Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slijedi obračun s valutnom klauzulom

Autor: Siniša Klarica

25.05.2013. 22:00
Slijedi obračun s valutnom klauzulom

Foto: Vedran SITNICA



Regionalni ured Udruge Franak u Zadru održao je jučer u Gradskoj knjižnici u Zadru sastanak sa svima onima koje je pogodio „klizajući” tečaj švicarskog franka. Regionalni koordinator za Dalmaciju Marina Vrlika je tom prilikom rekla da u Zadarskoj županiji postoji 400-tinjak članova udruge željno iščekuju završetak ročišta protiv ukupno osam hrvatskih banaka koje su po udruzi Franak, nezakonito dizale kamate na odobrene kredite.
Velike nade, članovi Udruge polažu u zakon koji su nazvali ZOKI. Riječ je o novom Zakonu o kreditnim institucijama koji će odrediti što mogu banke i kakve kamate na stambene kredite mogu zaračunavati. To je zbog toga, kaže Vrlika, jer se većina kredita u „švicarcima” odnosi na one stambene.
Iako Vrlika slijedi praksu svoje udruge koja ne izlazi s imenima oštećenih u javnost, ona napominje da je u Zadru najdrastičniji slučaj propasti dviju privatnih tvrtki čije su kreditne obveze, zbog rasta tečaja švicarskog franka, narasle za 100%. 
Udruga Franak u Zadru djeluje u Medulićevoj br. 2, gdje su im na dva sata dnevno, branitelji 4. GBR ustupili svoj prostor. Nakon što dobiju rat protiv „švicaraca” Udruga kreće u „obračun” protiv valutne klauzule i nepovoljnih odredaba životnog osiguranja. Sve u svemu, na tapetu i u tužbi Udruge Franak su osim Volks i OPT banke, još i Raiffeisen bank, Zagrebačka, Splitska, Privredna, Erste i Hypo banka.