Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Četvrtaš dobio potres mozga nakon što ga je u školi istukao osmaš

Autor: Suzana Bandić

25.05.2010. 22:00
Četvrtaš dobio potres mozga nakon što ga je u školi istukao osmaš

Foto: Adam VIDAS



Učenik osmog razreda osnovne škole u Gračacu u tri dana dvaput je istukao učenika četvrtog razreda te škole nanijevši mu lakši potres mozga. Policija je protiv njega podnijela dvije kaznene prijave, a Školskom vijeću predložen je ukor


Stajao sam na hodniku ispred vrata učionice s nekoliko prijatelja kada je Josip naišao s jednim šestašom. Rekao mu je “ajde udari maloga” pokazujući na mene, a ovaj dečko mu je odgovorio da neće. Onda je krenuo k meni govoreći “e, sad ćeš vidjeti kako se tuče”, dvaput me ošamario i bacio na pod. Pokušao sam se osloniti na ruke, ali sam udario glavom o pod – ispričao nam je 10-godišnji Josip U., učenik četvrtog razreda osnovne škole u Gračacu, kojeg je u ponedjeljak već drugi put istukao njegov četiri godine stariji školski kolega, učenik osmog razreda te škole.
Josip je slučaj prijavio školskoj pedagoginji nakon čega su obaviješteni roditelji oba dječaka, policija i djelatnici Centra za socijalnu skrb. No, tada je na vidjelo izišla cijela priča. Naime, osmaš je tri dana ranije, u petak, prvi put istukao Josipa na ulici, nedaleko od škole i potom mu zaprijetio da nikome ne smije o tome ništa reći.
Istukao ga, pa mu zaprijetio da šuti
– Bilo nas je deset. Baš smo izišli iz škole i uputili se kućama. Na Josipa smo naišli kod trgovine odmah pokraj škole. Pozdravili smo ga u prolazu, a on nas je počeo naganjati. Počeli smo bježati, a ja sam se sakrio u trgovini. Kad sam izišao on me je dočekao vani, podigao me od poda i bacio dolje. I tada sam udario glavom od beton – prisjećao se Josip koji se nakon drugog udarca glavom o pod u ponedjeljak na školskom hodniku, u poslijepodnevnim satima roditeljima požalio na glavobolju. Odveli su ga liječniku u Gospić, a nakon rendgenskog snimanja utvrđeno je da nema prijeloma niti hematoma pa je pušten kući. No, sutradan se ponovno javila glavobolja popraćena vrtoglavicom i mučninom.
– Odveli smo ga liječniku i rekli o čemu se radi pa je kolima Hitne pomoći prevezen na Neurokirurgiju u Zadar. Pokazalo se kako nije baš sve to bezazleno, već da je riječ o lakšem potresu mozga. Neurokirurg mu je odredio strogo mirovanje u zamračenoj prostoriji, a zabranio mu je čitanje, gledanje televizije ili bilo kakvo zamaranje sve do ponedjeljka – ispričao je Josipov otac Tomislav ogorčeno dodajući kako je ovo već četvrti put da mu je dijete dobilo batine u školi.  
Prvi je put, kaže, njegov sin u školskom hodniku istučen još dok je bio učenik prvog razreda, a potom ponovno prije dva tjedna kada ga je ošamario učenik šestog razreda. Slučaj se ponovio u prošli petak, pa ponovno tri dana kasnije kada ga je istukao isti učenik, 14-godišnji Josip L. Tada se, kaže Tomislav, prelila čaša i njemu i njegovoj supruzi Luciji. To za njih više nije bila slučajnost. Smatrali su kako treba poduzeti neke konkretnije poteze jer se iz svega izvlači zaključak da u gračačkoj osnovnoj školi ipak ima nasilja među djecom iako se to, tvrdi Tomislav, pokušava negirati i “smesti pod tepih”.
Nasilje ili dječja prepirka?
– Imam još dva sina u toj školi, jednog u prvom, a jednog u osmom razredu. Pitam se samo kamo ovo vodi ako ćemo na takve stvari gledati kao na dječje prepirke i svađe i tolerirati takvo ponašanje. Mog sina nije istukao njegov vršnjak već puno jači i stariji dječak, mladić zapravo. Osim toga, za njegovo se zdravlje, nakon što je dobio batine raspitivala samo njegova razrednica Zrinka Račić, a pedagoginja i ravnateljica nisu niti nazvale – ogorčen je otac 10-godišnjeg Josipa koji, kako kaže, razmišlja i o tužbi prema školi jer se slučaj nasilja ponavlja.
U školi, pak misle kako nije riječ o tipičnom nasilju jer nije riječ o djetetu koje učestalo maltretira neko drugo dijete ili više njih.
– Čim sam saznala što se dogodilo obavijestila sam majku mlađeg učenika, a potom sam razgovarala sa starijim te pozvala na razgovor njegove roditelje. To nije učenik koji učestalo maltretira bilo koga. Ne mogu reći kako je riječ o nasilnom ili problematičnom djetetu već bih ga prije okarakterizirala kao življe dijete – rekla nam je školska pedagoginja Marica Luštica koja je o incidentu potom obavijestila policiju, socijalne radnike te ravnateljicu škole Ružicu Tulumović, koja je u ponedjeljak bila na službenom putu.
– Poduzeli smo sve što je u našoj moći i poduzimat ćemo i dalje. No, ja moram istaknuti da se u našoj školi srećom ovakve stvari ne događaju često. Ako se usporedimo s drugim školama, mi zapravo možemo biti ponosni na situaciju u školi – rekla je ravnateljica škole.


 OSMAŠ ZARADIO DVIJE KAZNENE PRIJAVE




Protiv 15-godišnjeg učenika osmog razreda osnovne škole u Gračacu, koji je u dva navrata istukao učenika nižeg razreda u toj školi, djelatnici Policijske postaje Gračac u ponedjeljak su Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Gospiću podnijeli dvije kaznene prijave. Tereti ga se zbog nasilničkog ponašanja i zbog nanošenja lakših tjelesnih ozljeda, a osim ove sankcije, mladiću slijedi i školski ukor o kojem će Školsko vijeće odlučiti danas.


 PEDAGOGINJA:RAZREDNICA ISTU VEČER POSJETILA OBITELJ UREMOVIĆ


Osvrnula bih se na članak u jučerašnjem broju Zadarskog lista pod naslovom: “Četvrtaš dobio potres mozga nakon što ga je u školi istukao osmaš”.
U tom članku se navodi izjava roditelja kako se ravnateljica i pedagoginja nisu raspitivale o zdravstvenom stanju učenika koji je dobio batine, što kategorički opovrgavam.
Razrednica učenika koji je izvršio nasilje, Janja Žuljević, je taj isti dan u večernjim satima posjetila obitelj Uremović i raspitivala se o stanju njihovog djeteta te pričala s njim.
Sutradan, u utorak, nazvala sam roditelje učenika. Javila se mama i potanko mi ispričala sve što se događalo s djetetom. Još jednom sam u ime škole izrazila žaljenje zbog tog događaja.
Pedagoginja škole
Marica Luštica