Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kupanje na Punta Skali 40 kuna!

25.04.2012. 22:00
Kupanje na Punta Skali 40 kuna!


Župan je pojasnio da je ovlaštenik koncesije na pomorskom dobru, dakle Falkensteiner Hoteli Zadar, ovakvu cijenu predložio kako bi zadržao razinu svoje usluge


Župan Stipe Zrilić je na jučer održanom kolegiju dao suglasnost Falkensteineru da u špici sezone, dakle u srpnju i kolovozu, ulaz na plažu Punta Skala naplaćuje po cijeni od 40 kuna. U lipnju i rujnu ulaznica na ovu plažu koštat će 30 kuna, a za djecu do 10 godina kupanje na Punta Skali je besplatno.
Župan je pojasnio da je ovlaštenik koncesije na pomorskom dobru, dakle Falkensteiner Hoteli Zadar, ovakvu cijenu predložio kako bi zadržao razinu svoje usluge te je prihvativši obrazloženje kao dovoljno dobro dao zeleno svjetlo na prijedlog.
No, pitanje je hoće li Falkensteinerove razloge shvatiti i šira zadarska javnost.
Uspješna ZADRA
Podsjetimo da je lani ulaznica u špici sezone koštala 30, a prije dvije godine 20 kuna. Javnost se zbog preskupih ulaznica za plažu na Punta Skali bunila već lani. Tim više što se, a na što je upozoravao dio građana, ulaz nelegalno naplaćivao i po 50 kuna.
Župan je na jučerašnjem kolegiju zeleno svjetlo dao i na izvješće uprave društva Razvojna agencija Zadarske županije d.o.o. (ZADRA) za 2011.
Izvješće je podnijela direktorica ZADRA-e Sanja Peričić, a moglo se čuti da je Razvojna agencija Zadarske županije tijekom prošle godine bila izuzetno uspješna.
Peričić je istaknula da je ZADRA kao nositelj izrade strateških dokumenata u županiji lani dovršila Županijsku razvojnu strategiju, koju je Županijska skupština usvojila 25. veljače 2011. Jedan od važnijih segmenata djelovanja Razvojne agencije Zadarske županije priprema i provedba EU projekata. Tako je 2011. godine u sklopu projekta IPA Jadranska prekogranična suradnja – prijavljeno 12, u sklopu IPA CBC CRO-BiH osam, South East Europe tri te u sklopu IPA IV komponenta – Razvoj ljudskih resursa sedam projekata.
Istaknuto je i da su tijekom 2011. godine odobrena dva projekta koja je pripremila ZADRA, a koja su prijavljena na natječaj IPA III C – poslovna i turistička infrastruktura. To su projekt “Uspostava kulturno-turističkog centra u Novigradu”, traženi iznos od EU 1,2 milijuna eura i projekt “Završetak izgradnje infrastrukture u poslovnoj zoni Šopot”, traženi iznos od EU 1,6 milijuna eura. Projekti su odobreni na natječaju, ali nisu ugovoreni zbog odustajanja nositelja projekta.
Direktorica Peričić je župana izvijestila da je Društvo kojemu je na čelu prošle godine ostvarilo prihode u ukupnom iznosu od oko 2,2 milijuna kuna te je ostvarena dobit od oko 166.000 kuna.
U Salima 33 ticanja kruzera
Na jučerašnjem kolegiju moglo se čuti i kako je tijekom 2011. godine poslovala Županijska lučka uprava Zadar.
Ravnatelj Marinko Slavić župana je izvijestio da ŽLU Zadar u 2011. godini ostvarila prihod od 10,9 milijuna kuna što je 3 posto više od plana.
Od toga je ŽLU od vlastite djelatnosti, naplate lučkih pristojbi, uprihodovala 4.658.000 kuna, od transfera Zadarske županije 2,8 milijuna kuna, transfera Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 3,5 milijuna kuna te od kamata na depozite 208.000 kuna.
Govoreći o prihodima Slavić se posebno osvrnuo na prihode ostvarene u luci Sali gdje su prošle godine zabilježena 33 ticanja kruzera s ukupno 10.000 putnika, a ŽLU je zahvaljujući tome ostvarila dobit od ukupno 320.000 kuna.
Istovremeno su izdaci iznosili 9,2 milijuna kuna. Od toga je na kapitalne projekte izdvojeno 7,1 milijun kuna, a riječ je o dogradnji pristaništa u luci Brgulje na Molatu te o sanaciji Velikog mula u Poljani na Ugljanu.
Slavić je također izvijestio da je u lukama otvorenim za javni promet lani ostvaren promet od 2.670.060 putnika te 417.676 vozila.
Svoje mjesto na županovom kolegiju našlo je i Izvješće o radu i izvršenju financijskog plana Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije za 2011. godinu, a moglo se čuti i o planovima Zavoda za 2012. godinu.
Tako je zamjenica ravnateljice Zavoda župana i njegove suradnike izvijestila da su lani obavljeni pripremni radovi na Izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadarske županije te da je u tom periodu izrađen konačni prijedlog Izmjena i dopuna PPU-a Grada Zadra, a radilo se i na prostornim planovima uređenja općina Privlaka, Vir, Škabrnja, Lišane Ostrovičke i Zemunik. Ove godine Zavod nastavlja s aktivnostima na Izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadarske županije, a radi se i na prostorno planskoj dokumentaciji općina Vir, Gračac i Polača.


Za trafostanicu PZ Lonići 200.000 kuna




Župan je dao suglasnost na prijedlog da se za izgradnju trafostanice u Poslovnoj zoni Lonići na zapadnom dijelu Općine Bibinje iz Proračuna Zadarske županije uplati 200.000 kuna.
Budući da PZ Lonići ima vitalni gospodarski značaj za Općinu Bibinje, a njeno stavljanje u funkciju će značajno utjecati i na gospodarski razvoj Zadarske županije, predlažemo županu da Općini Bibinje odobri iznos od 200.000 kuna, obrazložio je pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Davor Lonić.
Župan je prihvatio iznesene argumente te je kroz šalu primijetio da o Poslovnoj zoni Lonići govori, a tko drugi nego – Davor Lonić!