Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pripadnost mediteranskom slikarskom bratstvu

Autor:

25.05.2009. 22:00
Pripadnost mediteranskom slikarskom bratstvu

Foto: Sebastian GOVORČIN



U ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak je otvorena izložba slika Claudie Kruschel pod nazivom “Gdje me srce nosi”.
Pozdravnu riječ uputio je ravnatelj Gradske knjižnice mr. sc. Ivan Pehar, izrazivši mišljenje kako je prostor GKZD neuvjetan za izložbe u usporedbi s galerijom. Napomenuo je kako kroz Gradsku knjižnicu dnevno prođe 1.500 do 2.000 ljudi, te je ulazni prostor rezerviran do kraja godine.
– Ono što sam mogao primijetiti je da Claudia nikad ne izlaže iste slike, istaknuo je Pehar.
Claudia Kruschel rođena je u Njemačkoj, gdje je i odrasla, a svoje radove izlagala je u Berlinu i Miamiju. U Hrvatsku je doselila 2006., te živi u Posedarju.
Izlagala je 2008. i 2009. na grupnim izložbama s udrugom “Zadart”, 2008. imala je samostalnu izložbu u Maloj Galeriji Novigrad, grupnu izložbu s PUK u Pridrazi, te samostalnu izložbu u knjižnici u Benkovcu.
Uz Pehara na otvorenju izložbe govorio je i Igor Rončević o slikama Claudie Kruschel.
Rončević je kazao kako na otvorenju govori kao kolega, a ne kritičar.
– Na slikama se vide i posedarski tonovi. Moglo bi se reći da je riječ o o Chagalovskom veselju i toplini, istaknuo je Rončević.
Igor Rončević u svojoj kritici piše kako slike Claudie Kruschel “pred nas dolaze svijetle, pune prostora i topline kojom odišu skupine malenih kuća veselo zaljuljanih i gotovo neprizemljenih. Dojam koji nastaje na ovim slikama rasterećuje i uvodi nas u matricu latentnog zavičaja u koju uranjamo podsvjesno. Ovo su slike koje nastaju na modernističkom principu. One preuzimaju modernističke teme koje su formalno, stilski i sadržajno usuglašene s njim. Slike Claudije Kruschel nadovezuju se i na tradiciju slikarstva što je nastajalo na ovom području, pa se za njih može reći da pripadaju širokom mediteranskom slikarskom bratstvu”.
Claudia Kruschel kazala je za svoje radove kako je na različitim mjestima različito slikala.