Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nedovoljna zastupljenost zadarskih vina na internetu

25.04.2012. 22:00
Nedovoljna zastupljenost zadarskih vina na internetu


Od proizvođača vina s područja Zadarske županije na Faceboooku i Twitteru mogu se naći jedino stranice Jurjević vina de Georgiis. Osim toga na Facebooku postoje i stranice vina tvrtke Badel 1862


U Zagrebu je nedavno održan Međunarodni festival vina, maslinovog ulja i hrane (Zagreb Wine Gourmet Weekend), na kojem je nastupilo 150 izlagača s preko dvije stotine izloženih proizvoda, a u 3 dana ga je obišlo pet tisuća posjetitelja. Festival je pratilo više od 200 akreditiranih predstavnika medijskih kuća, uključivši i inozemne, među kojima se posebno isticao New York Times. Tako je ovo bila iznimna prigoda za održavanje panel rasprave o odnosu enologije, gastronomije i medija. Na panelu o eno-gastro novinarstvu sudjelovali su Sarah Kemp, direktorica Dekantera, Agnes Nemeth, glavna urednica revije Vince, Eleonora Scholes iz ruskog Forbesa i Damir Fabijanić, glavni urednik revije Iće i piće, a moderator je bio Darrel Joseph.
Na panelu je zaključeno kako tradicionalni mediji još uvijek imaju prednost pred novonastalim oblicima medijskih proizvoda kao što su portali, forumi i društvene mreže, premda se primjećuje sve veća nazočnost enogastronomskih tema i u tome medijskom pdoručju. Većina ozbiljnih svjetskih proizvođača vina više ne zanemaruje taj dio medijskoga prostora, nego ga koriste za promidžbu, prodaju i izravni dodir s kupcima.
Vino.hr s milijun posjeta godišnje
Na hrvatskom virtualnom tržištu, najveće internetske stranice koje se bave vinom te omogućuju i promet, odnosno virtualnu kupovinu vina i alkoholnih pića, su www.hrvatska-vina.com, vino.hr i www.kucahrvatskihvina.hr. Mora se, međutim, primijetiti da je zastupljenost vina Zadarske županije na ovim stranicama prilično skromna. Tako stranica “hrvatska-vina” pod vina iz Sjeverne Dalmacije nudi isključivo proizvode šibenskoga “Vinoploda”. Najstarija enološka stranica na hrvatskom jeziku vino.hr koja godišnje zabilježi i do milijun posjeta, ima u svojoj ponudi jedino Merlot Korlat Vinarije Benkovac. “Kuća hrvatskih vina” ima u ponudi potpunu paletu Badelove vinarije u Benkovcu, kao i vina s otoka Paga, vinarije Boškinac.
Kad je riječ o društvenim mrežama, od proizvođača vina s područja Zadarske županije na Faceboooku i Twitteru mogu se naći jedino stranice Jurjević vina de Georgiis. Osim toga na Facebooku postoje i stranice vina tvrtke Badel 1862, ukrašene upravo vinima benkovačke Vinarije s novih vinograda u Korlatu, merlot, syrah i cabernet sauvignon.