Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadovoljni smo posjetom, ali i otvorenošću Muzeja prema vani

25.04.2011. 22:00
Zadovoljni  smo  posjetom, ali  i  otvorenošću  Muzeja  prema vani


Gotovo 36 tisuća posjetitelja  posjetilo je Muzej antičkog  stakla u Zadru u drugoj godini  njegova rada. Rezultat je to  kojem se rijetko tko mogao  nadati. Naime, ovogodišnji  broj posjeta Muzeju nadmašen je, u odnosu na prvu  godinu, za nešto manje od 16  tisuća posjetitelja. Od kad je  otvoren pa do sada, kroz Muzej antičkog stakla u Zadru  prodefiliralo je oko 55 tisuća  posjetitelja, što turista, što domaćih, te je Muzej itekako  opravdao svoje dosadašnje postojanje i definitivno zatvorio  usta svim skepticima koji su se  možda pitali što će Zadru muzej stakla.
Ovakvim brojkama zadovoljan je i ravnatelj MAS-a dr. sc.  Ivo Fadić.
Brojni upiti izlagača
– Druga godina rada pokazala se jednako tako dobrom,  možda i uspješnijom od prve, s  tim što smo se aktivirali u mnogim pravcima suradnje – s turističkim zajednicama, pojedinim agencijama, i sl. Evo danas, nekoliko dana prije proslave druge godišnjice rada,  imamo negdje oko 55 tisuća  posjetitelja što je za ovu vrstu  institucije zaista velik broj. Naravno, u međuvremenu smo u  ove dvije godine imali brojna  događanja, što u organizaciji  samog Muzeja, što u suradnji s  drugim institucijama, organizirali smo razna gostovanja, od  konferencija, sastanaka, kongresa, izložaba… Zaista  možemo biti zadovoljni i s posjetom i s otvorenošću Muzeja  prema vani, komentirao je prvi  čovjek zadarskog MAS-a.
Od kad je otvorio svoja vrata  Zadranima, koji su s  oduševljenjem pogledali njegov prvi stakleni postav, MAS  je u Zadru postao jedan od  centara umjetnosti. Da se uvijek nešto novo i zanimljivo ima  za pogledati dokazali su  građani koji su sa 6.200 posjeta  doslovno uzurpirali MAS u  Noći muzeja. Gužva je bila  ispred radionice staklenog nakita, u prostorijama sa svim  postavama, a red ispred  puhaonice stakla bio je gotovo  nevjerojatan. Ne samo da ovaj  Muzej nije dosadio svojim  građanima nego je, sudeći  po brojci posjetitelja, interes uvelike i porastao.  Kako je Muzej postao  centar i odredište mnogih  Zadrana, tako je postao i  mjesto na kojem žele izlagati eminentni umjetnici  iz svijeta stakla, ali i ostalih grana umjetnosti.
– Imamo cijeli niz upita  za ovu godinu, i to od  velikih imena u Hrvatskoj  i vani, tako da smo neke  čak morali odgađati za  dogodine. Već smo dogovorili gostovanje umjetnika za treću godišnjicu  Muzeja, imat ćemo retrospektivnu izložbu velikog  Goldonija, tko se bavi s umjetnošću zna tko je on u umjetnosti stakla. Dogodine imamo dogovorenu i izložbu  Zvonke Požun, umjetnice rodom iz Celja, ali i cijeli niz  drugih imena, najavljuje Fadić.  Ipak prije proslave treće  obljetnice rada, MAS će 5.  svibnja proslaviti drugi rođendan. I za proslavu od koje nas  dijeli tek nekoliko dana djelatnici MAS-a imaju spremno  veliko ime. Središnji događaj  proslave bit će izložba poznate  keramičarke, kiparice i slikarice Ljerke Njerš. Fadić nam je  otkrio što još očekuje posjetitelje uz ovu izložbu.
– Mislimo proslaviti s nekoliko manjih i većih događanja. Kroz jutro bismo  imali, u suradnji sa studentima  Odjela za arheologiju, radionicu šivanja antičke odjeće.  Imat ćemo turnir trilje s đacima osnovnih i srednjih škola  te, nadamo se, studentima s  odjela za povijest i arheologiju. Navečer je, dakle, otvaranje izložbe Ljerke Njerš  “Staklo/Art Glass” i tad ćemo  upriličiti koncert rane renesansne glazbe na gitari uz pratnju ženskog vokala, saznajemo. A zahvaljujući suradnji  MAS-a s mnogim drugim institucijama, među ostalima i  Gliptotekom HAZU, dogovorena je suradnja s vrhunskom  umjetnicom Ljerkom Njerš  koja će uz otvorenje izložbe u  Zadru ostati još dva dana tijekom kojih će u Muzeju voditi  zanimljive radionice otvorene  za javnost.
Pred samu svečanu proslavu  druge godišnjice rada MAS-a,  u Muzeju će se održati i otvaranje trećeg susreta konzervatora i restauratora Hrvatske  te će biti postavljena izložba  njihovih postera. Održat će se i  trodnevni kongres reparatora i  restauratora Hrvatskog muzejskog društva u trajanju od  28. do 30. travnja.
Priprema za  turističku sezonu
Nakon proslave rođendana  MAS nastavlja raditi s još  većim entuzijazmom i zasigurno nas neće iznevjeriti niti tijekom ljeta, ali ni na jesen pa  već sad možemo očekivati  brojna događanja.
– Nakon 5. svibnja pripremamo se ozbiljno za turističku  sezonu, nastojat ćemo, kao i  lani, da budemo otvoreni po  cijeli dan svakoga dana u tjednu. Već imamo dogovorenu  izložbu našeg keramičara Predraga Petrovića koji radi iške  lonce, tzv. iškog lopižara. On  će osim tradicionalne iške keramike izlagati i svoje radove  keramike i stakla. Otvorit  ćemo i izložbu Dražena Trogrlića “Staklene skulpture”,  koji zadnjih godina radi u staklu. Iza toga imamo još cijeli  niz događanja, spomenut ću  samo neke najznačajnije. Razgovaramo o mogućnosti da dovedemo jednu vrhunsku umjetnicu, Ekatarinu Glasnovu,  kroz listopad kada u Zadru  bude i slikarska kolonija, a  negdje za božić, imali bismo  kao i lani sakralne motive, ali  ovoga puta u izvedbi, rekao bih  jednog od najvećih fotografa  Hrvatske, Ive Pervana s  izložbom “Anđeli bez granica”  uz koju ćemo imati i izložbu  anđela u tiffany tehnici jedne  naše kolegice iz Pule. Naravno  ovo su neka značajnija događanja do kraja ove godine,  ali bit će ih svakako još, otkrio  je Fadić.
Sudeći po najavama, treća  godina mogla bi nadmašiti  drugu, ali do tad Muzeju antičkog stakla želimo sretan  drugi rođendan i još mnogo  dobrih i uspješnih mjeseci i  godina rada.


Izložba o povijesti MAS-a


Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, u Muzeju antičkog stakla Zadar bit će otvorena izložba “Od palače Cosmacendi do Muzeja antičkog stakla” u kojem će se kroz prikaz povijesti bastiona Moro na kojem je nastala Palača Cosmacendi 1877. godine prikazati i povijest Muzeja antičkog stakla u Zadru.