Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povoljni stanovi čekaju još osam kupaca

25.04.2012. 22:00
Povoljni stanovi čekaju još osam kupaca


Utvrđena je lista prioriteta no u međuvremenu se situacija kod mnogih promijenila. Iako je utvrđena cijena metra četvornog najniža od dosad izgrađenih POS-ovih stanova u Hrvatskoj, do sada su tek sa sedmero zainteresiranih, kreditno sposobnih kandidata potpisani predugovori, doznajemo u benkovačkoj gradskoj upravi


Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija raspisao je treći po redu natječaj za utvrđivanje dodatne liste reda prvenstva za kupnju stana iz programa POS-a koji traje do 4. svibnja. Riječ je o 15 stanova iz Programa društveno poticanje stanogradnje s dječjim vrtićem i s pripadajućih 35 parkirališnih mjesta na Baricama u Benkovcu čija je izgradnja započela prije nepuna tri mjeseca.
(Ne)mogućnost otplate kredita
– Anketa o zainteresiranosti građana provedena je 2008. godine kada ih se prijavilo 17. Grad Benkovac formirao je Povjerenstvo za provedbu programa POS-a te je utvrđena Odluka o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova, pojašnjava Kutija.
Natječaj je dosad objavljen dva puta i pristiglo je 14 zahtjeva koje je povjerenstvo bodovalo. Raspisan je natječaj za dodatnu listu, tako da na obje liste ima ukupno 17 kandidata.
– Utvrđena je lista prioriteta no u međuvremenu se situacija kod mnogih promijenila. Iako je utvrđena cijena metra četvornog najniža od dosad oko 5.000 POS-ovih stanova izgrađenih u Republici Hrvatskoj, do sada su tek sa sedmero zainteresiranih, kreditno sposobnih kandidata potpisani predugovori, govore u gradskoj upravi.
Gradnja stanova na Baricama ide bez zastoja u predviđenom roku, građevinari su usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama izašli iz podruma. Međutim, unatoč izuzetno atraktivnoj cijeni nedostaje još osam zainteresiranih, kreditno sposobnih kupaca POS-ovih stanova u Benkovcu.
– Kandidati odlučuju koju će banku izabrati i nakon toga banci trebaju dokazati jesu li kreditno sposobni, pojašnjava benkovački gradonačelnik dodajući da nažalost, prema iskustvima APN-a, uvijek dio ljudi otpadne jer nisu u mogućnosti otplaćivati kredit.
APN je dosad na zadarskom području izgradio 339 stanova i to u Biogradu na Moru 22, Ninu 4, Pagu 15 te u Zadru 298, na Smiljevcu 207 i na Bilom brigu 91.
Međutim, ovi u Benkovcu su zasigurno po najpovoljnijim uvjetima. Prema kalkulaciji APN-a cijena bi trebala iznositi 1.109 eura po četvornom metru, no Grad Benkovac kupcima daruje ono što će investirati za otkup zemljišta i kompletnu infrastrukturu.
– Cijena stana iznosi 860 eura po četvornom metru, što je najmanja cijena na tržištu, istaknuo je Kutija te naglasio kako je Grad Benkovac osigurao komunalno opremanje zemljišta na kojem se gradi 15 stanova s dječjim vrtićem i parkiralištem.
Natječaj do 4. svibnja
Investicijska vrijednost građevine je 8,600.000 kuna, od čega je Republika Hrvatska osigurala 1,250.000 kuna poticajnih sredstava. Projektant i nadzornik je zadarska tvrtka Gin Company, izvođač radova F.K.T. Inženjering iz Ivanić Grada. U stambenoj dvokatnici će se inače graditi devet dvosobnih, tri trosobna i tri tri i pol-sobna stana, a radovi će trajati do travnja iduće godine.
– Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje stambene građevine s vrtićem prema provedbenom programu društveno-poticajne stanogradnje između APN-a i Grada Benkovca potkraj protekle godine su potpisali gradonačelnik Branko Kutija i tadašnji direktor APN-a Grga Ivezić, kaže ing. građ. Marija Bešlić, viši stručni referent u Gradu Benkovcu.
– Vrata benkovačke gradske uprave širom su otvorena za sve zainteresirane potencijalne kupce POS-ovih stanova. Bez ikakve obveze navratite i pitajte, rado ćemo ogovoriti, pojednostavniti postupak i uputiti. Natječaj traje do idućeg petka, 4. svibnja, napominje Marija Bešlić.