Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mogu se i razboljeti čekajući u Zavodu za zdravstveno

25.05.2011. 22:00
Mogu se i razboljeti čekajući u Zavodu za zdravstveno


U prepunom hodniku Zavoda svi su bili ogorčeni zbog neorganiziranosti sustava i zato što u vrijeme računala, interneta i umreženosti sustava te nakon puno novca uloženog u OIB i informatizaciju, još moraju satima čekati i šetati gradom s rukama prepunim papira pa bi se mogli i razboljeti dok izbore besplatno dopunsko osiguranje


Iako sam prošle godine bila oslobođena plaćanja dopunskog osiguranja i ove godine nanovno moram donositi opširnu papirologiju i satima čekati u dugačkim redovima kako bih dokazala da ispunjavam uvjete za ponovno oslobađanje. Mislim da je sve ovo nepotrebno jer u današnje vrijeme uz OIB i računala sve se lako može provjeriti, smatra Mirjana Korolija, koja već tri dana dolazi iz Sukošana u Zadar i šeta po uredima brojnih državnih službi te skuplja potrebnu dokumentaciju kako bi obnovila pravo na oslobađanje plaćanja dopunskog osiguranja. Među brojnim papirima trebala je uzeti novi rodni list za koji je platila 25 kuna, potvrdu da je nezaposlena, potvrdu iz porezne službe o primanjima i presliku osobne iskaznice.
Papirologija, vrijeme, živci
 – Za svu papirologiju nisam potrošila toliko puno novca koliko me koštalo vremena i živaca. Tri dana dolazim u Zadar iz Sukošana, imam problema s nogom na kojoj jedva stojim, a ovdje moram čekati satima. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje sam od 1983. godine i opet moram donositi potvrde da sam nezaposlena, što je po mom mišljenju nelogično, rekla je Korolija, dodavši da nije u redu da traže toliko papirologije u današnje vrijeme informatizacije.
I Jolanda Deroko i Željka Čvrljević bile su u istom redu i čekale su da predaju dokumentacije, nadajući se da danas imaju kompletne papire kako se sutra ne bi morale vraćati na isto mjesto.
 – Najveći problem je neljubaznost zaposlenika. Naime, nitko nam nije u potpunosti objasnio koji nam sve dokumenti trebaju pa se događa da ljudi danima dolaze i svakog dana doznaju da trebaju još jedan papir. Onda opet moraju doći sljedeći dan i opet čekati u redu, kaže gospođa Jolanda.
Dodala je da je za zahtjev ove godine morala podnijeti rodne listove i preslike osobnih iskaznica kao i OIB-e za sve članove obitelji, za djecu je morala dati potvrde da se školuju, za supruga prosjek plaće te poreznu karticu, kao i još nekolicinu dokumenata. Sve ovo zahtijevalo je mnogo vremena. Dodala je da u Zavod za zdravstveno osiguranje dolazi par dana jer je nisu upozorili na svu potrebnu papirologiju pa se morala vraćati i opet čekati red.
OIB ništa ne pomaže
 – Tko misli da ima pravo na oslobođenje plaćanja dopunskog osiguranja to treba dokazati. Svake godine moramo donositi istu dokumentaciju iako se od lani ništa nije promijenilo. Uveli su OIB i imaju naše matične brojeve, a mi moramo satima čekati kako bismo predali zahtjev, rekla je Deroko.
Željka Čvrljević kazala je da su njoj na uplatnici za plaćanje promijenili broj uplate tako da nije mogla uplatiti osiguranje na vrijeme, pa su tek s opomenom poslali nove podatke za račun. Svi s kojima smo jučer razgovarali na prepunom hodniku Zavoda ogorčeni su zbog neorganiziranosti sustava i zato što u vrijeme računala, interneta i umreženosti sustava te nakon velikog novca uloženog u OIB i informatizaciju još moraju satima čekati i šetati gradom s rukama prepunim papira, pa bi se mogli i razboljeti dok izbore besplatno dopunsko osiguranje. One su inače samo nekolicina korisnika koje ovih dana ispunjavaju hodnike Zavoda za zdravstveno osiguranje, čekajući na predaju dokumenata kako bi ih se oslobodilo od plaćanja dopunskog osiguranja.
 – Da bi korisnici mogli ostvariti novčana prava, moraju skupiti sve dokumente kojima dokazuju da su zaista nezaposleni i da nemaju nikakvih prihoda, kao i da dokažu da ispunjavaju sve uvjete koje je propisao Zavod za oslobađanje plaćanja dopunskog osiguranja. Ipak, mislim da se sve ovo može izvesti jednostavnije, rekla je Dubravka Finka, predsjednica zadarskog ogranka Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata.
Ona je objasnila da sve službe još nisu umrežene tako da Zavod neke podatke može dobiti, ali neke još ne može, pa osiguranici moraju sami odraditi taj dio posla.
 – Svake godine najveće gužve stvaraju se u svibnju i lipnju, ali vjerujem da će ovo biti zadnja godina jer se nadam da bi se do sljedeće godine Državna uprava trebala uskladiti i OIB zaživjeti, zaključila je Finka.