Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Srednjovjekovna crkva domaćin gozbe na suvremen način

25.05.2012. 22:00
Srednjovjekovna crkva domaćin gozbe na suvremen način


Sinoć je u crkvi sv. Donata, u sklopu projekta “Dolazak u baštinu”, održan happening “Gozba”, autorice Ljiljane Mihaljević. U središtu prostora aranžiran je visoki švedski stol, svim sadržajima, osim svojim stasom, jednak onima na uobičajenim javnim događanjima. O tome Ljiljana Mihaljević kaže:
– Ovaj stol govori o našoj situaciji u suvremenom društvu koje je bogato, puno obilja, ali mnoge su nam stvari ipak nedostupne na prvi pogled. Samo oni najspretniji mogu doći do hrane, odnosno nekog bogatstva koje se prostire pred svima nama. Svi imamo tu privilegiju uvida u njegovu ponudu, ali ironijom sudbine mnogi i uz tu ponudu ostanu gladni, jer kao što znamo, stol je prilično visok, gotovo nedohvatan. Možda se zbog ponosa ili stida ne usudimo popeti na ponuđen stolac da bismo došli do hrane, možda nemamo dovoljno blisku osobu pokraj sebe koja bi ispreplela ruke u “lopovske ljestve” te nam tako pomogla uspeti se do stola. U svakom slučaju, razlozi zašto neki ostaju gladni, a drugi jedu do mile volje – različiti su koliko su različiti i ljudi.
Izložba je otvorena kratkim upoznavanjem sa sadržajem rada nakon čega je posjetitelje jednostavno pozvala na gozbu dodavši:
– Prepuštam vašoj spretnosti i vašoj snalažljivosti da dođete do ove hrane, poručila je Ljiljana Mihaljević.
Happening se dalje razvijao svojim tijekom, u kojem su posjetitelji veoma brzo počeli nalaziti put do sadržaja ponuđenog na stolu i po svemu sudeći su uspješno riješili autoričin, kako ga naziva “duhovno-ironični rebus” te se u prostorima sv. Donata doista odigrala zanimljiva gozba.