Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Smjernice obiteljima djece s teškoćama u razvoju i dirljivo pismo jedne mame

25.04.2017. 22:00
Smjernice obiteljima djece s teškoćama u razvoju i dirljivo pismo jedne mame


U vrijeme trajanja ovog projekta provodili smo različite aktivnosti koje su, mogli bismo reći, bile podijeljenje na onu – birokratsku i iskustvenu razinu. Poticali smo razne inicjative u vezi suradnje između stručnjaka, organizirali okrugle stolove na kojima su stručnjaci polemizirali i razmjenjivali svoja iskustva i mišljenja. Uspjeli smo postići i opipljive rezultate, pa smo snimili i dva DVD-a koji mogu biti smjernice obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju. Jedan DVD nosi naslov – “Baby Handling” ili u prijevodu – kako pravilno postupati s djetetom s poteškoćama, a drugi su pjesmice s pokretom – Uz glazbu rastemo. Iako je projekt završen, on zapravo ide dalje, raste i razvija se… – pojasnio je Vanja Lipovac iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, jedan od voditelja projekta pod nazivom “Foster Children Rights”, što ustvari podrazumijeva smjernice obiteljima djece s teškoćama u razvoju za ostvarivanje njihovih prava, a završna konferencija održana je jučer u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.
Poznata zadarska defektologinja Dijana Miočić je umjesto dugog govora i pojašnjavanja, pročitala dirljivo pismo jedne mame. Riječ je mami Nikolini koja je napisala pismo svojoj tada dvogodišnjoj kćeri Mariji, nakon što joj je i konačno potvrđena dijagnoza iz autističnog spektra.
Naglasila je kako djeca trebaju našu pomoć odmah i sada i to konkretnu, a ne teoretsku pomoć te se osrvrnula na veliki značaj dvaju DVD-ova koji su nastali kao rezultat projekta, a koji nude roditeljima upravo takvu – konkretnu pomoć.
Tiskana je knjižica, svojevrstan vodič pod nazivom – Smjernice obiteljima djece s teškoćama u razvoju za ostvarivanje njihovih prava, gdje su na jednom mjestu objedinjene sve informacije o pravima koje je moguće osvariti u postojećem zakonodavnom okviru kao što su zdravstvena i socijalna skrb, mirovinsko osiguranje, odgoj i obrazovanje, a tu su i podaci o institucijama i civilnim organizacijama na području Zadarske županije koje skrbe o djeci s razvojnim rizicima i teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.
Kako je jučer rečeno na završnoj konferenciji, ovaj projekt je trajao 18 mjeseci, a sufinanciran je iz sredstava EU-a u sklopu IPA 2012. i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u postotku od 94,79 posto, a ostatak je sufinanciran od strane Zadarske županije i Grada Zadra. Vrijednost projekta je sveukupno nešto više od 130 tisuća eura. Nositelj projekta je bilo zadarsko društvo Naša djeca, a partneri Zadarska županija, Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Caritas Zadarske nadbiskupije, Udruga Maraške te zadarski Volonterski centar.
U ime Zadarske županije na trudu i suradnji svim partnerima i stručnjacima koji su vrijedno radili i nesebično davali sebe i svoje vrijeme, zahvalio je pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije – Bernard Maruna, a u ime Društva Naša djeca kao nositelja ovog sjajnog projekta – predsjednica Marijana Juravić.