Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Smanjenje broja novoregistriranih ovisnika

Autor:

25.05.2009. 22:00
Smanjenje broja  novoregistriranih ovisnika

Foto: AP



U 2008. godini novoregistrirana je ukupno devedeset i jedna osoba zbog konzumiranja opojnih sredstava, od čega je šezdeset i pet ovisnika o heroinu


Zadarska županija je po broju registriranih  ovisnika o opojnim drogama,  već duži niz godina na drugom mjestu u Hrvatskoj, odmah iza Istarske. No, još uvijek je, prema Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, među prvima. To je, kako doznajemo  u razgovoru s Margaretom  Mesić, voditeljicom Službe za  prevenciju, evidentno prema statističkim podatcima  Hrvatskog zavoda za javno  zdravstvo.
 Ukupno registriranih  1.464 
– U našoj Službi za prevenciju ukupno su registrirane 1.464 osobe koje su  tijekom života zlorabile bilo koja opojna sredstva i  javljale se u našu Službu.  Od tog broja 1.238 osoba je  s prebivalištem u Zadarskoj županiji, od čega je  1.076 ovisnika o heroinu,  kazala je voditeljica  Službe, napomenuvši kako  je prema najnovijim podatcima evidentno i smanjenje broja prijavljenih  osoba u odnosu na isto  razdoblje prošle godine.
Naime, kako kaže Mesić,  u ovoj godini do 15. svibnja  novoregistrirano je šesnaest osoba, od čega je 12  ovisnika o opijatima, a četiri osobe su konzumenti  kanabinoida.
– U istom razdoblju  prošle godine pri ovoj  Službi bilo je novoregistriranih 25 osoba, od čega  11 ovisnika o opijatima i 14  konzumenata kanabinoida, što ukazuje na smanjenje broja prijavljenih  osoba u ovom razdoblju  godine koji su u našoj  Službi potražili pomoć, kazala je Mesić, naglasivši  kako je 2008. godine novoregistrirana ukupno devedeset i jedna osoba zbog konzumiranja opojnih sredstava,  od čega je šezdeset i pet  ovisnika o heroinu.
Poznato je također da je,  gledajući prema spolu, među  registriranim ovisnicima uvijek bilo više muškaraca nego  žena, a takva se situacija ni do  danas nije promijenila.
Tako su, govoreći o postotcima, žene u ukupnoj  ovisničkoj populaciji zastupljene s tek 15 do 20 posto, pa  je, kako ističe voditeljica, omjer muškaraca i žena u ovisničkoj populaciji još uvijek  jednak, a iznosi 80:20 te se  posljednjih godina bitno ne  mijenja.
 Supstitucijska terapija
Podsjetimo također kako je  među registriranim osobama  u Službi za prevenciju ovisnosti veliki broj i onih kojima  je rješenjem pravosudnih tijela, dakle, Državnog odvjetništva te Općinskog ili Županijskog suda za prekršajno ili  kazneno djelo iz područja  zlouporabe opojnih droga,  izrečena mjera obveznog liječenja ovisnosti. Iz tog razloga, broj novoregistriranih  korisnika uvelike ovisi i o  akcijama Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno  policije.
 Uz to, dakako, tu su i  osobe koje svojevoljno  odluče pomoć potražiti u  Službi za  prevenciju ovisnosti, kao i maloljetnici u  pratnji roditelja.
– Oko 60 posto ovisnika  odluči potražiti pomoć  svojom voljom, a od strane  policije te Općinskog ili  Županijskog suda godišnje bude upućeno 10  do 15 posto novih pacijenata, naglasila je Mesić.
Također je poznato da  ovisnici, koji su na tretmanu liječenja, supstitucijsku terapiju već neko  vrijeme ne dobivaju u  Službi za prevenciju ovisnosti, već je, u posljednje  tri godine, podižu kod izabranih liječnika obiteljske  medicine. Što se tiče liječenja ovisnosti, ono se,  kako pojašnjava voditeljica, sastoji od farmakoterapije, odnosno supstitucijske terapije heptanonom i subutexom, uz ostale psihofarmake.
– Supstitucijska se terapija provodi u kombinaciji s ostalim psihofarmacima, odnosno psihoterapijom pacijenata, suportivnim radom s članovima obitelji i slično.  Terapija subutexom se  provodi već pet i više godina, te je ne smatramo novom, a u iščekivanju smo  novog lijeka – subuxona, koji  još nije došao na tržište, zaključuje voditeljica.