Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UZ ZAŠTITNE MJERE Slavlja sv. Pričesti i sv. Krizme mogla bi se održati?

26.04.2020. 10:21


Iako su neke hrvatske biskupije još 20. ožujka, a Zagrebačka i Splitsko- makarska nadbiskupija 2. travnja donijele odluku o odgodi ovogodišnjih slavlja sv. Pričesti i sv. Krizme na svojim područjima, Zadarska nadbiskupija o tome još nije donijela konačnu odluku, iako bi se neka od tih slavlja trebala početi odvijati za samo nekoliko dana.
U odgovoru na upit Zadarskog lista što će biti sa spomenutim slavljima iz Zadarske nadbiskupije su nam odgovorili kako se »u novonastalim okolnostima oko COVID-19 virusa i mjerama koje se odnose na vjerska okupljanja, razmatra kako organizirati slavlja sv. Pričesti i sv. Krizme za Zadarsku nadbiskupiju«.


Odgoda od godinu dana
– Uskoro će se donijeti odluka o tomu pa će vjernici i javnost biti na vrijeme obaviješteni, navode u Zadarskoj nadbiskupiji.
Pa iako odgovor Nadbiskupije zvuči zagonetno, s obzirom da se zadarska crkva nije prije 20-ak dana priključila Zagrebačkoj i Splitsko- makarskoj nadbiskupiji u njihovim odlukama o odgodi ovih slavlja za neodređen dan ili čak za cijelu godinu, ostaje dojam kako Zadarska nadbiskupija u svjetlu mjera popuštanja koje je u četvrtak predstavio Nacionalni stožer civilne zaštite traži prostor kako bi ipak organizirala sv. Pričesti i sv. Krizme uz, dakako, mjere opreza. Postavlja se pitanje hoće li to biti moguće, osobito u velikim zadarskim gradskim župama u kojima se zna odjednom pričestiti i krizmati gotovo stotinu djece i mladih. S tim pitanjima suočavaju se nadbiskup mons. Želimir Puljić i njegovi suradnici, a svoje će odluke morati donijeti vrlo brzo te ih priopćiti javnosti.
Inače, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je 2. travnja objavio više uputa vjernicima, svećenicima i redovnicima pa je između ostalog objavio:
– Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja odgađaju za novi datum. Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem, stoji u objavi kardinala Bozanića, dok je njegov kolega splitsko- makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u uputama za slavlja u okolnostima epidemije koronavirusom svim svećenicima, redovnicima i redovnicama
istog dana objavio kako su »savjetovavši se s biskupima Metropolije, donijeli zajedničku odluku da se slavlja sakramenta potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine«.


Slavlja upriličiti kad bude moguće
Porečka i Pulska biskupija je, pak, u slično vrijeme na svojim internetskim stranicama objavila kako »imajući u vidu nepredvidivost trenutačne situacije u vezi s koronavirusom, smatraju razboritim otkazati sve krizme koje su bile predviđene za travanj«.
– Ostale krizme koje su predviđene u mjesecu svibnju i lipnju ovisit će o daljnjem razvoju situacije, o čemu ćete biti naknadno obaviješteni, stoji u pismu objavljenom na stranicama Porečke i Pulske biskupije.
Biskup hvarsko- bračko- viški Petar Palić još je 20. ožujka poslao pismo svećenicima i redovnicima koje je objavljeno na njihovim interenetskim stranicama, a u kojem stoji kako treba »s pripravnicima za prvu pričest i potvrdu održavati kontakt i komunikaciju, kao i s njihovim roditeljima, i pratiti ih u pripravi na način na koji vam je to moguće i dopušteno u danim uvjetima i uz poštivanje proglašenih mjera. Dodao je kako će se slavlja prve pričesti upriličiti kad bude moguće, a podjela sakramenta potvrde dogovorit će se naknadno.
 




Hoće li se feštati sv. Pričesti i sv. Krizme?


Ma koliko je Zadarskoj i drugim nadbiskupijama u ovim okolnostima zahtjevno donijeti odluku o odgodi slavlja sv. Pričesti i sv. Krizme, u zahtjevnoj poziciji su i roditelji ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. I dok se svečane prvopričesničke haljine dobivaju na posudbu u župnim crkvama, svečane haljine za djevojke te odijela za dečke se za sv. Krizmu kupuju i nekoliko mjeseci prije, tako da je mnoge koronakriza ostavila u neizvjesnosti.
Dodatan posao svim roditeljima prvopričesnika i krizmanika je organizacija slavlja za obitelji, rodbinu i prijatelje, koja su gotovo na razini manjih svadbi te se uglavnom događaju u restoranima i konobama. Zbog toga se sale u restoranima i konobama rezerviraju i po šest, sedam mjeseci unaprijed, a ova neizvjesnost svima stvara dodatnu nervozu. Prema Odluci Nacionalnog stožera ugostiteljski objekti se otvaraju 11. svibnja i to samo oni koji imaju vanjske terase. Hoće li oni i kako uopće moći ugostiti ove slavljenike u ovim okolnostima pravo je pitanje.