Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grad će u svoju riznicu prebaciti novac svih gradskih ustanova

25.04.2012. 22:00
Grad će u svoju riznicu prebaciti novac svih gradskih ustanova


Najnoviji financijski inženjering Grada već je izazvao nezadovoljstvo među većinom ravnatelja ustanova koje će stati pod kišobran riznice. Komentiraju kako su u Gradu, nakon što su prirezom zagrabili u džepove građana, odlučili pružiti ruku u blagajne gradskih ustanova


Grad Zadar planira proširiti gradsku riznicu, na čiji će račun sve gradske ustanove morati uplaćivati novac zarađen vlastitom djelatnošću. Do sada je u riznici bila Javna vatrogasna postrojba Zadar, a do ljeta će pod njen kišobran stati dječji vrtići Radost i Sunce, Hrvatsko narodno kazalište, Gradska i Znanstvena knjižnica Zadar te deset osnovnih škola s područja grada.
Najnoviji financijski inženjering Grada već je izazvao nezadovoljstvo među većinom ravnatelja spomenutih ustanova koji komentiraju kako su u Gradu, nakon što su prirezom zagrabili u džepove građana, odlučili pružiti ruku u blagajne gradskih ustanova. S druge strane prva žena gradskih financija Grozdana Perić ističe pozitivne strane projekta.
Perić: Riznica pojeftinjuje poslovanje
– Riznicom se ubrzava i pojeftinjuje poslovanje jer se sredstva iz gradskog proračuna direktno uplaćuju dobavljačima, kaže pročelnica Perić.
Za samu riznicu moglo bi se reći da je platforma s koje će Grad moći nadgledati stanje na računima ustanova u njegovom vlasništvu i nakon uvida u njega pravednije raspoređivati proračunske kune. Time bi se mogle izbjeći apsurdne situacije da se na bankovnim računima pojedinih ustanova “kiseli” proračunski novac i onaj zarađen vlastitom djelatnošću, a s druge strane u drugim ustanovama muku muče kako, primjerice, sanirati krov. Uvidom u stanje Grad bi imao informaciju kome su i kada najpotrebnija sredstva te bi riznica ispunila svoju svrhu, a to je racionalizacija troškova poslovanja i povećanje učinkovitosti.
Kazna uspješnima?
Ipak, u ovu savršenu sliku ne vjeruju svi ravnatelji. Za sada ne žele javno istupiti jer nisu dobile nikakve obavijesti od nadležnih pročelnika, ali njihov je stav kako u Grad preko leđa ustanova na čijem su čelu pokušava ublažiti gorući problem likvidnosti zbog slabog punjenja proračuna. Naime, Grad će iskoristi mogućnost koju mu daje Zakon o proračunu da naloži svojim proračunskim korisnicima da vlastite prihode trebaju uplatiti u riznicu. Vrtići, knjižnice, škole morat, morat će na račun riznice uplaćivati sredstva zarađena vlastitom djelatnošću od sufinanciranja boravka djece u vrtićima, upisnina, iznajmljivanja dvorana i drugog.
– Ovo je sustav koji nagrađuje neproduktivne, a kažnjava uspješne. Stječe se dojam kako će uspješni ravnatelji, koji su znali upravljati javnom imovinom i zaraditi novac za realizaciju projekata, u budućnosti uplaćivati novac kojim će Grad financirati ustanove čiji ravnatelji nisu znali zaraditi novac, kao što ni Grad u tome nije bio uspješan, kratko je komentirao proširenje riznice djelatnik jedne gradske ustanove.


Sportski klubovi neće u riznicu




U gradsku riznicu neće ući gradske udruge i sportski klubovi. Naime, oni nisu proračunski korisnici jer se smatra da se samo djelomično financiraju iz lokalnog proračuna. Međutim, u praksi se udruge i klubovi najvećim dijelom financiraju upravo javnim novcem. Bilo kako bilo KK Zadar i NK Zadar, koji se u javnosti često spominju zbog milijunskih dugova koje najčešće Grad servisira ili garantira za njih, ostat će izvan sustava kontrole.


Što će biti s računovodstvenim odjelima?


Uvođenje riznice u drugim gradovima dovelo je do gašenja računovodstvenih odjela u ustanovama koje su spojene na nju. Hoće li biti tako u Zadru, još se ne zna.
– Moje mišljenje je da se ne trebaju ukidati te službe, jer one neposredno moraju pratiti funkcioniranje ustanove, ali o tome će odlučiti gradonačelnik, kaže Perić.