Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U dugovima, bez kuće i nade u bolje sutra

25.05.2016. 22:00
U dugovima, bez kuće  i nade u bolje sutra


Ante Knez kaže kako mu nije jasna matematika banke jer je podigao 1,1 milijun kuna, a danas ga terete za 907 tisuća kuna iako im je nakon uplaćenih rata i prodaje njegove kuće na račun sjelo ukupno 1,4 milijuna kuna
Ante Knez iz Bibinja prije devet godina podigao je kredit u  švicarskim francima u visini od 1,1 milijun kuna u jednoj domaćoj banci.  Zbog naglog rasta tečaja “švicarca” ubrzo se našao u problemima, a u  sljedeće dvije, tri godine, život mu se pretvorio u pakao. Ostao je bez obiteljske kuće i s dugovima većim od prvotno podignutog kredita. Svoju  priču odlučio je podijeliti s javnošću te pozvati na odgovrnost one koje  drži odgovornima.
– Mene je banka izvarala, ne samo s tim kamatama, već i zato što se nisu pridržavali sporazuma koji smo potpisali. U tom sporazumu jasno je  sve navedeno po točkama i člancima i sasvim jasno piše da se banka  obavezuje na poček od 12 mjeseci, ali se oni toga nisu pridržavali, već su  se oglušivali kasnije na moje uporne i brojne usmene i pismene upite o  čemu je riječ. Uz to, imao sam i jamca za kojeg danas, nakon svega, vjerujem da je imao svoj interes, ali i nekoga unutar banke s kim mi je odradio igru iza leđa. Uz banku i jamca, veliku štetu trpim i zbog rada naših  sudova, kaže Knez koji se u vrijeme podizanja kredita 2007. godine bavio  se građevinom.
Kako je u to vrijeme na zadarskom području građevinarstvo cvijetalo,  računao je da mu rata kredita od pet tisuća kuna mjesečno neće biti neki  problem. No ta je rata ubrzo zbog rasta tečaja švicarskog franka dosegla  gotovo deset tisuća kuna. Kako je i posao počeo pomalo opadati, nakon  tri godine i otplaćenih nešto 297 tisuća kuna, našao se pred zidom. Nije  više mogao podmirivati dug.
Banka oborila pa povukla odgodu
– U dva, tri navrata dogodilo se da na mom računu nije bilo dovoljno  kuna pa je razlika skinuta jamcu. To sam mu u par dana namirio i garantirao da ću problem riješiti. Krenuo sam tražiti kupca, a banka je pokrenula ovrhu nad mojom kućom. Kupca sam uspio naći, a kako mi je on  tražio odgodu plaćanja od 12 mjeseci, razgovarao sam s pravnicima u  banci i oni su mi pristali dati poček, nakon čega smo sklopili taj sporazum o otplati dospjelih potraživanja s počekom od 12 mjeseci, no ubrzo  sam uvidio da me muljaju. Moj jamac je koristio svoj utjecaj i odlazio u  banku bez mene, a i u Poreznu upravu gdje je dobivao podatke o mojim  računima, iako to ne bi smio. Kruna svega bila je kad mi je Općinski sud  izdao rješenje u kojem se pozivaju na Ovršni zakon ne uzimajući uopće  u obzir Sporazum sklopljen s bankom, kaže Knez te pojašnjava kako su  mu priznali tek odgodu na svega šest mjeseci.
Kupac njegove kuće platio je prvu ratu od 250 tisuća kuna, a potom  drugu na 166 sve u nadi da će se nesporazum riješiti, no kad je prispjela i  treća na iznos od 166 tisuća kuna, tražio raskid ugovora i odustao od kupovine.
– Ispalo je da sam ja njega prevario i pošto je banka uplaćeni novac zadržala, sad sam ja njemu dužan te novce. Ali tu nije kraj. Moja je kuća  prodana na dražbi za trećinu procijenjene vrijednosti, nešto manje od  700 tisuća kuna, a taj je novac odmah nakon pravomoćnsti trebao biti isplaćen banci. Međutim nije punih godinu dana jer je, kako mi je odgovorio predsjednik suda Željko Rogić, sutkinja omaškom samo arhivirala  predmet, a nije prije toga računovodstvu dala nalog za isplatu ovrhovoditelju. Njezina omaška banku ne zanima, pa su mi zaračunali kamatu  za taj period od godine dana što iznosi oko 100 tisuća kuna, kaže Knez  dodajući kako je prema najnovijem izračunu danas banci dužan još 907  tisuća kuna. S tim se, kaže, ne može podmiriti jer je banka temeljem njegova kredita dobila oko 1,4 milijuna kuna.
Kupac odustao, dugovi se uvećali
Kako bi namirio barem dio štete, Knez je pokrenuo nekoliko sudskih  postupaka, no činjenica je da je vlasnik njegove obiteljske kuće sasvim  treća osoba.
– Zahvaljujući razumijevanju kupaca ja sam sa suprugom i dvoje djece  još u kući, ali bliži se vrijeme seljenja. U međuvremenu, ja sam ostao bez  svega, pa i primanja, a ni supruga ne radi, kaže Knez podsjećajući još jednom na činjenicu da se on u problemu našao zbog naglog i nepredvidivog divljanja švicarskog franka te stoga javno pita tko će njemu nadoknaditi štetu s obzirom da je njegova kuća prodana na dražbi u bescijenje  prije nego je donesena odluka o konverziji švicarskog franka.
Ujedno moli i za pomoć stručnih ljudi te građana koji su i sami imali  slične probleme, budući da mu je svaka pomoć u ovoj teškoj situaciji zlata vrijedna.