Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nauta Lamjana opet počinje raditi

Autor: Ante Vidović

25.04.2013. 22:00
Nauta Lamjana opet počinje raditi

Foto: Adam VIDAS



Za obnovu proizvodnje digli su ruke donedavne sukobljene strane – radnici s jedne i veliki vjerovnici, na čelu s Erste bankom i bivšim vlasnikom škvera Adria fonda te njegovih tvrtki kćeri s druge strane


 Svi vjerovnici stečajnog dužnika Naute Lamjane odobrili su na jučerašnjoj skupštini vjerovnika stečajnom upravitelju Ivanu Rudi da ugovara privremene poslove za račun stečajnog dužnika kako bi se održavanjem proizvodnje u škveru povećala stečajna masa. Tako se u sudnici Ardene Bajlo na Trgovačkom sudu Zadar dogodila do jučer nezamisliva situacija – za isti su prijedlog digli ruke radnici i veliki vjerovnici, na čelu s Erste bankom i bivšim vlasnikom škvera Adria fonda te njegovih tvrtki kćeri. Pogotovo se to odnosi na pitanje o mogućem ponovnom pokretanju proizvodnje.
Podsjetimo samo da su na skupštini prije mjesec dana iz Adria Ag fonda tražili smjenu Ivana Rude, a jedan od “grijeha” koji mu se stavljao na dušu jest što su imali saznanja da on pokušava pokrenuti proizvodnju u brodogradilištu, što je bilo suprotno dosadašnjim odlukama skupštine. Održavanje proizvodnje je prijeko potrebno kako bi Nauta Lamjana zadržala koncesiju nad pomorskim dobrom što spada u njenu najvrjedniju imovinu.
Rude je ostao dosljedan svojoj doktrini da ugljanski škver ne smije izgubiti koncesiju. Još prošli puta upozorio je na tu mogućnost. Naime jedini pravi posao koji se tamo obavlja jest remont američke platforme. U slučaju njenog odlaska, nema poslovne aktivnosti i gubi se koncesija. Prvi novi poslovi upravo će biti na toj platformi koja treba krenuti put Bospora, kako je jučer kazao Rude.
– Gubitak koncesije bio bi na štetu svih vjerovnika i treba poduzeti sve radnje da se sačuva. Vlasnici platforme stupili su u kontakt sa mnom radi mogućnosti obavljanja dodatnih radova na platformi. Zbog mosta u Istanbulu trebalo bi joj prepiliti noge. Njima je preskupo ići u Italiju zbog toga su predložili da se ti radovi obave ovdje. Za obavljanje posla treba zaposliti desetak radnika.