Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Između tradicionalnog i modernog

Autor:

25.05.2009. 22:00
Između tradicionalnog i modernog

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Galeriji Sv. Petar Stari i Andrija u ponedjeljak je otvorena izložba slika Bige Kocishta, albanskog slikara iz Tetova. Izložbu je otvorio Tomislav Marijan Bilosnić, kazavši kako na Kocishtinim slikama vidimo svu raskoš slikarske palete ovog vrsnog autora.
– Bige se kreće od harmoničnog, tonskog slikanja, građenog na jednoj osnovnoj boji i svim njezinim mogućim tonovima, preko popartističkoga slikanja kada se priklanja umjetnom aranžmanu u organizaciji površine, do nostalgičnoga slikarstva s etnografskim detaljima i nacionalnom ornamentikom.
Bigina sklonost ka istraživanju u modernom i naklonost za staru umjetnost prožetu tradicijom, dakle, više je nego očita. Otuda je na njegovim slikama uvijek dominantan odnos među tonovima, posebice kad je riječ o suodnosu tamnih i svijetlih valera. U takvom kontrastu slikar nalazi opravdanje za osobni likovni put između tradicionalnog i modernog, konvencionalnog  i neformalno slobodnog poimanja slike, kazao je, među ostalim Tomislav Marijan Bilosnić. Dodao je kako Bige u svojim pejzažnim kompozicijama donosi mnoštvo osobnih uspomena, sva ona raspoloženja poznata jedino u oslikanom kraju.
– Bige Kocishta je slikar u punom razvoju, likovnjak koji netrpljivo pokušava maksimalno uhvatiti u kadar sve ono što ga zanima i inspirira, kazao je Bilosnić.
Izložba je otvorena do 5. lipnja.