duh  Božji divnom providnošću upravlja tijek vremena i obnavlja lice zemlje, rekao je mons. Puljić izdvojivši veličinu blagdana Uskrsa.
– Uskrs je blagdan nad blagdanima. On je svetkovina nad svetkovinama. Kao što je euharistija sakrament nad  sakramentima, tako je i ovo svetkovina nad svetkovinama. Svjesna te činjenice, Crkva u veličanstvenom  hvalospjevu uskrsne noći pjeva: “Nek uskliknu službenici Božji, neka jeknu trublja spasenja, nek se raduje zemlja  tolikim obasjana svjetlom.”