Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Narodni list je uvijek bio svoj

25.05.2012. 22:00
Narodni list je uvijek bio svoj


Izložbom “150 godina Narodnog lista” jučer je u Kneževoj palači nastavljena proslava velike obljetnice ove novine.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, pozdravila je veliki broj okupljenih u predvorju Kneževe palače u kojoj su postavljeni panoi učenika osnovnih škola na temu 150 godina Narodnog lista. Izložba, uz navedene panoe, prikazuje fotografije Ante Brkana, prepiske iz Državnog arhiva u Zadru, te dokumente iz Znanstvene knjižnice, za koju je Peroš slikovito kazala kako čuva i na primjeren način štiti kulturno blago grada Zadra. Za koncept izložbe pobrinula se Nevena Štokić, kustosica Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.
Narodni list tjedna je novina koja ove godine obilježava 150 godina postojanja, a u realizaciji ove izložbe, uz samu novinu, sudjelovali su Narodni muzej, Državni arhiv i Znanstvena knjižnica.
Glavna urednica Narodnog lista Simeona Pancirov prigodnim govorom obratila se uzvanicima:
– Želja nam je pokazati svima koji će sutra živjeti u Europskoj uniji što Zadar ima, a često ne zna cijeniti. Od Natka Nodila, preko Jurja Biankinija Narodni list je uvijek bio svoj. Mijenjale su se vlasti i države, ali briga za čovjeka je ostala, kazala je Pancirov zahvalivši svima koji vjeruju da je Narodni list baština ovoga grada.
U programu otvorenja izložbe sudjelovao je ženski gitaristički duo iz Glazbene škole Blagoje Bersa, a čast da otvori izložbu pripala je Vjekoslavu Suraću, prvom fotoreporteru Narodnog lista nakon 1946. godine i ponovnog pokretanja novine. On je istaknuo kako su stotine novinara i fotoreportera prošle kroz Narodni list. Slikovito je kazao kako su ga “tukli vjetrovi i kiše”, ali Narodni list je opstao.
Simeona Pancirov je uručila zahvalnicu Vjeki Suraću, a potom su predstavnicima osnovnih škola koje su sudjelovale u natječaju uručene nagrade.