Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Biloj Vlaki demonstrirali razminiranje predstavnicima više od 30 zemalja

25.04.2017. 22:00
U Biloj Vlaki demonstrirali razminiranje predstavnicima više od 30 zemalja


U sklopu trodnevnog 14. Međunarodnog simpozija “Protuminsko djelovanje 2017.”, koji se održava u Biogradu na Moru, jučer je na radilištu tehničkog izvida u Biloj Vlaki u Općini Stankovci održana pokazna vježba razminiranja. Vježbi su nazočili predstavnici preko 30 zemalja koje su minski onečišćene.
Minski sumnjiva površina na prostoru Republike Hrvatske iznosi 444 četvornih kilometara i obuhvaća devet županija, 63 grada i općine koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. U Zadarskoj županiji od 1998. do danas razminirano je 70,4 kilometara kvadratnih, a za što je utrošeno oko 590 milijuna kuna. Ostalo je još oko 30 kilometara kvadratnih minski sumnjive površine.
U ovoj godini do danas na području Zadarske županije izvodili su se ili se izvode poslovi razminiranja prema 13 projekata ukupne veličine oko 4,5 kilometara kvadratnih. Planom protuminskog djelovanja za 2017. godinu predviđa se na području Zadarske županije smanjiti minski sumnjivo područje za 10,5 kilometara kvadratnih, između ostalog cjelokupni MSP općina Zemunik Donji, Sukošan, Škabrnja i Posedarje, Grada Obrovca te sve poljoprivredne površine na području županije.
– Uskoro prestaju radovi, a pirotehničari se na ovo područje vraćaju na jesen gdje će razminirati još 3,5 kilometara kvadratnih minski sumnjive površine, rekao je Josip Čerina, predstojnik Podružnice HCR-a Zadar, istaknuvši kako na području Općine Stankovci preostaje još jedino razminiranje makije i krša iznad autoceste A1 površine milijun metara kvadratnih. U Zadarskoj županiji preostaje i razminiranje Velebita u Općini Jasenici, tromeđe Pakoštane-Polača-Benkovac, te iznad Pristega.
– Posao razminiranja je ponekad lakši, a ponekad teži, kao što je ovdje u Dalmaciji jer je zemljište puno kamenja, sukus je odgovora pirotehničara Darka Tartare iz Siska i Tomislava Dudaša iz Lipika koji su pokazali kako rade s metal-detektorom i pipalicom.
Stjepan Knez, voditelj radilišta s bogatim 19-godišnjim iskustvom bio je nazočan i u nekoliko slučajeva stradavanja svojih kolega.
– To je nažalost rizik koji nosi ovaj posao, morate biti čvrsti psihički i nastaviti dalje. Cijela obitelj živi s tim, ističe Knez.