Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dani psihologije okupit će 300 sudionika

Autor: Ante Rogić

25.05.2010. 22:00
Dani psihologije okupit će 300 sudionika

Foto: A. SITNICA



Na jučer održanoj konferenciji za novinare na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru najavljeni su XVII. dani psihologije, tradicionalni međunarodni znanstveni skup kojeg ovaj odjel organizira. Svečano otvorenje je zakazano za sutra, u četvrtak 27. svibnja, u 11 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a potom će uslijediti radni dio skupa.
– Očekujemo više od 150 priopćenja, od čega tri okrugla stola te razna druga događanja. Također, očekuje se dolazak više od 300 sudionika skupa iz raznih zemalja. Po svemu, smatram kako smo najveći ovakav skup u Hrvatskoj, ali i u samoj regiji, kazao je dr. sc. Zvjezdan Penezić, predsjednik organizacijskog odbora.
Nakon otvaranja skupa pozvano predavanje o ulozi majki i očeva u razvoju djece održat će Gordana Kersteš s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Zagreb. Tijekom skupa će biti govora o (ne)prihvaćanju pripadnika različitih skupina u dječjoj dobi, rodnoj diskriminaciji u RH u obitelji, obrazovanju, poslu i politici.
Budući da Zadar nema sustav za ranu intervenciju u djetinjstvu to će biti tema jednog od okruglih stolova. Tema drugog okruglog stola je državna matura u hrvatskim školama: Prednosti i nedostaci, dok će na trećem okruglom stolu biti govora o odraslima u obiteljskom nasilju.
Na XVII. danima psihologije bit će, također, govora o iskustvu diskriminacije i kvalitete života među nezaposlenim osobama, nezaposlenim osobama s invaliditetom i općoj populaciji, patološkom kockanju, odnosu stava o bračnim ulogama i percepcije bračnih uloga kod zaposlenih supružnika, funkcionalnoj organizaciji strategije učenja i suočavanja sa školskim neuspjehom, spolnim razlikama u emocionalnoj inteligenciji u različitim kulturama, odraslim osobama s disleksijom, pozitivnim i negativnim emocijama i brojnim drugim temama.