Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U tri cvjetna dana – klape, modna revija, ples, spiza od cvijeća…

25.04.2016. 22:00
U tri cvjetna dana – klape, modna revija, ples, spiza od cvijeća…


Svi posjetitelji Festivala cvijeća imat će priliku tijekom tri dana dati svoj prilog za obnovu Vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva i pobjede u Domovinskom ratu. Svi koji se u akciju uključe svojim prilogom dobit će i cvijet koji će za ovu prigodu izraditi učenici OŠ Sv. Filip i Jakov, članovi učeničke zadruge Đardin
Tradicionalni 16. po redu Festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu ovaj će vikend otvoriti vrata svim zaljubljenicima u cvijeće i cvjetne priče, a u organizaciji Općine TZO Sv. Filip i Jakov, te Zadarske županije.
Na jučerašnjoj konferenciji za medije najavljen je bogat program trodnevnog Festivala cvijeća.
Svečano otvorenje Festivala zakazano je za petak, 29. travnja u 11 sati, a glavni “krivac” za ovu manifestaciju je Klara Eškinja Glavan, direktorica TZ Sv. Filip i Jakov koja je istaknula kako bi bez pomoći Općine, Zadarske županije i županijske TZ bilo teško održati kontinuitet festivala na visokoj razini.
“Svi zajedno doživimo Hrvatsku”
– Novina je ove godine što imamo velik broj pokrovitelja i sponzora, od čega čak pet ministarstava, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo obrta i poduzetništva, Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo zaštite okoliša, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice RH i Grada Zagreba, rekla je Eškinja Glavan.
Tradicionalna manifestacija Festival cvijeća uključena je u program Županijskih dana, čime se posebno ponose, a Krešimir Laštro, županijski pročelnik za turizam kazao je kako je ovaj događaj zapravo najavljuje turističku sezonu.
– Od ukupno 90 događanja u županiji ovo je top događanje. Od samog početka, kao susret nekolicine cvjećara do renomirane manifestacije, naveo je Laštro.
Davne 2001. godine organiziran je prvi mali Sajam cvijeća Zadarske županije kao “Dan cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”, a trajao je jedan dan i imao svega pet izlagača. Danas je Festival cvijeća manifestacija koja traje tri dana, a okuplja više od stotinu izlagača uz bogat programski sadržaj.
Ovogodišnji slogam Festivala cvijeća je “Svi zajedno doživimo Hrvatsku”, u okviru kojeg će se predstaviti hrvatska nematerijalan baština kao sastavni dio projekta hrvatsko naj.
Manifestacija ima i humanitarnu notu prikupljanja sredstava za obnovu Vodotornja u Vukovaru. U suradnji s Gradom Zagrebom i Gradom Vukovarom pokrenuta je akcija “Svi zajedno za vukovarski Vodotoranj”, stoga će na Festivalu cvijeća nazočiti i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara. Svi posjetitelji Festivala cvijeća imat će priliku tijekom tri dana dati svoj prilog za obnovu Vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva i pobjede u Domovinskom ratu. Svi koji se u akciju uključe svojim prilogom dobit će i cvijet koji će za ovu prigodu izraditi učenici OŠ Sv. Filip i Jakov, članovi učeničke zadruge Đardin. U ovu humanitarnu akciju osim učenika koje je okupila prof. Danijela Deković, sudjeluju i brojne branitelsjke zadruge, OŠ Petra Preradovića iz Zadra i OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje, dječji vrtići iz okolnih mjesta, te Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića iz Zadra.
Bespaltna cvjetna Liburnijina linija
Predstavljajući program Klara Eškinja Glavan istaknula je samo niz događanja koje će posjetitelji imati priliku vidjeti i u njima uživati. Uz nastup klape Kampanel, tu je dječji super talent show, modna revija, obilježavanje Svjetskog dana plesa, predstavljanje spize od cvijeća, tradicionalni korzo dječjih vrtića.
– Festival će završiti puštanjem svjetlećih lampiona, dodala je Eškinja Glavan.
Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije, izjavila je kako je za pokretanje Festivala cvijeća trebalo puno hrabrosti i truda da bi se 16 godina održala jedna ovako respektabilna manifestacija.
Konferenciji je nazočio i Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, koji je naglasio kako će i dalje podržavati ovu manifestaciju.
– Sinergija je ovo svih subjekata koji su uključeni u organizaciju Festivala i koji godinama rade na ovom uspješnom projektu. Ovo je mali projekt, ali s velikom dušom, naglasio je Pelicarić.
Na Festivalu cvijeća će se predstaviti 50-ak proizvođača cvijeća, a ukupno će biti više od 100 izlagača, proizvođača prirodne kozmetike, likera, meda i slično.
Svim posjetiteljima iz Zadra u subotu je Liburnija osigurala bespaltnu cvjetnu autobusnu liniju na relaciji Zadar-Sveti Filip i Jakov.