Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvi će se na plin priključiti stanari zgrada za stradalnike Domovinskog rata u Crvenim kućama

25.05.2012. 22:00
Prvi će se na plin priključiti stanari zgrada za stradalnike Domovinskog rata u Crvenim kućama


EVN-ova cijena, priznaje asistent Uprave Vlado Mandić, u prosjeku je 7 posto veća od ostalih hrvatskih dobavljača


Građani Zadra koji se priključe na zemni plin, plaćat će ga po tarifi za kućanstva koja se sastoji od fiksnog dijela u iznosu 16,5 kuna plus 3,13 kuna bez PDV-a za svaki kubični metar potrošenog plina. Priključak za jedno domaćinstvo koštat će 7.000 kuna. No, ako to domaćinstvo ima, primjerice, 5 i više stanova cijena priključka iznosit će 3.700 kuna. Tako je na jučerašnjoj presici EVN-a Croatia govorila direktorica Evelyn Panis koja je dodala da cijene još nisu potvrđene, ali da će u njih biti uključena i cijena brojila od 1.500 kuna. U stambenim zgradama, vlasnici stanova morat će također plati 3.700 kuna. Prvi stanari koji će se priključiti na plin bit će stanari zgrada za stradalnike Domovinskog rata u Crvenim kućama. Riječ je o 70-ak korisnika koji će se 1. lipnja priključiti na plinovod. Korisnici će potpisivati dva ugovora, jedan za priključenje na plinovod, drugi za potrošnju plina.
EVN-ova cijena, priznaje asistent Uprave Vlado Mandić, u prosjeku je 7 posto veća od ostalih hrvatskih dobavljača. To je zbog toga jer je riječ o „greenfield” investiciji i činjenici da EVN Croatia kao 36. distributer i 45. opskrbljivač u RH, počinje od početka. Ostali dobavljači imaju mrežu staru 20 do 30 godina. Zbog neulaganja u obnovu mreže, kaže Mandić, ostali i mogu držati nešto nižu cijenu od EVN-a. Za usporedbu, za jednomjesečnu prosječnu potrošnju od 70 m/3 Zadrani će izdvojiti 294,50 kuna. Pa ipak EVN Croatia ima istu tarifu kao Plinara Pula i nešto veću od Energo Rijeke.
– Mi smo profitabilna organizacija kojoj je cilj povrat uloženoga. Zemni plin je u odnosu na ostale energente najpristupačniji i ekološki najčistiji. Trenutačno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, a u sljedećim mjesecima očekujemo povećanje broja korisnika, rekla je na kraju Evely Panis.


U godinu dana u Zadru izgrađeno 30 kilometara plinske mreže




Evelyn Panis je rezimirala dosadašnji učinak plinofikacije na području Zadarske županije rekavši kako je za godinu dana u Zadru izgrađeno 30 kilometara plinske mreže te odorizacijska stanica. EVN Croatia posjeduje dozvole za još 60 kilometara plinske mreže, ali će se pri postavljanju plinovoda voditi računa o turističkoj sezoni. Potpisano je prvih 70 ugovora i još 300 pisama namjere. U Biogradu je plinofikcija u tijeku dok je u Benkovcu pri kraju postupak ishođenja dozvola. Govoreći o strukturi mjesečnog računa za kućanstva, Evelyn Panis je rekla kako je EVN-ov udio svega 19 posto. Najveći udio od 52 posto odnosi se na energiju, tj. na plin i skladištenje.