Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Nekršteni, luđaci, rastavljeni i ponovno civilno vjenčani ne smiju znati Svete Tajne”

25.05.2016. 22:00
“Nekršteni, luđaci, rastavljeni i ponovno civilno vjenčani ne smiju znati Svete Tajne”


– Uskratiti, dakle, euharistiju onima koji je u trenutnom stanju ne mogu primiti, nije nikakva diskriminacija, niti poniženje. Time se ne osuđuje grešnika, već stanje i položaj čovjeka koji je u objektivnoj suprotnosti zajedništvu ljubavi između Krista i Crkve, kazao je Puljić
Na Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u katedrali sv. Stošije, svečano euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U misnom slavlju uz nadbiskupa je sudjelovao velik broj vjernika. U svojoj homiliji nadbiskup Puljić osvrnuo se na euharistiju, pozvavši vjernike na razmišljanje o otajstvu koje su Kristovim nalogom pozvani slaviti kao središnji događaj spasenja.
Ispovijed prijestupa
– Na upit što se to događa dok zajednica misu slavi, odgovaramo kako se ponavlja ono što se zbilo na posljednjoj večeri. Uskrsnuli ponovno lomi kruh i daje ga svojoj zajednici. Istina, s drugim učenicima i u drugim okolnostima. No, ono što je bilo u dvorani posljednje večere, događa se i ovdje – kruh i vino postaju tijelo i krv Kristova. Ne vidimo to našim očima, niti shvaćamo ljudskim umom. Tridentinski sabor definirao je euharistijsko sakramentalno događanje riječju pretvorba, “transupstancijacija”. Kruh i vino pretvaraju se u tijelo i krv Kristovu te postaju našom popudbinom i hranom, istaknuo je nadbiskup, napomenuvši kako je zbog toga euharistija vezana uz zajedništvo stola, a blagovanje je njezino bitno obilježje.
– I kao što su jesti i piti temeljne funkcije života, tako je Isus ovaj najveći sakrament stavio pod znak blagovanja i zajedništva oko stola. A najteža kazna za kršćane bila je “isključenje” s euharistijske gozbe. Euharistija, međutim, nije bilo kakvo blagovanje, već sveti događaj i sveto bogoštovlje koje valja slaviti raskajanim i čistim srcem. Apostolske upute u tom smislu savjetuju neka se vjernici ‘saberu u dan Gospodnji kako bi zajedno lomili kruh i ispovjedili prethodno svoje prijestupe’. Svete Tajne nije dopušteno dijeliti onima koji ‘nisu sposobni ili dostojni da ih primaju’, kao npr. nekršteni, luđaci, heretici, rastavljeni i ponovno civilno vjenčani, apostate i shizmatici. Uskratiti, dakle, euharistiju onima koji je u trenutnom stanju ne mogu primiti, nije nikakva diskriminacija, niti poniženje. Time se ne osuđuje grešnika, već stanje i položaj čovjeka koji je u objektivnoj suprotnosti zajedništvu ljubavi između Krista i Crkve, kazao je Puljić.
Procesija do sv. Šime
Euharistijski Krist nije neki simbol ili slika koju se cjeliva, već živi Bog, Mesija i Spasitelj koji nas svojim Tijelom liječi i hrani za život vječni.
Nama je u ovom prolaznome svijetu potrebna takva neprolazna hrana. Mi vjerujemo da je svaka misna pretvorba predokus Božjeg Kraljevstva i navještaj njegovog konačnog dolaska jednoga dana, kazao je nadbiskup Puljić.
Nakon svete mise uslijedila je euharistijska procesija s Presvetim od katedrale, Širokom ulicom, Narodnim trgom, ulicom Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime.