Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Krasnom je bilo prekrasno

25.05.2012. 22:00
U Krasnom je bilo prekrasno


Cjelodnevni program putovanja u Svetište Majke Božje u Krasno na Velebitu pomno je isplaniran da bude odmor za dušu i tijelo. Proteklo je u duhovnom ozračju, pjevanju duhovnih pjesama i molitvi krunice


Zahvaljujući dugogodišnjoj plodonosnoj suradnji KUD-a Crno i Župe sv. Nikole iz Crnoga mještani ovog prigradskog naselja, djeca, krizmanici, mladi, članovi klape Ponistra, crkveni pjevači i drugi bili su na jednodnevnom izletu u Svetište Majke Božje u Krasnom.
– Tradicionalno se tijekom zime putuje na skijalište Mukinje u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Međutim, kako je zimskih radosti bilo dosta i u Zadru, došlo je do promjene plana te smo se zajednički odlučili za hodočašće u Krasno, govori župnik don Srećko Petrov.
– Sa tridesetak osnovaca i dvadesetak srednjoškolaca u zadnjih devet godina pripremljene su brojne scensko-glazbene točke, navodi don Srećko, ekonom Zadarske nadbiskupije.
Ova školska i vjeronaučna godina bila im je zasigurno najplodonosnija. Na sveopće oduševljenje, od božićnog koncerta “Tisuća glasova Božiću” u Jazinama do jedinstvenog glazbeno-scenskog prikaza “Živih jaslica”, spektakla koji je oduševio i zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, brojne goste, znatiželjnike i mještane.
– Obilježena je i vojno-redarstvena akcija ‘Maslenica’ s tekstovima o Domovinskom ratu, domoljubnim recitacijama i pjesmama koje se, nažalost, malo pomalo zaboravljaju, naglasio je župnik Crnoga dodajući kako su ovogodišnji krizmanici zajedno s crkvenim pjevačima pripremili i scenski-glazbeni prikaz Isusa i Samarijanke na Jakovljevom zdencu.
Cjelodnevni program putovanja u Svetište Majke Božje u Krasno na Velebitu pomno je isplaniran da bude odmor za dušu i tijelo. Proteklo je u duhovnom ozračju, pjevanju duhovnih pjesama i molitvi krunice.
Krasna legenda o Krasnu sjeća se kako su prije gotovo 800 godina pastiri u dubokoj šumi sjevernog Velebita na starom panju pronašli čudesno lijep cvijet. A u njemu lik Bogorodice. Pa joj sagradili crkvu u koju otad dolazi staro i mlado s planina i primorja.
Po dolasku u svetište obavljena je pobožnost Križnoga puta. U slavlju svete mise pridružili su im se i ostali hodočasnici koji su toga dana bili u svetištu.
– Nažalost, čovjek se često u svakodnevici osjeća samo kao broj koji je potreban političarima, poslodavcima, popisu pučanstva radi statistički podataka. Međutim, čovjek je za Boga osoba, jedinstvena i neponovljiva, poruke su propovijedi.
Zajednički ručak u restoranu Adrijana nije mogao proći bez dobre pjesme, šale i čašice srdačnog razgovora. Završio je s pjesmom “Fala”.
– Na povratku se na nagovor djece svratilo u Kutarevo vidjeti utočište za medvjede. Bio je po poseban doživljaj, tvrde.
Pjesme, razonode, dosjetke, šala i smijeh pratili su cijelo vrijeme povratka kući. Svima je bilo na pameti samo jedno: “Kada je sljedeće putovanje?”