Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Šeks pozvao Davora Arasa i Dragu Krpinu da pišu knjige

25.05.2016. 22:00
Šeks pozvao Davora Arasa i Dragu Krpinu da pišu knjige


– Šeks objašnjava pozadinu sporova u najužem državnom vrhu, neslaganja i svađa oko načina vođenja rata i putova za postizanje mira. U njegovim sjećanjima svi akteri imaju svoje ime i prezime, svoje argumente i svoja stajališta, kaže Zdravko Milinović
U Gradskoj loži u organizaciji Narodnog muzeja Zadar održano je predstavljanje knjige Vladimira Šeksa „1991. moja sjećanja na stvaranje hrvatske države i Domovinski rat”. Knjigu su predstavili doc.dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, prof. Dinko Čutura, povjesničar i sam autor.
Urednik knjige Zdravko Milinović u svom osvrtu na djelo naglašava kako Vladimir Šeks piše o godini stvaranja i godini obrane neovisne Hrvatske.
Autentični transkripti
– Iz mjeseca u mjesec vodi nas po hrvatskim ratištima i političkim arenama. Otkriva nam tajne koje su dobro i dugo skrivane iza političke pozornice. Objašnjava nam ono što nije bilo vidljivo ni uz cjelodnevne izravne prijenose saborskih sjednica, ali i ono što se doista događalo na najvažnijim sastancima državnog vrha s kojih su nam dolazila samo štura priopćenja. Šeks objašnjava pozadinu sporova u najužem državnom vrhu, neslaganja i svađa oko načina vođenja rata i putova za postizanje mira. U njegovim sjećanjima svi akteri imaju svoje ime i prezime, svoje argumente i svoja stajališta, rezimirao je utiske Milinović.
Čutura drži kako je Šeks najznačajniji svjedok stvaranja hrvatske državnosti, ključna figura političkog života čija će knjiga posebice biti zanimljiva povjesničarima.
Nazor se posebice osvrnuo na dvije ključne točke u knjizi, na pad Vukovara i na Tuđmanov stav o granicama.
Istakao je kako se prava istina o tim događanjima može zaključiti jedino iz autentičnih transkripata, koje Šeks donosi u knjizi, bez selekcije, u izvornom obliku.
Prozvao Manolića i Boljkovca
Sam autor je naglasio da je počeo pisati zbog želje da se čuje istina o najdramatičnijem razdoblju novije hrvatske povijesti.
– Ove su knjige dug koji imam prema javnosti, dug za koji držim da imaju svi oni koji su bili sudionici stvaranja hrvatske države i koje pozivam da krenu mojim stopama. Jedino tako možemo ostaviti trag u povijesti, naglasio je Šeks i pozvao Davora Arasa i Dragu Krpinu, koji su bili na predstavljanju, da i oni krenu s pisanjem.
U svom izlaganju Šeks se osvrnuo i na neke konkretne slučajeve/događanja iz tog razdoblja za koje drži da su krivo interpretirani, prozivajući u tom kontekstu Josipa Manolića i Josipa Boljkovca, optuživši ih da su u svojim memoarima iznjeli neistine, zaključivši izlaganje najavom pisanja novih knjiga, po jednom godišnje, sve do 2047. godine.