Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

”Sin mi je živio bez struje i vode, k’o stoka!”

25.05.2012. 22:00
”Sin mi je živio bez struje i vode, k’o stoka!”


– Moj sin živi k’o stoka. U tom kućerku nema ni vode ni struje, a kako samo povremeno radi, nema ni novca za najosnovnije potrebe. Otac ga je izbacio iz kuće, a onda mu i porazbijao utičnice i prekidače – posvjedočila je majka optuženog


U trenutku počinjenja kaznenog djela optuženik je bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri i to zbog količine nagomilanih frustracija. Bio je pod utjecajem alkohola, ali nije alkoholičar i nije ga potrebno liječiti. Alkohol je samo smanjio cenzuru postupaka – rekla je Vera Klarić, vještakinja psihijatrijske struke jučer u sudnici Županijskog suda gdje je nastavljeno suđenje Prečaninu Anđelku Renatu Košti zbog podmetanja požara u roditeljsku kuću i prijetnji vatrogascima i policajcu. Stalna sudska vještakinja pojasnila je kako je Košta često padao u depresije i zbog toga se liječio ujedno preporučivši da to i dalje čini, a uzrok takvog njegovog stanja psihijatrica obrazlaže nagomilanim frustracijama uslijed nesređenog obiteljskog života.
– Odrastao je bez oca, a dijelom i bez majke, nezaposlen je, bez prihoda za život. S ocem posljednjih godina ima jako loš odnos, a živi u lošim i neljudskim uvjetima – dodala je psihijatrica Klarić, a jednako je o životu optuženog Košte svjedočila i njegova majka Zdenka.
– Moj sin živi k’o stoka. U tom kućerku nema ni vode ni struje, a kako samo povremeno radi, nema ni novca za najosnovnije potrebe. Bio je i u Domovinskom ratu što je ostavilo traga na njegov život i zdravlje, a otkad mu se otac vratio iz Njemačke, frustriran je i zbog loših odnosa s njim. Počupao mu je prekidače i utičnice, izbcio ga iz kuće – posvjedočila je majka optuženog odbivši blagodat nesvjedočenja iako sa sinom u posljednje vrijeme ni sama nije u najboljim odnosima. Kaže kako joj je dosta svega i da se od oca svoje troje djece zbog maltretiranja i nebrige za obitelj razvela prije pet godina, iako posljednjih 15 on nije živio s njima, niti brinuo o djeci. Žena je svjedočila o naravi bivšeg supruga i problemima u kojima smatra kako leži korijen današnjeg stanja njezina sina.
– Da nismo tako živjeli i da moj bivši muž nije bio takav prema meni i djeci, da nismo prošli svašta, doživjeli da nas sve izbaci iz kuće, da nam povadi prekidače za svjetlo i utičnice, zaključa hidrofor, ja vjerujem da moj sin ne bi učinio ovo što jest – na granici suza svjedočila je Zdenka Košta, kuharica u mjesnom restoranu koja posljednjih godina živi kod svoje sestre iako je zajedno sa suprugom gradila danas zapaljenu kuću te je ona još i izgrađena na njezinoj djedovini koju je nakon udaje dobila u naslijeđe.
Ovaj sudski spis je, podsjetimo, nakon podizanja kaznene prijave, pa potom i optužnice, raspoređen na Općinski sud u Zadru, a nakon što je vještak građevinske struke u svom stručnom elaboratu naveo kako je nastala šteta nešto manja od 400 tisuća kuna, spis je proslijeđen na viši, Županijski sud. No, nakon što je jučer na svjedočku klupu sjeo vještak Dražen Žepina, bilo je ubrzo jasno kako je šteta ipak gotovo dvostruko manja.
– Ja sam iznos štete dobio računajući po modelarnoj tablici za procjenu i izračuna štete – rekao je vještak upitan kako je došao do tako visoka iznosa čak i u dopunskom vještvu. Pokazalo se naime, da je vještak sačinio procjenu štete kakva se traži u parničnim postupcima. Tu se procjenjuje koliko bi stajalo vraćanje u prvobitno stanje što u ovom slučaju podrazumijeva i cijenu rada. Stoga se tijekom dokaznog postupka krenulo u izračun konkretne, stvarne štete, a nakon dva sata došlo se do iznosa od 200-tinjak tisuća kuna.
Obrana koju zastupa Koštin odvjetnik Milan Petričić i tužiteljstvo potom su sudskom vijeću iznijeli završne govore nakon čega je sudac Boris Radman objavu presude najavio u ponedjeljak poslijepodne.


Policajac Krizman: Košta nije opasan




– Stajao je na stepenicama koje vode na gornju etažu kuće i vikao “ne prilazite, namjerno sam zapalio”. Počeo sam ga uvjeravati da ne čini to i da pusti vatrogasce da rade svoj posao, a on je povikao da ne prilaze jer da bi mogla plinska boca eksplodirati. Ubrzo se smirio i rekao da će sići sam, da nema potrebe ni da ga vežem – posvjedočio je Frano Krizman, policajac koji je tog 26. lipnja intervenirao zbog požara. Dodao je kako godinama radi na otoku kao policajac i da manje, više poznaje sve mještane pa tako i oca i sina Koštu. Za optuženog Anđelka Renata kazao je kako nije opasan te da nikada ranije nije imao nikakvih problema s njim, a niti intervencija. Naglasio je kako je u noći kada je potpalio očev dio kuće u Preku, on spomenuo plinsku bocu, ali da to nije bila prijetnja na način da bi ju on sam išao aktivirati.
– Bocu su u kuhinji gornje etaže kuće pronašli vatrogasci i iznijeli je na balkon. Ne znam je li u njoj bilo plina – kazao je policajac